Premier Lapid wil 2-statenoplossing en de Palestijnen willen alleen Israël

De Israëlische premier Yair Lapid riep donderdag in zijn eerste toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op tot een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

“Een overeenkomst met de Palestijnen, gebaseerd op twee staten voor twee volkeren, is de juiste keuze voor de veiligheid van Israël, voor de economie van Israël en voor de toekomst van onze kinderen. Ondanks alle obstakels steunt vandaag de dag nog steeds een grote meerderheid van de Israëli’s de visie van deze tweestatenoplossing. Ik ben een van hen. 

“We hebben maar één voorwaarde: dat een toekomstige Palestijnse staat vreedzaam zal zijn. Dat het geen nieuwe terreurbasis zal worden van waaruit het welzijn en het voortbestaan ​​van Israël wordt bedreigd. Dat we in staat zullen zijn om de veiligheid van alle burgers van Israël te allen tijde te beschermen.”

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zal vrijdag spreken tijdens de Algemene Vergadering. Palestina is sinds 2011 een “niet-lid-waarnemersstaat” van de VN.

Lapids omarming van de tweestatenoplossing bij de VN is een breuk met zijn directe voorganger Naftali Bennett en staat in schril contrast met zijn politieke rivaal Benjamin Netanyahu. Bennetts toespraak in de Algemene Vergadering van vorig jaar maakte geen melding van de Palestijnen.

Netanyahu reageerde op donderdag op Twitter:

“Lapid zal geen Palestijnse staat mogen stichten en ons terugbrengen naar de ramp in Oslo. Ik informeer Lapid: we zullen niet toestaan ​​dat u ‘Hamastan’ vestigt op de grens van Kfar Saba, Petah Tikva en Netanya.”

Lapid beschreef ook de “twee grote bedreigingen” waarmee Israël wordt geconfronteerd:

De eerste is de nucleaire dreiging. De angst dat terroristische staten en terroristische organisaties kernwapens in handen krijgen. De tweede bedreiging is de ondergang van de waarheid. Onze democratieën worden langzaamaan vergiftigd door leugens en nepnieuws. Roekeloze politici, totalitaire staten en radicale organisaties ondermijnen onze perceptie van de werkelijkheid.

Lapid riep Iran op voor de financiering van terrorisme in het buitenland, het streven naar kernwapens en de binnenlandse repressie. “Het Iraanse regime haat Joden, haat vrouwen, haat homo’s, haat het Westen”, zei hij.

Hoewel Lapid de Biden-regering niet direct bekritiseerde vanwege haar diplomatieke inspanningen om terug te keren naar het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – de technische naam voor de nucleaire deal van 2015 met Iran – zei hij dat alleen een “langere en sterkere” deal moet worden nagestreefd nadat er een geloofwaardige militaire dreiging is geuit.

Lapid’s toespraak maakte geen melding van de oorlog in Oekraïne, een belangrijk aandachtspunt tijdens de week op hoog niveau van dit jaar op de Algemene Vergadering. De Amerikaanse president Joe Biden gebruikte woensdag een groot deel van zijn toespraak in de Algemene Vergadering om Rusland te veroordelen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Andrew Bernard “Lapid Calls for Two State Solution to Conflict With Palestinians in UN General Assembly Address” van 22 september 2022 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Premier Lapid wil 2-statenoplossing en de Palestijnen willen alleen Israël

 1. Wat Lapid zei en wat hij ‘eigenlijk bedoelde.

  Israel met haar Joodse meerderheid & Jordanie met haar Palestijns Arabische/Moslim meerderheid…….’de énige 2-staten oplossing voor 2 volkeren.

  Een duizenden jaren oud volk & een uitgevonden nieuw fenomeen moeten samenleven in vrede op een klein gebied…..en daarbij is dit de énige échte oplossing.

  Like

 2. Lapid, de tussen premier, door niemand gekozen maar aan de macht gekomen door een door hem uitgewerkte constructie wil, in naam van de ‘meerderheid” in Israel, 2 staten voor 2 volkeren die vreedzaam naast elkaar leven = het Oslo model.

  Volgens de laatste pol is er zo een meerderheid echter niet en kletst hij gewoon voor zijn eigen linkse parochie & Arabische Israeli’s, hopend op hun stem in de November verkiezing.

  Lapid & friends hebben blijkbaar nog stééds niet begrepen dat het Oslo project al jarenlang dood & begraven is.

  Hij heeft met zijn stunt echter wél een kadootje aan het rechtse blok gegeven.

  Nitzana Darshan Leitner vergeleek hem met de Japanse soldaat die 20 jaar na WO2 bleef rondlopen met een geweer op zoek naar de vijand.

  Er was géén palestijnse staat, er is géén palestijnse staat en er komt géén palestijnse staat……..ondanks al het getoeter hierover.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.