Israël maakt zich op om tienduizenden Russische Joden op te vangen

Tienduizenden Russische Joden op wachtlijst van het Joodse Agentschap om naar Israël te emigreren

Israël is begonnen met de voorbereidingen voor een mogelijke toename van het aantal immigranten uit Rusland na de aankondiging van president Vladimir Poetin van een gedeeltelijke militaire mobilisatie.

Premier Yair Lapid sprak met El Al-functionaris Shlomi Am Shalom kort voor vertrek naar New York op woensdag om ervoor te zorgen dat rechtstreekse vluchten van Rusland naar Moskou niet alleen niet afnemen, maar misschien zelfs toenemen.

Volgens ambtenaren is het totale aantal reservisten dat is opgeroepen voor de gedeeltelijke mobilisatie 300.000. In tegenstelling tot sommige landen, kon in Rusland elke gezonde persoon ouder dan 27 jaar, zelfs degenen die niet in het leger dienden, worden gemobiliseerd. De oorlog in Oekraïne duurt bijna zeven maanden en het Russische leger zou terrein verliezen op het slagveld.

In 2021 arriveerden meer dan 23.000 immigranten uit Rusland in Israël, ongeveer 47% van alle nieuwe olim, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Het Global Center heeft 80.000 telefoontjes ontvangen uit Rusland en Wit -Rusland en 40.000 aanvragers hebben goedkeuring gekregen om alijah te maken, volgens informatie verkregen door de Post. De afgelopen maanden zijn er elke maand ongeveer 2.000 nieuwe immigranten uit Rusland en Wit-Rusland in Israël aangekomen.

Dit jaar kunnen ook de oorlog in Oekraïne en het dispuut over de activiteiten van het Joods Agentschap, dat alijah naar Israël promoot, bijdragen aan de overwegingen. Israël is een van de weinige landen die rechtstreekse vluchten van en naar het gesanctioneerde Rusland blijft uitvoeren en heeft als zodanig het aantal vluchten naar het land al verhoogd.

Reizigers gebruiken Israël vaak als tussenstop om van Rusland naar andere landen te komen. Toch is het, zelfs met de stijging, niet altijd even gemakkelijk om aan tickets te komen.

Directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Ushpiz zei dat de autoriteiten al zijn begonnen met de voorbereidingen. ‘Premier en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid heeft ons opgedragen nieuwe immigranten uit Rusland op te nemen.

Dit vereist beoordelingen op vele niveaus, van vluchten tot inreisvisa en ontvangst in het land. We werken volledig samen met de ministeries, onze mensen op de Russische ambassade en natuurlijk de maatschappij El Al die naar Rusland vliegt’, zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael braces for aliyah wave from Russia following mobilization” van 22 september 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelJewish Agency in Russia stops sharing information with Israeli office – exclusive” van 19 september 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.