Ministers van Oostenrijkse regering beloven antisemitisme te blijven bestrijden

Wenen, 12 maart 1938. De troepen van het 8e leger van de Duitse Wehrmacht rijden Oostenrijk binnen. Even later reed de auto van Adolf Hitler de grens over bij Braunau am Inn, waar hij in 1889 werd geboren. Er was geen weerstand, maar des te meer gejuich

De Oostenrijkse regering breidt haar inspanningen om antisemitisme tegen te gaan uit, zeiden regeringsfunctionarissen woensdag.

Na een bijeenkomst van de Raad van Ministers vertelden de minister van Grondwet Karoline Edtstadler en de minister van Onderwijs Martin Polaschek aan verslaggevers dat antisemitisme in Oostenrijk een “transversale” kwestie is die online moet worden aangepakt en moet worden uitgedaagd met onderwijs.

Hun opmerkingen komen te midden van een sterke toename van antisemitische incidenten in Oostenrijk, een probleem dat de regering in 2021 beloofde aan te pakken met haar nationale strategie ter bestrijding van antisemitisme. Sindsdien heeft het bijna 40 maatregelen genomen om alles te hervormen, van het contentmoderatiebeleid op sociale media tot de manier waarop studenten leren over de Holocaust.

“De strijd tegen antisemitisme is een transversale kwestie, daarom is preventie op internet bijzonder belangrijk”, zei Karoline Edtstadler.

Volgens een Oostenrijks dagblad,  Kurier , hebben Oostenrijkse leraren ook aanvullende training gekregen in Holocaust-studies en zijn schoolboeken verbeterd om de volledige omvang van de wreedheden weer te geven.

ā€œWe mogen onze ogen niet sluiten voor het gevaar van antisemitismeā€, zei Polaschek. “We gebruiken opleiderstraining, schoolontwikkeling en professionele ethische normen in het onderwijs om antisemitisme resoluut te bestrijden.”

Hij voegde eraan toe dat ā€œwe de misdaden die tegen Joodse mensen zijn begaan nooit mogen vergeten en ervoor moeten zorgen dat dergelijke misdaden nooit meer gebeuren.ā€

Antisemitismus in Ɩsterreich nach 1945. De gevel van het kantoor van de Joodse Gemeenschap van Wenen (IKG) werd beklad met ‘Judenschwein’ [beeldbron: UniversitƤt Wien]

In 2021 had Oostenrijk de meeste antisemitische incidenten sinds het traceren twintig jaar geleden begon, meldde de Joodse Gemeenschap van Wenen in mei. Joden waren 965 keer het doelwit, een stijging van 65% ten opzichte van de cijfers van 2020.

In 60% van de incidenten ervoeren Oostenrijkse joden “beledigend gedrag”. Nog eens 27% kreeg antisemitische literatuur toegestuurd via massamailings.

“De uitdaging van de opkomst van antisemitische incidenten is een wereldwijd fenomeen en we werken nauw samen met alle geledingen van de samenleving om de toename van antisemitische incidenten te bestrijden”, zei Oskar Deutsch, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Wenen (Israelitische Kultusgemeinde Wien/IKG).

Toen Karoline Edtstadler, als federaal minister voor de Europese Unie en de Grondwet, in januari 2021 de “Nationale Strategie ter Bestrijding van Antisemitisme” van de regering presenteerde, wees ze op aanvallen op Oostenrijkse Joden en op een terroristische aanslag op een synagoge in Wenen die plaatsvonden in 2020, als bewijs van een groeiende crisis.

“Joden zijn door de geschiedenis heen keer op keer in vijandige figuren veranderd”, zei ze. ā€œEr gaat een golf van antisemitische theorieĆ«n met antisemitische inhoud over het internet. Het maakt me bang dat het van de digitale naar de analoge wereld overgaat.ā€

De nationale strategie, die afgelopen augustus door de regering werd aangenomen, omvat ā€œverdrievoudigdeā€ investeringen in verbeterde veiligheid voor Joodse gebedshuizen en instellingen, verbeteringen in de rapportage over haatmisdrijven en nieuwe educatieve cursussen in antisemitisme voor ambtenaren, wetshandhavers en studenten.

“Antisemitisme moet altijd effectief worden bestreden, of het nu in de kroeg, in het voetbalstadion, op sociale media of op school is, en ongeacht hoe het wordt verwoord”, zei het hoofd van de Joodse gemeenschap Deutsch woensdag. ā€œHet is gericht tegen de fundamenten van Oostenrijk en Europa en dus tegen ons allemaal.ā€

Bronnen:

  • naar een artikel van Dion J. Pierre “Austrian Government Ministers Pledge to Keep Fighting Antisemitism” van 21 september 2022 en een artikel van Sharon Wrobel ā€œAntisemitic Incidents in Austria More Than Double in First Half of 2021ā€ van 2 september 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Ministers van Oostenrijkse regering beloven antisemitisme te blijven bestrijden

  1. Judenschwein in the second photo is the precursor of: “From the river to the sea, Palestine will be free”. It is a shame that this is allowed in the Netherlands!!!

    Sincerely,

    Gerard Valkema

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.