Iraanse president Raisi haalt in de VN uit naar Israël en noemt nucleair programma ‘vreedzaam’

De Iraanse president Ebrahim Raisi zwaait tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN met een foto van de door de Amerikanen geliquideerd vermoorde commandant van de Quds Force, Qasem Soleimani. Foto: Reuters/Brendan McDermid

De Iraanse president Ebrahim Raisi sprak woensdag de Algemene Vergadering van de VN toe en verklaarde dat het nucleaire programma van Iran vreedzaam was.

“Sommige mogendheden proberen de wereld het belangrijkste probleem van wereldwijde ontwapening te laten vergeten door de vreedzame activiteiten van Iran tot een probleem te maken”, zei Raisi. “Ik verklaar expliciet dat de Islamitische Republiek Iran niet streeft naar het ontwikkelen van kernwapens en dat dergelijke wapens geen plaats hebben in onze defensiedoctrine.”

Raisi’s toespraak beschuldigde het westen ook van hypocrisie over de rechten van vrouwen, terwijl de Islamitische Republiek worstelt met massademonstraties na de dood in politiehechtenis van Mahsa Amini, een jonge vrouw die werd gearresteerd vanwege haar ‘ongeschikte kleding’. Raisi verwees naar “een incident in onderzoek” in Iran, maar contrasteerde het met “de doodse stilte over het doden van tientallen hulpeloze vrouwen in korte tijd in een van de westerse landen.” 

Hoewel hij het westerse land in kwestie niet noemde, uitte hij meer openhartige opvattingen over Israël:

“Het zionistische regime, dat meer dan zeventig jaar apartheid, onderdrukking en moord op vrouwen en kinderen kent in zijn donkere geschiedenis, heeft de grootste gevangenis op aarde in Gaza gebouwd. En de voortzetting van de bouw van nederzettingen en de beelden van de onderdrukte Palestijnen die huilen vanwege de usurpatie van hun land, huizen en boerderijen, en het doden van hun kinderen, laten iedereen zien dat zeven decennia van onderdrukking en bezetting door Israël nog niet voorbij zijn.”

Aan het begin van Raisi’s toespraak liep de Israëlische VN-gezant Gilad Erdan de zaal van de Algemene Vergadering uit nadat hij een foto van zijn grootmoeders, beide overlevenden van de Holocaust, op de tafel van de Israëlische delegatie had getoond. 

In een interview op zondag met ’60 Minutes’ zei Raisi over de Holocaust dat er ‘enkele tekenen waren dat het gebeurde’, maar dat er meer onderzoek nodig was om de waarheid ervan vast te stellen. Iraanse leiders hebben een lange staat van dienst in het promoten en articuleren van de ontkenning van de Holocaust.

De Israëlische VN-gezant Gilad Erdan, zei:

“De VN is vandaag naar een nieuw moreel dieptepunt gezakt. Terwijl in Iran het Ayatollah-regime zijn burgers onderdrukt, vrouwen vermoordt die hun hoofd niet bedekken, en terreuraanslagen over de hele wereld financiert, hier bij de Verenigde Naties, die is opgericht om dergelijke gruweldaden te voorkomen, de president van Iran, de moordenaar en Holocaust-ontkenner Raisi, krijgt een platform om zijn haat te verspreiden. Het is een schande en daarom heb ik tijdens zijn toespraak alle ambassadeurs opgeroepen om de Algemene Vergadering te verlaten.”

En ambassadeur Erdan twitterde afgelopen nacht:

“‘Wie vrede wil, bereidt zich voor op oorlog.’ Op een conferentie van de beweging ‘Verenigd tegen Nucleair Iran’ sprak ik over het gevaar dat een nucleair Iran zou vormen voor de hele wereld. Ik heb duidelijk gemaakt dat Israël niet zal toekijken wanneer zijn toekomst in gevaar is en niet gebonden zal zijn aan een overeenkomst die zijn bestaan ​​bedreigt. We zullen doen wat nodig is zodat Iran nooit een kernwapen heeft.”

De Amerikaanse president Joe Biden sprak woensdag ook op de Algemene Vergadering en ging kort in op de vastgelopen onderhandelingen over de nucleaire deal met Iran. 

Terwijl de Verenigde Staten voorbereid zijn op een wederzijdse terugkeer naar het gezamenlijke alomvattende actieplan als Iran zijn verplichtingen nakomt, is de Verenigde Staten duidelijk: we zullen Iran niet toestaan ​​een kernwapen te verwerven“, zei Biden in een toespraak die grotendeels gericht was op het aan de kaak stellen van de “schandalige” misstanden van Rusland tijdens de invasie van Oekraïne.

Bronnen:

 • naar een artikel van Andrew Bernard “Iranian President Raisi Calls Nuclear Program ‘Peaceful’ in UNGA Speech, Israeli Ambassador Walks Out” van 21 september 2022 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Iraanse president Raisi haalt in de VN uit naar Israël en noemt nucleair programma ‘vreedzaam’

 1. De VN die ‘de slager van Teheran die zijn eigen mensen zonder schroom naar de eeuwige jachtvelden stuurt een podium geeft, is het beste bewijs van het eigen mislukken.

  Een rij van moordenaars, terroristen, mensenrechtenverkrachters & despoten…..dát zijn de voorbeelden die de Algemene Vergadering ieder jaar opnieuw tentoonstelt.

  Fool me once….shame on me!
  Fool me twice….shame on you!

  Hoog tijd om deze schaamteloze vertoning te stoppen en deze VN-farce te ontbinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.