Wat de media verzwijgen: 638 Palestijnen doodgemarteld in Syrië en nog eens 4121 gedood

Uit een op 18 september gepubliceerd rapport blijkt dat 638 Palestijnen de afgelopen jaren zijn doodgemarteld door Syrische inlichtingenofficieren. 

Onder de slachtoffers zijn 37 vrouwen, volgens het rapport van de Action Group for Palestinians of Syria (AGPS), een mensenrechtenwaakhond die toezicht houdt op de situatie van Palestijnse vluchtelingen in het door oorlog verscheurde Syrië.

De groep riep de Syrische autoriteiten op om de status van honderden Palestijnen die in Syrische gevangenissen worden vastgehouden en wier lot onbekend is, bekend te maken. “Wat er in de Syrische detentiecentra tegen de Palestijnen gebeurt, is naar alle maatstaven een oorlogsmisdaad”, zei het.

AGPS onthulde ook dat 4.121 Palestijnen zijn gedood in Syrië sinds het begin van de burgeroorlog daar.

“AGPS-gegevens geven aan dat 79% van de Palestijnen in Syrië die zijn gedood sinds het uitbreken van het conflict burgers zijn. 21% van de doden zijn leden van gewapende groeperingen die gelieerd zijn aan het Syrische regime of de oppositie. De doodsoorzaken variëren van beschietingen, botsingen, marteling in overheidsgevangenissen, verdrinking, executies in het veld, de blokkade [op Palestijnse gemeenschappen] en medische verwaarlozing.”

Het lot van 1.797 Palestijnse gevangenen, waaronder 110 vrouwen, blijft onbekend ondanks herhaalde oproepen aan de Syrische autoriteiten.

“Het werkelijke aantal gevangenen en slachtoffers van marteling is groter dan wat is gedocumenteerd vanwege de weigering van het Syrische regime om informatie vrij te geven over degenen die in zijn gevangenissen worden vastgehouden. Bovendien zijn de families van de slachtoffers bang om de dood van hun zonen onder marteling aan te kondigen uit angst voor vervolging door het Syrische regime.”

De publicatie van deze verontrustende cijfers viel samen met de aankondiging door Hamas, de door Iran gesteunde Palestijnse terroristische groepering, dat het heeft besloten haar betrekkingen met Syrië te vernieuwen. Sommige Palestijnen hebben de stap van Hamas verwelkomd, terwijl anderen het een verraad aan Palestijnen en andere Arabieren veroordeelden.

Door zich te haasten om het regime van de Syrische president Bashar Assad te omarmen, heeft Hamas, wiens leiders de Gazastrook beheersen vanuit hun luxueuze villa’s, hotelsuites en spa’s in Qatar en Turkije, opnieuw zijn minachting getoond voor de Palestijnen en andere Arabieren die het slachtoffer zijn geworden van de wreedheden begaan door de Syrische autoriteiten, met name in de afgelopen tien jaar.

De Hamas-leiders kruipen terug in de richting van het Assad-regime, tien jaar nadat ze uit Syrië werden verdreven omdat ze weigerden het brute optreden van het Syrische leger tegen de oppositie te steunen, die bestond uit verschillende seculiere en islamitische groepen, waaronder de Nationale Coalitie voor Syrische Revolutionaire en oppositiekrachten, het Vrije Syrische Leger, Jaysh al-Islam, Ahrar al-Sham en het Zuidelijk Front.

In het Syrië van Assad wordt het niet steunen van de misdaden van het regime zelf als een misdaad beschouwd. Volgens het Assad-regime waren de misdaden van Hamas dat het niet de kant van het regime koos in de burgeroorlog.

Assad hoopte blijkbaar dat Hamas zijn regime zou steunen en zelfs zou deelnemen aan het hardhandig optreden tegen de oppositie, zoals sommige pro-Assad Palestijnse groeperingen deden, waaronder het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina – Algemeen Commando, onder leiding van aartsvijand -terrorist Ahmed Jibril. Nu Hamas op het punt staat terug te keren naar Syrië, is de kans groot dat zijn mannen zich bij Assads harde optreden tegen de Syrische oppositie zullen aansluiten.

Volgens sommige rapporten traden Iran en zijn Libanese terroristenvolmacht Hezbollah op als bemiddelaars tussen Hamas en het Assad-regime. De Iraanse mullahs en Hezbollah zijn fervente aanhangers van Assad en hebben zelfs troepen en veiligheidsexperts naar Syrië gestuurd om hem te helpen bij het onderdrukken en onderdrukken van het Syrische volk, evenals de Palestijnen die daar wonen.

De mullahs van Iran willen ervoor zorgen dat hun terroristen en het regime van Assad op goede voet blijven. De mullahs hopen dat de hernieuwing van de banden tussen Hamas en Syrië de door Iran geleide “as van verzet” in het Midden-Oosten zal versterken. De “as van verzet” verwijst naar een antiwesterse/anti-Israëlische/anti-Saoedische politieke en militaire alliantie tussen Iran, de Palestijnse terroristische groeperingen Hamas en de Islamitische Jihad, het Syrische regime en Hezbollah.

De toenadering tussen Hamas en Assad heeft een aantal Palestijnen en Syriërs woedend gemaakt. Ze roepen Hamas op voor zijn hypocrisie en eisen dat het zijn banden met Assad niet normaliseert.

De Syrische Islamitische Raad veroordeelde Hamas voor het negeren van de gevoelens van miljoenen Syriërs die werden gemarteld, verdreven en vermoord door het Assad-regime. “Door verder te gaan met de normalisering van de criminele bende [in Syrië] en zichzelf in de armen van Iran te werpen, heeft Hamas Jeruzalem en Palestina in de steek gelaten en de Arabieren in de steek gelaten, vooral in Irak en Jemen, waar de mullahs en hun bendes corruptie, moord en en vernietiging”, aldus de gemeente.

De Palestijnse politiek analist Ibrahim Hamami zei dat er wijdverbreide onvrede was onder de Palestijnen over de verzoening van Hamas met Syrië. “Hamas zal de steun van veel Arabieren en moslims verliezen”, schreef Hamami . “De beslissing zal een rampzalige impact hebben op Hamas. De beslissing van Hamas is een ramp en tragedie en zelfs een zonde.”

De Palestijnse politieke activist Issa Amro vroeg : ‘Wat is de rechtvaardiging voor de terugkeer van de Hamas-Syrische betrekkingen? De Syrische dictator Bashar Assad is een oorlogsmisdadiger die zijn eigen volk heeft vermoord, en onze positie tegenover hem kan niet worden veranderd.”

Wat bizar is, is dat Hamas nu de “effectieve en historische” rol van Syrië bij de ondersteuning van de Palestijnen prijst . Dit is hetzelfde Syrië dat verantwoordelijk is voor het bloedbad van duizenden Palestijnen in zowel Syrië als Libanon in de afgelopen vijf decennia.

Hamas heeft er echter blijkbaar geen probleem mee om een ​​Arabisch regime te omarmen dat zoveel Palestijns bloed aan zijn handen heeft. Wanneer een Arabisch regime Palestijnen doodt en gevangenzet, houden de leiders van Hamas en andere Palestijnse groeperingen liever hun mond. Ze zijn bang om de Arabische regimes te bekritiseren voor het plegen van wreedheden tegen de Palestijnen, omdat ze weten dat ze gestraft en vernederd zouden worden door hun Arabische broeders als ze dat zouden durven.

De omarming door Hamas van het Assad-regime is nog een ander voorbeeld van hoe Palestijnse leiders niets om hun eigen volk geven, laat staan ​​om het leven van andere Arabieren.

De leiders van Hamas, die een goed leven leiden in Qatar en Turkije, zijn veel meer geïnteresseerd in het vullen van hun schatkist met geld van de mullahs in Iran dan in het zien van het lijden van hun mensen in de Gazastrook of in welk Arabisch land dan ook, inclusief Syrië.

De leiders van de Palestijnse Autoriteit zijn niet veel anders. Ook zij zijn bezig met het behartigen van hun persoonlijke belangen en ervoor te zorgen dat ze voor altijd aan de macht blijven.

Binnenkort zal de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaan om nog meer gif tegen Israël te spuwen. De benarde situatie van zijn volk in Syrië en andere Arabische landen zal helemaal onderaan zijn prioriteitenlijst staan, of helemaal niet. Net als Hamas lijkt het ook Abbas niet te kunnen schelen of zijn volk wordt afgeslacht door een Arabische dictatuur.

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians Cuddle up with Arabs Who Kill Palestinians” van 20 september 2022 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Wat de media verzwijgen: 638 Palestijnen doodgemarteld in Syrië en nog eens 4121 gedood

 1. War de media verzwijgen?
  De Waarheid!

  Het zijn de media die iedere moordenaar, leugenaar, terrorist, activist & averist een podium geven….i.n.v. neutraliteit & vrijheid van meningsuiting.

  Like

 2. In het westen zal dit bericht nauwelijks of geen aandacht krijgen om de simpele reden dat Israël hiervan niet de schuld kan worden gegeven.

  Met vriendelijke groet,

  Gerard Valkema

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.