Israëlische archeologen onthullen 3.300 jaar oude grafgrot nabij Tel Aviv aan de kust

Een 3.300 jaar oude intacte grafgrot werd ontdekt ten zuiden van Tel Aviv langs de kust van de Middellandse Zee, maakte de Israel Antiquities Authority zondag bekend.

De grot, die dateert uit de periode van de Egyptische Farao Ramses II, door sommige geleerden beschouwd als de farao van de bijbelse exodus uit Egypte, werd ontdekt in het Palmahim Beach National Park toen een mechanische graafmachine door het dak brak tijdens ontwikkelingswerkzaamheden door de Israëlische natuur en Parken Autoriteit.

Terwijl Israëlische archeologen via een ladder naar beneden liepen, zagen ze wat ze beschreven als een grot die ‘in de tijd was bevroren’, met tientallen intacte aardewerk- en bronzen voorwerpen zoals ze zouden zijn gerangschikt tijdens een begrafenisceremonie, ongeveer 3.300 jaar geleden. 

In die periode werden kruiken gepresenteerd als begrafenisoffers voor de overledene in de overtuiging dat ze de persoon in het hiernamaals zouden dienen. De grafkamer werd uitgehouwen in een gesteente in de vorm van een vierkant met een centrale pilaar die het plafond ondersteunt.

In de grafkamer vonden de archeologen diepe en ondiepe schalen, enkele roodgeverfde kelken op voet, kookpotten, voorraadpotten en olielampen voor verlichting. De archeologen denken dat een deel van de voorraadpotten is geproduceerd langs de kust van Syrië en Libanon. 

Kleinere schepen, voornamelijk kruiken en kannen, die werden gebruikt om kleine hoeveelheden dure goederen op te slaan en te verhandelen, waren afkomstig uit Tyrus, Sidon en andere havens langs de Libanese kust, terwijl andere aardewerkschepen uit Cyprus kwamen.

“Dit is een ontdekking die je maar één keer in je leven doet”, riep Eli Yannai uit, een bronstijdexpert bij de Israel Antiquities Authority. “Het is uiterst zeldzaam om een ​​’Indiana Jones-filmset’ tegen te komen – een grotbodem die is aangelegd met schepen die 3300 jaar onaangeroerd zijn gebleven sinds de late bronstijd, rond de tijd van de machtige koning Ramses II.”

Yannai wees erop dat, aangezien de grot werd verzegeld en in latere perioden niet werd geplunderd, archeologen moderne wetenschappelijke methoden kunnen gebruiken om meer inzicht te krijgen in de artefacten en de overblijfselen die zich op de schepen bevinden, bijvoorbeeld organische overblijfselen die zijn met het blote oog niet zichtbaar.

Farao Ramses II – 1279-1213 v. Chr. (19e dynastie)

Onder de vondsten in de grot, die dateren uit de dertiende eeuw v. Chr, ontdekten de archeologen ook bronzen pijlpunten en speerpunten.

“In deze periode, tijdens het lange bewind van de negentiende Egyptische dynastie, farao Ramses II, controleerde het Egyptische rijk Kanaän, en de Egyptische regering zorgde voor veilige voorwaarden voor uitgebreide internationale handel,” zei Yannai.

Sinds de grafgrot werd ontdekt, zijn een of meer plunderaars de plaats binnengedrongen en hebben enkele schepen gestolen, zei de Israel Antiquities Authority.

“Het nieuws van de ontdekking van de grot verspreidde zich als een lopend vuurtje in de academische wereld, en we hebben al verzoeken ontvangen van vele geleerden om deel te nemen aan de geplande archeologische opgraving”, aldus Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority, en Raya Shurky , de directeur van de Israel Nature and Parks Authority. “Helaas zijn er, ondanks de opgezette bewaker, een paar items uit de grot geplunderd voordat deze werd verzegeld, een kwestie die nu wordt onderzocht.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “‘Once-in-a-Lifetime Discovery’: september Israeli Archeologists Reveal 3,300 Year-Old Burial Cave Off Mediterranean Coastline” van 18 september 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelFrozen in time: 3,300-year-old burial cave from Ramses II era found at popular beach” van 18 september 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.