Europese Unie gooit Hongarije onder de bus

EU evolueert van democratie naar autocratie. EU-boegbeeld, Ursula von der Leyen (hier in de kleuren van Oekraïne), trekt steeds meer macht naar zich toe waarin de belangen van de Europese Unie prevaleren op die van de lidstaten

Het Europees Parlement heeft een tekst aangenomen waarin Hongarije niet langer als een volwaardige democratie wordt beschouwd omdat “de Hongaarse regering de Europese waarden systematisch zou ondermijnen. 

Vandaar dat Ursula von der Leyen, chef van de Europese Commissie ongeveer 7,5 miljard euro aan EU-fondsen voor Hongarije wil opschorten als een eerste zware sanctie. Hiermee hoopt de EU het narratief van Hongarije terug in lijn te brengen van de EU.

Hongarije – en ook Polen – liggen al langer in de clinch met de EU omwille van het verschil in visie ten aanzien van migratie, het desastreuze open-grenzenbeleid van de EU, de aanpak van de Oekraïne crisis, de economische oorlog tegen Rusland, het Covid-beleid enz.

De Hongaarse premier Viktor Orban spreekt openlijk zijn mening uit die duidelijk afwijkt van de EU en legt de vinger op de wonde en dat wordt hem bijzonder kwalijk genomen door Ursula von der Leyen die openlijk zegt dat Oekraïne de oorlog moet winnen en dat we daar de prijs voor moéten betalen.

Hongarije denkt daar helemaal anders over en hij zou daarmee wel eens de waarheid kunnen spreken. Zo zei Orban over de Oekraïnecrisis op 16 september dat Oekraïne een aanzienlijk deel van zijn land zou kunnen verliezen – een derde of de helft van het grondgebied.

Het conflict in Oekraïne dreigt aan te slepen tot 2030, en Kiev kan daardoor een derde of de helft van zijn grondgebied verliezen“, citeert de publicatie Orban, die sprak op een besloten bijeenkomst van de Fidesz, de Hongaarse partij Burgerlijke Unie.

Bovendien legt Orban de schuld voor grootschalige vijandelijkheden bij de westerse landen zelves: “Het conflict in Oekraïne zou lokaal zijn, maar het Westen greep in en maakte het wereldwijd.

Orban bekritiseerde ook de EU-sancties tegen Rusland en noemde ze een schot in de voet.

Als gevolg van de energiecrisis veroorzaakt door sancties, kan tot 40% van de Europese industrie in de winter stoppen“, zei de Hongaarse premier.

Een paar dagen eerder zei Orban dat de sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft opgelegd de strijd van een dwerg tegen een reus zijn. De premier voegde eraan toe dat anti-Russische sancties een negatieve impact hebben op Europa en alle prestaties van het afgelopen decennium vernietigen. De premier benadrukte dat de sancties van de Europese Unie Hongarije bedreigen en het land economische schade berokkenen.

Eerder, in september, beschuldigde de voormalige Hongaarse ambassadeur Simony premier Orban ervan geen blad voor de mond te nemen over Oekraïne. Volgens de diplomaat “geeft Orban niets om Oekraïne.” Simoni noemde deze positie van het conflictbeleid eerder een bedreiging dan een last, eraan toevoegend dat de NAVO en de EU dit standpunt negeren.

Een gedachte over “Europese Unie gooit Hongarije onder de bus

 1. EU als maatstaf voor “democratische waarden”…….LOL.

  De EU top zoals Ursula v.d. Leyen, Frans Timmermans, Borrell e.a. totaal onbekende grootheden zijn door niemand verkozen maar regeren het gebied volgens hun maatstaven…..en die zijn absoluut niet democratisch!

  Orban is verkozen met grote meerderheid en heeft een land opgebouwd met waarden & normen, waar niet iedereen het mee eens is….maar dat is men in de andere zogenaamde EU democratieën ook niet.

  Orban zorgt voor zijn burgers…en dat is niet iets wat men van de EU kan zeggen…..die zorgen éérst é vooral voor zichzelf!

  De arrogantie van de EU top is een apsoluut schandaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.