Israëlische aanvallen in de buurt van Damascus in Syrië

Tijdens Operation Velvetta in 1948 verwierf de Israëlische luchtmacht via Tsjechoslowakije en Joegoslavië een aantal Britse Spitfires die werden ingezet tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog

Israël voerde een luchtaanval uit op de Syrische internationale luchthaven Damascus en andere posities ten zuiden van de hoofdstad, waarbij vijf soldaten omkwamen en materiële schade werd aangericht, zei het ministerie van Defensie deze zaterdagochtend.

De Syrische luchtverdediging onderschepte de aanval en slaagde erin de meeste raketten neer te halen, aldus een verklaring van het ministerie. Er was geen onmiddellijke bevestiging of de aanval gevolgen heeft gehad voor de luchthavenactiviteiten.

Israël heeft de aanvallen op Syrische luchthavens geïntensiveerd om het toenemende gebruik van luchttoevoerlijnen door Teheran te verstoren om wapens te leveren aan bondgenoten in Syrië en Libanon, waaronder Hezbollah, vertelden regionale diplomatieke en inlichtingenbronnen aan Reuters.

Een officier van de Israel Defense Forces vertelde donderdag aan verslaggevers dat het leger heeft vastgesteld dat Hezbollah en andere door Iran gesteunde milities in Syrië zich beginnen terug te trekken uit de regio na een reeks luchtaanvallen die de afgelopen weken aan Israël worden toegeschreven. De officier zei dat de schijnbare terugtrekking van deze troepen uit het gebied ‘een gevolg is van de IDF-aanvallen’.

Teheran heeft luchtvervoer aangenomen als een betrouwbaarder middel om militair materieel naar zijn strijdkrachten en geallieerde strijders in Syrië te vervoeren, na verstoringen van grondtransfers.

Honderdduizenden mensen zijn omgekomen en miljoenen zijn dakloos geworden sinds protesten tegen de Syrische president Bashar al-Assad in 2011 zich ontwikkelden tot een burgeroorlog die buitenlandse machten aantrok en Syrië in controlezones achterliet.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli attacks vicinity of Syria’s Damascus -Syrian state media” van 17 september 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Emanual Fabian “Senior officer: Iranian-backed forces withdrawing from Syria due to IDF strikes” van 15 september 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelFearing attacks by Coalition and Israel | Military movements by Iranian-backed militias noticeably decline throughout Syria” van 16 september 2022 op de site van The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.