Volg het Geld: Media negeert corruptierapport omtrent de Palestijnse Autoriteit

Sinds de oprichting van de  Palestijnse Autoriteit  (PA) op de Westelijke Jordaanoever in het kader  van de Oslo-akkoorden van de jaren negentig , maakt internationale hulp een  aanzienlijk deel uit van de begroting. 

Zelfs nadat de Verenigde Staten de hulp hadden stopgezet na de goedkeuring van de antiterreurwetgeving in 2019, bleef de PA jaarlijks zo’n 900 miljoen dollar aan hulp ontvangen van andere landen, waarbij de totale overheidsuitgaven werden  geschat  op 4,73 miljard dollar.

Volgens door de  Wereldbank gepubliceerde gegevens voor 2020 vormt ontwikkelingshulp meer dan een tiende van het totale bruto nationaal inkomen van de semi-autonome Palestijnse gebieden in Judea & Samaria en Gaza. Ter vergelijking: in  het door crisis geteisterde Libanon bedraagt ​​dit aantal slechts 5,7 procent .

Ondertussen heeft de regering-Biden de afgelopen 20 maanden  de teruggave aangekondigd van 831 miljoen dollar aan Amerikaanse financiering aan de Palestijnen , wat een verdere versterking  van wat sommigen  een ‘donorgebaseerde economie’ noemen.

Toen Washington in april 2021 zijn voornemen aankondigde om de hulpverlening te hervatten , waarbij in juli van dit jaar aanvullende hulp werd toegezegd, waren de media overal in het nieuws. 

Sinds de eerste aankondiging heeft een steekproef van 18 grote Engelstalige nieuwszenders bijna 300 artikelen opgeleverd waarin de Amerikaanse hulpplannen werden genoemd. 

Krantenkoppen waren onder meer ‘ Na bittere Trump-jaren danken Palestijnen Amerika opnieuw ‘, ‘ VN-agentschap prijst nieuwe Amerikaanse hulp aan Palestijnen op ‘kritiek moment’ ,’ en ‘ Redactionele tekst: Biden heeft gelijk dat de hulp aan de Palestijnen wordt hervat .’

Maar diezelfde mediaorganisaties hebben een  recent rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken volledig genegeerd, dat schijnbaar  opnieuw  ernstige twijfel doet rijzen over de wettigheid van de hernieuwde steun van president Biden aan de Arabische bevolking van Judea, Samaria en de Gazastrook.

Op 9 september heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn  2022 Fiscal Transparency Report  aan het Congres vrijgegeven, waarin wordt beoordeeld of regeringen over de hele wereld, evenals de Palestijnse Autoriteit, voldoen aan de minimumnormen voor financiële transparantie. 

Met betrekking tot  het  autocratische PA-regime van Mahmoud Abbas merkte het document op dat :

Tijdens de beoordelingsperiode maakte de Palestijnse Autoriteit haar vastgestelde begroting openbaar, maar niet binnen een redelijke termijn, en de gegevens waren onvolledig … De Palestijnse Autoriteit publiceerde maandelijkse begrotingsuitvoeringsrapporten die een vrijwel volledig beeld gaven van haar uitgaven en inkomstenstromen. De informatie in de rapporten werd als betrouwbaar en redelijk nauwkeurig beschouwd. De informatie over de schuldverplichtingen was echter onvolledig.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken schreef ook dat de hoogste controle-instantie van Ramallah “onafhankelijk was”, dat haar verklaringen niet binnen een redelijke termijn voor het publiek beschikbaar waren en dat de controles niet het volledige jaarlijkse budget bestreken. De PA heeft het afgelopen jaar geen significante vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de fiscale transparantie, concludeerde Washington, en riep  Abbas opnieuw  op om veranderingen door te voeren.

Tegelijkertijd heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken  gezworen  dat alle financiële steun aan de Westelijke Jordaanoever en Gaza zou worden verleend “in overeenstemming met de Amerikaanse wetgeving”, wat een zekere mate van transparantie en inzicht impliceert in de monetaire transacties van degenen die de gebieden regeren.

Cruciaal was dat de publicatie van het Fiscal Transparency Report slechts enkele dagen plaatsvond voordat de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Thomas Nides , op de Jerusalem Post Conference beweerde dat de regering-Biden “de Taylor Force Act steunt en handhaaft”, die de meeste Amerikaanse steun aan de Palestijnen die rechtstreeks ten goede komen aan de PA.

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld Follow the Money: Media Absent as Palestinian Authority Fails to Meet ‘Minimum’ US Transparency Requirements” van 15 september 2022 op de site van Honest Reporting

Een gedachte over “Volg het Geld: Media negeert corruptierapport omtrent de Palestijnse Autoriteit

  1. “Media negeert corruptierapport omtrent de PA”?

    ALLE Westerse regeringen negeren het corruptierapport omtrent de PA!

    Daar de PA gefinanciert word met onze belastingcenten, geïnd door regeringen, géén media, is dit negeren véél belangrijker & betekeningsvoller.

    De vraag blijft waarom………, want weten doen ze dit allang.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.