Duitsland bereid om zorgkosten voor Holocaust overlevenden in Israël te vergoeden

Holocaust-overlevende Miriam Linial, in de noordelijke Israëlische stad Haifa, Israël, dinsdag 21 april 2020. Linial is een 9-jarige overlevende van de holocaust uit Polen [beeldbron: AP/Ariel Schalit]

De Duitse regering heeft ermee ingestemd om jaarlijks 200 miljoen sjekels ($ 58 miljoen) extra te betalen aan overlevenden van de Holocaust die verpleegkundige zorg nodig hebben in Israël.

De extra financiering, die zal worden toegewezen aan ongeveer 14.000 overlevenden, komt nadat donderdag een akkoord is bereikt tussen de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner en de Israëlische minister van Sociale Gelijkheid Meirav Cohen.

Cohen zei dat de “historische overeenkomst” van “uiterst belang” is en “een extra 1.200 shekel (348 dollar) per maand oplevert voor duizenden Holocaust-overlevenden die langdurig in de zorg zijn.”

De overeenkomst werd ondertekend in Berlijn toen de Duitse regering, onder leiding van kanselier Olaf Scholz, en de Conferentie over Joodse materiële claims tegen Duitsland (ook bekend als de Claims Conference) een herdenkingsceremonie hielden ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de ondertekening van de zo- in september 1952 de Luxemburgse Akkoorden genoemd – het herstelakkoord dat het voor overlevenden van de Holocaust mogelijk maakte om financiële compensatie te ontvangen voor hun vervolging door het naziregime.

“Het welzijn van Holocaust-overlevenden in Israël staat bovenaan onze prioriteitenlijst”, verklaarde Cohen. “We werken de klok rond om de budgetten die worden overgedragen aan overlevenden te verhogen. Voor degenen die thuisverpleging nodig hebben, is elk uur verpleegkundige hulp letterlijk levensreddend.”

Cohen onthulde dat het afgelopen jaar in totaal meer dan 2,6 miljard sjekels ($ 755 miljoen) werd ingezameld ten behoeve van Holocaustoverlevenden, zowel uit begrotingen over de hele wereld via de Claims Conference, als uit de begrotingen van de Israëlische regering.

De Duitse regering kondigde donderdag ook aan dat ze vanaf januari 2023 70 miljoen dollar extra aan thuiszorg zou betalen voor overlevenden die buiten Israël wonen en die afhankelijk zijn van thuisdiensten om hun dagelijkse leven te beheren.

Volgens de Claims Conference zal in de herfst van dit jaar een noodhulpfonds van $ 12 miljoen worden verdeeld onder 8.500 Oekraïense Holocaustoverlevenden.

“Er was werkelijk geweldig en vooruitziend leiderschap nodig om slechts een paar jaar na de Holocaust aan tafel te gaan zitten en te onderhandelen over het onvoorstelbare”, aldus Greg Schneider, Executive Vice President van de Claims Conference. “Ze hebben de basis gelegd voor de resultaten die we vandaag aankondigen van meer dan 1,2 miljard dollar in 2023 voor compensatie en sociale voorzieningen voor overlevenden van de Holocaust.”

Waarom sommige bejaarde Holocaust overlevenden in armoede leven:

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Germany Agrees to Pay Additional $58 Million in Nursing-Care Benefits to Holocaust Survivors in Israel” van 15 september 2022 op de site van The Agemeiner
  • een artikel op deze blogAantal overlevenden van de Holocaust in Israël drastisch geslonken door ouderdom, armoede en Covid-19” van 26 januari 2022
  • naar een artikel “About 165,800 Holocaust survivors currently live in Israel” van 26 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Brenda Katten “Israeli Holocaust survivors are getting left behind in COVID-19 pandemic” van 22 december 2021 en een artikel “Due to COVID: 1 of every 30 Holocaust survivors doesn’t get medical care” van 20 september 2021 en een artikel “25% of Holocaust survivors live in poverty. Lechiot B’Kavod helps feed them” van 10 april 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.