Waarom Israël wint en de haters verliezen

Het leven kent twee brede dimensies: de theoretische en de concrete.

Deze column bevindt zich in het theoretische kamp; het zijn woorden en ideeën. Als je honger of dorst hebt, hoe geweldig mijn woorden ook zijn, het zal je niet helpen. Daarvoor heb je iets concreets nodig, zoals voedsel of water.

Daarom maak ik me niet zo druk over degenen die Joden en Israël haten, vooral hier in Amerika. 

Jaar na jaar stoten ze hun hoofd tegen de muur om de wereld te vertellen dat Israël de slechtste natie op aarde is. Maar het moet hen gek maken om te zien dat na miljoenen en miljoenen boze woorden die Israël gedurende zoveel decennia hebben aangevallen, die kleine Joodse staat waar ze zo’n hekel aan hebben, bloeit als nooit tevoren.

Denk aan alle BDS-activisten op universiteitscampussen die letterlijk geobsedeerd zijn door Israël. Jaar na jaar slopen ze over hun apartheidsmuren en schreeuwen ze naar de hemel dat “van de rivier tot aan de zee, Palestina vrij zal zijn.” En jaar na jaar komen ze geen centimeter dichter bij hun doel.

Denk aan de NGO’s die al tientallen jaren rapporten uitbrengen waarin Israël wordt uitgekozen voor speciale veroordeling, of die hypocrieten bij de Verenigde Naties die Israël meer zullen veroordelen dan Syrië, Rusland, China, Noord-Korea en elk ander land samen.

Ja, al die miljoenen woorden en leugens kunnen het imago van Israël kwetsen en vervormen, maar wat dan?

Geen van die woorden zal Marokko ervan weerhouden zijn economische en diplomatieke samenwerking met Israël te versnellen, of de Golfstaten die ook deel uitmaken van de Abraham-akkoorden om de vele voordelen van een nauwe band met Israël te omarmen.

Steeds meer landen hebben begrepen dat het, ondanks de propaganda die ze over Israël horen, in hun belang is om samen te werken met de enige Joodse staat ter wereld. Ze kunnen profiteren van Israëls buitengewone reeks innovaties op gebieden als geavanceerde medische zorg, agtech, watertechnologie, cyberbeveiliging, kunstmatige intelligentie, voedselzekerheid en meer.

Israël is verre van perfect, maar het slaagt door gefocust te blijven op het concrete, of het nu gaat om corrigeren of verdedigen. Tot ontzetting van de critici is het een van de meer creatieve en innovatieve samenlevingen geworden die zich bezighouden met enkele van de meest urgente problemen van de planeet.

Antisemitisme is inderdaad verontrustend; ze noemen het niet voor niets ’s werelds oudste haat. Maar nogmaals, je moet een beetje medelijden hebben met de haters. Hoe denk je dat ze zich voelen wetende dat het niet uitmaakt hoeveel anti-joods gif ze uitspugen, joden blijven gedijen en zelfs lachen?

Neem die beroemde “Joden zullen ons niet vervangen” haters uit Charlottesville. In plaats van een column of een Facebook-bericht te schrijven waarin de haters werden veroordeeld, zoals zoveel anderen deden, gebruikte de trotse Jood en komiek Elon Gold ze voor een van zijn grappigste stukjes:

‘We willen je niet vervangen. We willen je gewoon een beugel geven … we willen gewoon je portefeuille beheren … we willen je niet vervangen, we willen je  plaatsen  in een 30-jarige vaste lage rente hypotheek … we willen je een bril aanmeten , je genezen, je leren, je inspireren, je aan het lachen maken, je vertegenwoordigen bij een scheiding – en  ze  vervangt je.

Tweeënzestig jaar geleden, een paar maanden voordat hij tot president werd gekozen, zag John F. Kennedy een hoopvolle blik op de toekomst toen hij sprak op een zionistische conventie in New York City. 

“Het Midden-Oosten heeft water nodig, geen oorlog. Ze hebben tractoren nodig, geen tanks, en ze hebben brood nodig, geen bommen’, zei Kennedy. “Het volk van Israël heeft hun zegeningen aan mensen over de hele wereld gebracht. … Waarom zouden de landen van het Midden-Oosten, die technische assistentie nodig hebben, de kans moeten worden ontzegd om deel te nemen aan een grote bron van toekomstige rijkdom voor hen en hun volk?”

Laten we in ieder geval doorgaan met het bestrijden van antisemitisme en werken om Israël te verbeteren. Maar als je je er beter door voelt, ondanks alle leugens, de haat en de lelijkheid, is de realiteit ter plaatse dat de Joden en Israël nog steeds winnen, en de haters nog steeds verliezen.

En dat zijn niet zomaar woorden.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Suissa “Why Israel wins and haters lose” van 8 september 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

2 gedachtes over “Waarom Israël wint en de haters verliezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.