Nieuw ADL-rapport onthult wijdverbreid antisemitisme in Florida (VS)

Neonazi-groep buiten de Turning Point USA Student Action Summit op dag twee van het Tampa Convention Center op 23 juli 2022 [beeldbron: CL Tampa Bay]

Het antisemitisme in Florida, een staatshuis van de op twee na grootste Joodse gemeenschap van de Verenigde Staten, heeft zorgwekkende niveaus bereikt, zegt een nieuw rapport van de Anti-Defamation League.

ADL’s Center on Extremism (COE) bracht dinsdag een rapport uit waarin werd vastgesteld dat antisemitische haatmisdrijven in Florida sinds 2012 met 300% zijn toegenomen en dat sinds 2020 80% van alle op religie gebaseerde haatmisdrijven op Joden gericht was.

Samenzwering en enorme netwerken van blanke nationalistische extremistische groepen sturen de trend, ontdekte de ADL.

“De afgelopen twee jaar is er een aanzienlijke toename geweest van extremistische incidenten, zowel in het hele land als in de staat Florida. Deze incidenten zijn deels het gevolg van wijdverbreide desinformatie en samenzweringstheorieën die extremisten hebben geanimeerd en antisemitisme hebben aangewakkerd”, aldus het rapport. “Het resultaat: onrust en geweld, van de opstand van 6 januari tot blanke supremacistische activiteiten tot een piek in haatmisdrijven.”

Het rapport identificeerde ook nieuwe blanke supremacistische groepen, waaronder “White Lives Matter” en “NatSoc Florida” en onthulde strategieën die reeds gevestigde groepen zoals Oath Keepers en Proud Boys gebruiken om hun boodschap te verspreiden. Sommige van deze groepen, zo vervolgde het rapport, “verstoren de vergaderingen van de schoolbestuur en stellen zich zelfs kandidaat voor een politiek ambt”.

Anderen, zoals de Black Hebreeuwse Israëlieten, de Nation of Islam en de New Black Panther Party for Self Defense, hebben ook afdelingen in Florida. Verschillen in ideologie onderscheiden hen, maar ze bevorderen allemaal samenzweringstheorieën en antisemitisme. De zwarte Hebreeuwse Israëlieten en Nation of Islam, bijvoorbeeld, beschrijven Joden regelmatig als de ‘Synagogue of Satan’.

Het rapport beschrijft ook verschillende antisemitische incidenten, waaronder de ontploffing van vuurwerk in de brievenbus van het centrum van Chabad, swastika-graffiti die werd gebruikt bij het vandalisme van een bedrijf, en het onderbreken van een joods gezin terwijl ze van de synagoge naar huis liepen.

“Bevrijd Palestina” en “F*** de Joden”, zeiden de hecklers.

Het Centrum voor Extremisme van ADL beval een ‘brede benadering van de samenleving’ aan om de krachten van haat en extremisme te bestrijden, waarbij gemeenschaps- en gekozen leiders, wetgeving, verkiezingsintegriteit, onderwijs en wetshandhaving samenkomen om ze uit te roeien.

“Gekozen functionarissen en gemeenschapsleiders moeten antisemitisme en extremisme krachtig en consequent veroordelen, waar en wanneer het ook voorkomt”, beval het rapport aan. “Het aan de kaak stellen van onverdraagzaamheid van een tegenstander is eenvoudig; om dat te doen als het van een bondgenoot komt, is moed nodig – en nu meer dan ooit hebben we moedige leiders nodig.”

Bronnen:

 • naar een artikel van Dion J. Pierre “New ADL Report Reveals Widespread Antisemitism in Florida” van 14 september 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Scott Sutton en Matt Sczesny “‘Significant’ increase in extremism in Florida last 2 years, Anti-Defamation League report says” van 13 september 2022 op de site van WPTV
 • naar een artikelHate in the Sunshine State: Extremism & Antisemitism in Florida, 2020-2022” september 2022 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Een gedachte over “Nieuw ADL-rapport onthult wijdverbreid antisemitisme in Florida (VS)

 1. Daar waar Joden zijn heerst Jodenhaat.

  Daar waar géén Joden zijn heerst Jodenhaat.

  Daar waar Joden & géén joden zijn heerst ontkenning van Jodenhaat.

  Jodenhaat bestaat alléén bij ‘de anderen, zijzelf hebben allemaal Joden als beste vriend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.