Holocaust in Letland en de massacre van Rumbula

De Letse stad Riga werd eerst bezet door de Sovjet-Unie in juni 1940 en vervolgens door nazi-Duitsland met de uitvoering van Operatie Barbarossa in 1941.

Veel Letten verwelkomden de Duitsers aanvankelijk als bevrijders omdat ze onder het Russische regime veelvuldig waren gedeporteerd naar Siberië.

Letse collaborateurs

Uiteraard zou de Holocaust in Letland door de nazi’s nooit zo ‘succesvol’ zijn geweest als ze niet de hulp hadden gekregen van de lokale bevolking.

Zo was de Letse collaborateur Herberts Cukurs – aka de ‘Slager van Riga’, een lid van het Sonderkommando Arajs en rechterhand van SS-commandant Viktors Arājs, die eveneens een Letse collaborateur was. 

Viktors Arājs

SS-Sturmbannführer Viktors Arājs (1910-1988), de chef van Herberts Cukurs, zal na de oorlog mits de hulp van de Letse regering in ballingschap in Londen, de schuilnaam Victor Zeibots aannemen.

Hij werkte in Frankfurt am Main als assistent bij een drukkerij. Op 21 december 1979 werd Arājs schuldig bevonden door een rechtbank in Hamburg voor de executie van 13,000 Letse Joden – afkomstig uit het Riga Getto – op 8 december 1941 in het Rumbula-bos. Hij werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. In 1988 stierf Arājs in eenzame opsluiting in een gevangenis in Kassel. Hij werd 78 jaar.

Joden in het Getto van Riga, 1941, bewaakt door Duitse soldaten en Letse collaborateurs

De uitroeiing van het Letse jodendom

De Duitsers brachten hen snel van dit idee af en handelden snel en samen met Letse collaborateurs om de 30.000 man sterke Joodse bevolking van Riga in het getto en het concentratiekamp Kaiserwald met geweld in bedwang te houden.

Het Getto van Riga, Letland, was een klein gebied in Maskavas Forštate, een wijk van de Letse hoofdstad Riga, die door de nazi’s was voorbestemd om Joden uit Letland, en later uit Duitsland, gedwongen te leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het doel was om Letland ‘judenrein’ te maken, een misselijkmakende uitdrukking van de nazi’s die ‘Jodenvrij’ betekende. De SS-commandant van Riga, Friedrich Jeckeln, kreeg de opdracht om de Joden te elimineren.

Ongeveer 66.000 Joden waren in Letland geweest vóór de nazi-bezetting, die op 10 juli 1941 werd voltooid, en op 15 oktober 1941 waren ongeveer 30.000 Joden vermoord.

Onder het bevel van Heinrich Himmler begon de SS, in samenwerking met het Duitse leger, een plan van uitroeiing voor inheemse Letse Joden op te stellen. Het oorspronkelijke plan was om de Letse joden uit te roeien, zodat Duitse en Oostenrijkse joden naar de ontruimde huizen konden worden gedeporteerd.

Liepaja, Letland, 15 december 1941. Joodse vrouwen en kinderen op het moment van hun executie.

De massacre van Rumbula

Rumbula was een klein treinstation, ongeveer 20 kilometer van Riga. Friedrich Jeckeln, hoofd van de SS in Letland, had de leiding over de operatie. Hij koos de plek omdat het zandgrond had, in tegenstelling tot de moerassige grond waarop Riga was gebouwd, wat betekende dat het gemakkelijker was om graven te graven.

Het enige nadeel dat Jeckeln opmerkte over de locatie was de nabijheid van de nabijgelegen snelweg. Aangezien Rumbula zich op verhoogde grond bevond, zou het geluid van geweerschoten kilometers ver hoorbaar zijn geweest. Dit hield de nazi-plannen niet tegen.

In 1941 waren de Duitse vernietigingskampen nog niet geopend. In plaats daarvan werd een veel grovere moordmethode gebruikt.

Holocaust monument in Rumbula

Het ‘Jeckeln-systeem’

Jeckeln had een techniek ontwikkeld, het ‘Jeckeln-systeem’ genaamd, die hij had ontwikkeld tijdens het afslachten van Joden in de Oekraïne op locaties zoals Babi Yar en tijdens het bloedbad van Kamianets-Podilskyi.

In Riga betekende dit, grof gezegd, dat de Joodse bevolking werd verzameld, enkele kilometers naar de moordvelden marcheerde, ontdaan van hun kleding en kostbaarheden en gedwongen op de vloer van de loopgraaf te gaan liggen om te worden doodgeschoten.

Dit gebeurde op twee data, 30 november en 8 december 1941. Degenen die in november niet op mars waren gestuurd, werden opgesloten in het getto van Riga, niet wetend wat er met hun familie en vrienden was gebeurd.

Toen de greppelvloer eenmaal was gevuld, werden Joodse gevangenen gedwongen op de lichamen van de doden te gaan liggen om te kunnen worden doodgeschoten. Dit bespaarde de Duitse en Letse bewakers de moeite om dode lichamen in de moordkuilen te gooien.

Velen stierven tijdens de mars zelf, terwijl bewakers instructies kregen om te schieten bij elk teken van onenigheid. Dit omvatte Duitse bewakers, die zouden worden doodgeschoten als ze ongehoorzame joden niet onmiddellijk executeerden.

Frida Michelson schreef later over haar ervaring met de mars:

De colonnes mensen bewogen maar door, soms half rennend, marcherend, dravend, zonder einde. Daar zou de een, daar de ander, vallen en ze zouden er recht overheen lopen, voortdurend door de politieagenten aangespoord, ‘Sneller, sneller’, met hun zwepen en geweerkolven. [Het was] rond het middaguur toen de gruwel van de mars eindigde … . Nu was de straat stil, er bewoog niets.

Overal lagen lijken, stroompjes bloed sijpelden nog steeds uit de levenloze lichamen. Het waren meestal oude mensen, zwangere vrouwen, kinderen, gehandicapten – allemaal mensen die het onmenselijke tempo van de mars niet konden bijhouden.

1941. Letse Joodse vrouwen en kinderen worden bijeen gedreven door Letse gewapende collaborateurs om even later door hen te worden doodgeschoten

Het lot van de overlevenden

Elke persoon werd één keer in het achterhoofd geschoten, en vaak naarmate de dag vorderde en het licht slechter werd, zou de beul missen, wat betekent dat slachtoffers het vaak overleefden.

De daders van deze gruweldaad begroeven hen gewoon levend, en veel mensen stierven doordat ze werden verpletterd door het enorme gewicht van grond en lijken boven hen.

Toen dit eenmaal was gebeurd, plaatsten de Duitsers Letse bewakers in het gebied om iedereen neer te schieten die zich een weg uit de put wist te graven.

Max Kaufmann, een getto-overlevende, meldde dat „de aarde nog lange tijd deinde vanwege de vele halfdode mensen”. Sommigen slaagden erin om uit de put te ontsnappen en bleven urenlang, naakt en zwaargewond, rondzwerven in het bos. 

Professor Ezergailis schreef in The Holocaust in Latvia, 1941-1944: The Missing Centre…:

De put zelf leefde nog; bloedende en kronkelende lichamen kwamen weer bij bewustzijn… Gekreun en gejammer was tot diep in de nacht te horen. Er waren mensen die slechts lichtgewond waren geraakt, of helemaal niet waren geraakt; ze kropen uit de put. Honderden moeten gesmoord zijn onder het gewicht van mensenvlees. Er werden schildwachten geplaatst [met] orders om alle overlevenden ter plaatse te liquideren.

Er waren weinig overlevenden. Michelson overleefde door te doen alsof hij dood was terwijl slachtoffers hopen schoenen op haar weggooiden. Een deel van het Jeckeln-systeem omvatte het schoppen van degenen die dood leken en hen neerschieten als ze reageerden.

Een schatting plaatst het aantal overlevenden van de eerste van de twee dodenmarsen op ongeveer 30 van de bijna 12.000. In totaal werden ongeveer 25.000 mensen vermoord.

Toen de Wannsee-conferentie in februari 1942 plaatsvond, werd de resterende Letse Joodse bevolking geschat op ongeveer 3.500 mensen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Peter Curry “The Horror of the Rumbula Massacre” van 30 oktober 2018 op de site van History Hit (HH)
  • naar een artikel van Alan Zeitlin “New Documentary Examines the Murder of Jews by Latvians and Lithuanians in the Holocaust” van 12 september 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Robert Philpot “How the Mossad hunted the ‘Butcher of Riga,’ who murdered up to 30,000 Jews” van 1 augustus 2020 op de site van The Times of Israel
  • ♦ naar een artikel van Stephan Talty “The Good assasin; Mossad’s hut for the Butcher of Latvia” van 15 Apr 2020 op de site van Amberley Publishing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.