Nieuwe documentaire onderzoekt de moord op joden door Letten en Litouwers tijdens de Holocaust

Kovno (Kaunas), Litouwen, 27 juni 1941. Litouwse nationalisten die collaboreerden met de nazi’s knuppelden op enkele dagen tijds een duizendtal Litouwse Joden dood in volle straat terwijl Duitse nazi’s en honderden Litouwse bijstaanders het gruwelijke schouwspel bijwoonden in wat later de Lietūkis Garage Massacre werd genoemd [beeldbron: Rare Historical Photos]

Vandaag kan ik bevestigen dat onze doelstelling, de oplossing van het Joodse probleem in Litouwen, is bereikt door Einsatzkommando 3. In Litouwen zijn geen Joden meer, behalve Joodse dwangarbeiders en hun families
[SS-Standartenführer Karl Jäger vanuit Vilnius op 1 december 1941]

Letland en Litouwen, die tot de nieuwste leden van de NAVO behoren, zijn door sommigen geprezen als westerse bastions van democratie en bolwerken tegen het Russische expansionisme. Maar beide Baltische republieken waren medeplichtig aan de massamoord op hun Joodse burgers tijdens de Holocaust.

Baltic Truth , een onthullende en verontrustende documentaire van Eugene Levin en Andrejs Hramcovs, onderzoekt deze donkere dimensie van hun geschiedenis. Gehost en verteld door de Israëlische cantor en zanger Dudu Fisher, is het overgenomen door Menemsha Films.

Fisher, wiens voorouders Letse joden waren, neemt kijkers mee op een rondleiding langs moordplaatsen in beide landen, waar Holocaustoverlevenden en getuigen worden geïnterviewd.

1941. Letse Joodse vrouwen en kinderen worden bijeen gedreven door Letse gewapende collaborateurs om even later door hen te worden doodgeschoten

In bijna alle gevallen waren de daders van deze misdaden Letse en Litouwse fascisten in plaats van Duitse bezetters, zoals hij terecht opmerkt. Maar vandaag worden deze moordenaars geprezen als nationalistische helden vanwege hun tol bij het weerstaan ​​van het communisme tijdens de Sovjetbezetting van 1940 en de naoorlogse periode, toen Letland en Litouwen werden geannexeerd en opgenomen in de Sovjet-Unie.

Met de implosie van de Sovjet-Unie hebben beide naties de onafhankelijkheid uitgeroepen en zich aangesloten bij het Westen, dat hun medeplichtigheid aan de Holocaust bagatelliseert of negeert. Critici die dit gevoelige onderwerp ter sprake brengen, worden snel beantwoord met de standaard en afgezaagde weerlegging dat Rusland hun soevereiniteit probeert te ondermijnen.

De overgrote meerderheid van de Letse en Litouwse joden werd vermoord in de zomer en herfst van 1941, na de Duitse invasie van de Sovjet-Unie. Fisher leidt ons door dit gruwelijke proces terwijl hij van de ene plaats naar de andere reist.

15-17 december 1941, Joodse vrouwen voor hun executie in Skede, Letland [beeldbron: Yad Vashem]

Hij begint in Riga, de hoofdstad van Letland, waar 100.000 Joden, waaronder 30.000 Duitse en Oostenrijkse Joden, in een getto werden gedreven. In het nabijgelegen Rumbula-bos werden ze tijdens massa-executies doodgeschoten.

Herberts Cukurs, een Letse nationale held die bekend zou staan ​​als de Slager van Riga, nam deel aan deze gruweldaden. Hij werd midden jaren zestig vermoord door de Mossad in Montevideo.

Voldemars Veiss, een hooggeplaatste Letse politieagent, heeft Joden opgepakt in Riga. Hij ligt begraven op een begraafplaats in Riga, gereserveerd voor Letse helden.

In de stad Akniste werden op 18 juli 1941 in een pogrom 175 Joden afgeslacht. De moordenaars waren Letten, van wie sommigen de slachtoffers als buren kenden. Een van de daders, Vilis Tunkelis, wordt beschouwd als een anticommunistische held en ligt begraven op een plaatselijke begraafplaats.

De driedaagse actie van 15-17 december 1941, waarbij bijna de helft van de joodse gemeenschap van Liepaja om het leven kwam, vond plaats in de duinen aan het Oostzeestrand bij Skede, ten noorden van Liepaja.

Zeventigduizend Litouwse Joden uit Vilnius (Vilna) werden door Litouwers geëxecuteerd in het Ponary-woud.

Jonas Noreika, een Litouwer die in augustus 1941 betrokken was bij een pogrom in de stad Siauliai, werd door zijn kleindochter Silvia Foti als crimineel ontmaskerd in een bestseller.

De Joden van Kaunas (Kovno) werden vermoord in het Negende Fort, een faciliteit gebouwd door het tsaristische Rusland om de stad te beschermen tegen Duitse invallen.

Zoals Fisher opmerkt, werd de Litouwse auteur Ruta Vanagaite het land uitgejaagd nadat haar boek over de Holocaust was gepubliceerd.

In deze periode werden tienduizend Joden in Ukmerge vermoord, maar tegenwoordig brengt een monument in deze stad een eerbetoon aan Juozas Krikstaponis, een van de voormalige bewoners. Hij vermoordde een familielid van Shimon Peres, de voormalige premier en president van Israël, en nam deel aan de moord op Joden in Wit-Rusland.

Efraim Zuroff, het hoofd van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, betreurt dat Letten de neiging hebben zich te concentreren op medeburgers die hebben geleden onder het communisme terwijl ze de Joodse slachtoffers van de Holocaust negeren.

Zijn kritiek wordt gecompenseerd door Fisher, die beweert dat Litouwers en Letten die tegen de vervolging en uitroeiing van Joden waren, hen niet konden helpen. Desalniettemin kwamen 873 Litouwers en 423 Letten hen te hulp en werden ze geëerd door Yad Vashem, het Holocaustmonument in Jeruzalem, als Rechtvaardige heidenen.

Trailer: Baltic Truth

Bronnen:

 • naar een artikel van Alan Zeitlin “New Documentary Examines the Murder of Jews by Latvians and Lithuanians in the Holocaust” van 12 september 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Sheldon Kirshner “Baltic Truth” van 23 juli 2022 en een artikel van Rich Tenorio “Blue-collar Latvian ‘Schindler’ saved dozens with few resources of his own” van 20 augustus 2019 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel van Peter Curry “The Horror of the Rumbula Massacre” van 30 oktober 2018 op de site van History Hit (HH)

Een gedachte over “Nieuwe documentaire onderzoekt de moord op joden door Letten en Litouwers tijdens de Holocaust

 1. Héél Europa, van Oost naar West & Noord naar Zuid is gebouwd op/met Joods bloed.

  Geef ze vandaag, anno 2022, de kans en ze doen het zó weer!

  Dit heeft niets met de Joden te maken, maar alles met de foute DNA van de gemiddelde Europeaan….., van Oost naar West & Noord naar Zuid.

  Vraag ze naar het waarom en niemand kan het uitleggen, behalve via de bekende mantra’s die net als zijzelf de tand des tijds hebben overleefd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.