Een vergeten held tijdens de ergste pre-nazi pogrom in Proskurov, Oekraïne

“Kill the Jews, and save the Ukraine.” Enkele van de ergste misdaden werden gepleegd door Kozakken in Oekraïne tijdens de burgeroorlog na de Eerste Wereldoorlog zoals bv. de Proskurov Pogrom van 15 februari 1919

“In de stad Proskurov (nu Chmelnitsky) in de Oekraïne werden nog voor de nazi’s de ergste gruweldaden van de eeuw tegen de joden gepleegd.”
(historicus David A. Chapin in 2000)

Op 15 februari 1919 vond een van de bloedigste joodse pogroms tijdens de burgeroorlog plaats in Proskurov (nu Khmelnytsky). Het werd uitgevoerd door een deel van het Oekraïense leger van de Volksrepubliek, dat Joden beschuldigde van het organiseren van een bolsjewistische opstand.

In de stad Proskurov in de provincie Podillia in het westen van Oekraïne was begin 1919 de helft van de bevolking joods. Vanaf begin februari viel de stad onder het bewind van het Directorium van de Oekraïense Volksrepubliek.

Tien dagen voor de pogrom verscheen de Kozakkenbrigade Zaporizja, genoemd naar Symon Petliura, in de stad onder bevel van Kozakkenleider Ivan Semesenko (1894-1920). Het 3e Haydamatsky-regiment arriveerde samen met deze brigade in Proskurov.

In de ochtend van 14 februari werden een aantal geweerschoten gelost tijdens een anti-regeringsopstand. Allereerst namen de bolsjewieken en hun aanhangers het postkantoor en de telegraaf in beslag en arresteerden de commandant van de stad Kiverchuk.

Ze betrokken soldaten van de 15e Belgorod en 8e Podolsk regimenten van de Oekraïense Volksrepubliek bij de opstand. Bolsjewistische soldaten arresteerden hun officieren en marcheerden naar het station waar de Petliuristen verbleven. Maar toen ze het aantal soldaten zagen, trokken ze zich terug in hun kazerne – dus de opstand mislukte.

De pogrom van 15 februari 1919 vond plaats na de overwinning op de bolsjewistische opstandelingen. Kozakkenleider Semesenko hield een groot banket, waarbij de Joodse gemeenschap van de stad werd beschuldigd van het organiseren van een opstand tegen de Oekraïense autoriteiten.

Op verzoek van de Kozakkenleider zwoeren de Haidamaks alle Joden van de stad af te slachten, maar beloofden hun eigendom niet te plunderen. Het was zaterdag en de Joden gingen ’s morgens naar de synagoge om te bidden, en toen ze thuiskwamen, gingen ze zitten om te eten. Soldaten verspreid door Joodse straten in groepen van 5 tot 15 mensen drongen huizen binnen en begonnen Joden te vermoorden, ongeacht leeftijd of geslacht.

Er waren meerdere afleveringen van het redden van Joden door de lokale bevolking.

Pater Klementy Kachurovsky werd door Oekraïense kozakken neergesabeld

Pater Klementy Kachurovsky, die de moorden zag, kon niet onverschillig blijven. Hij verzamelde de Joodse kinderen en verborg ze in de kelder van zijn huis. De aartsdiaken kon natuurlijk het huis niet verlaten, maar ondanks het duidelijke gevaar ging hij naar de kerk, op de binnenplaats waarvan bange Joden zich verzamelden.

Toen de boeven probeerden in te breken in de kerk, versperde pater Klementy Kachurovsky hen in de weg. Hij probeerde de Haidamaks te waarschuwen. Woeste bandieten sloegen hem echter tegen de grond en staken hem met bajonetten. Toch kalmeerde de dood van de priester de menigte. Mensen werden gered.

Toen het nieuws van het bloedbad zich onder de Joden verspreidde, begonnen ze zich te verstoppen op zolders en kelders, maar bandieten trokken hen van de zolders en doodden hen. Ze gooiden handgranaten in de kelders.

Volgens getuige Schenkman, het Joodse hoofd van de zelfverdediging van de stad, hebben de Petliuristen zijn jongere broer op straat vermoord, vervolgens ingebroken in het huis en de schedel van zijn moeder gespleten.

Andere leden van de familie verstopten zich onder de bedden, maar ze konden niet ontsnappen: de jongste broer werd neergestoken toen hij het lichaam van de dode moeder kuste, de vader, die de baby probeerde te helpen, werd neergeschoten. Schenkman zelf overleefde het alleen per ongeluk.

Het bloedbad duurde drie en een half uur. Het zou waarschijnlijk tot laat in de nacht hebben geduurd, maar werd gestopt op bevel van frontcommandant Shapoval. Toen Kozakkenleider Semesenko het bevel ontving, verklaarde hij dat ‘er vandaag genoeg bloedbaden zullen plaatsvinden’.

Hoewel er geen moorden meer waren, gingen de volgende drie dagen door met talloze afranselingen. Ongeveer 1.200 mensen werden gedood en nog eens 300 stierven van 600 gewonden.

Kozakkenleider Semesenko, verwijzend naar de ziekte, verliet Proskurov. Vervolgens is in opdracht van Symon Petliura onderzoek gedaan naar de pogrom in de stad. Semesenko werd gearresteerd, maar wist te ontsnappen. In 1920 werd hij gearresteerd en werd de voormalige Kozakkenleider doodgeschoten door een krijgsraad van het UPR-leger.

Pater Klementy Kachurovsky ligt begraven op de oude stadsbegraafplaats. In Proskurov, op de plaats van het massagraf van de slachtoffers van de pogrom, werd een gedenkteken geplaatst (1925). Het is versierd met bas-reliëfs. Een van hen draagt ​​de namen van degenen die hun leven hebben geriskeerd om te proberen de Joden te redden, het andere bas-reliëf toont de prestatie van een priester.

De stad Proskurov in het westen van Oekraïne werd in 1954 tijdens het stalinistische tijdperk omgedoopt tot Khmelnytskyi (Chmielnicki), ondanks het feit dat de Oekraïense kozakkenleider Bogdan Chmielnicki daar zelf al in de 17e eeuw een vreselijke pogrom tegen de Joden pleegde.

Pogroms in het westen van Oekraïne
De pogroms die in januari 1919 in de noordwestelijke provincie Wolhynië uitbraken, verspreidden zich in februari en maart naar de steden en dorpen van vele andere regio’s van Oekraïne.

Na Sarny was het de beurt aan Ovruch, ten noordwesten van Kiev. In Tetiev werden op 25 maart ongeveer 4.000 Joden vermoord, de helft in een synagoge die in brand was gestoken door Kozakkentroepen onder leiding van de kolonels Kurovsky, Cherkowsy en Shliatoshenko.

Daarna was Vashilkov aan de beurt (6 en 7 april). In Dubovo (17 juni) werden 800 Joden aan de lopende band onthoofd. Massale pogroms gingen door tot 1921.

Bronnen:

  • naar een artikel van Tetiana Seliutina “THIS DAY – February, 15, 1919 – Proskurov pogrom” van 15 februari 2021 op de site van het museum Jewish Memory and Holocaust in Ukraine
  • naar een artikelA forgotten Ukrainian hero—defender of the Jews” van 1 maart 2019 op de site van Ukrain Jewish Encounter (UJE)
  • naar een artikel van Alexander Naiman “Proskoerov pogrom” van januari 2014 op de site van de Ukrain Jewish Observer
  • naar een artikelProskurov pogrom” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.