Antisemitisme tijdens Wereldoorlog I was slechts een opwarmer voor de nazi’s en hun Holocaust

Pogroms tegen Joden in Oekraïne tijdens en na de Eerste Wereldoorlog

De impact van de Eerste Wereldoorlog op het Joodse volk werpt de schijnwerpers op het ongebreidelde antisemitisme in Oost-Europa, dat de nazi’s hielp bij het uitvoeren van hun massamoord op miljoenen Joden.

De Eerste Wereldoorlog was een generale repetitie. Het stond de antisemieten in Oost-Europa toe om moord, verkrachting en verdrijving van hun Joodse buren te plegen, samen met het stelen van hun eigendommen, aldus auteur Larry Domnitch in zijn boekThe Impact of World War One on the Jewish People“.

Vijfentwintig jaar later zouden ze hun antisemitische diefstallen en aanvallen onder leiding van de nazi’s perfectioneren.

Wat de Polen, Hongaren, Litouwers, Russen en anderen aan Duitse efficiëntie en organisatie ontbraken, maakten ze goed met hun haat tegen joden en hun wreedheid.

Het is geen wonder dat zoveel mensen in die regio niet alleen enthousiast de nazi’s steunden in hun “Endlösung van het Joodse vraagstuk” maar ook ijverig een handje hielpen bij de uitvoering ervan.

Het begon met dat oude, betrouwbare, veelgebruikte instrument van de antisemiet: Joden tot zondebok maken

Toen het Russische leger tegenslagen kreeg, kregen de Joden ten onrechte de schuld voor het verstrekken van geld, voedsel en inlichtingen aan de Duitsers. Nederlagen van het Duitse leger werden – in de woorden van veel Duitsers – veroorzaakt door joodse trouweloosheid en dienstplichtontduiking.

Hoeveel Joden vochten er in de Eerste Wereldoorlog?

Eigenlijk, schrijft Domnitch, haastten Duitse joden zich naar de kleuren, in de hoop een einde te maken aan antisemitisme door hun loyaliteit aan de Duitse staat te tonen. Maar de Duitsers koppelden hun nederlagen vaak aan het vermijden van dienst op het slagveld door Joden. 

Het Duitse Ministerie van Oorlog deed een onderzoek om te zien hoeveel Joden deelnamen aan de strijd. Uit het onderzoek bleek dat 80% in de frontlinie had gediend, maar die cijfers werden niet vrijgegeven.

Joden bestonden uit 2% van de soldaten van de centrale mogendheden en 2,5% van de geallieerden, merkt de auteur op. Meer dan 170.000 Joden van beide kanten werden gedood in de strijd, ongeveer hetzelfde percentage als gevonden in de legers – meer bewijs dat in tegenspraak was met de laster dat Joodse soldaten zachte, niet-gevechtsbanen kregen.

In augustus 1914, nadat de Duitsers de aanvankelijke Russische opmars hadden tegengehouden en de invasie van Russisch Polen begonnen, leden Joodse gemeenschappen in de lijn van de Duitse opmars. Wreedheden werden gepleegd tegen Poolse Joden, maar de daders waren freelancers en handelden niet volgens het Duitse beleid, stelt de auteur.

Bange Joden begonnen te vluchten, “het begin markerend van de massale vlucht van Joodse vluchtelingen tijdens de oorlog.” De terugtrekkende Russen verdreven sommige Joden uit hun huizen en voerden “verwoestende aanvallen” uit op anderen, wat resulteerde in massale vlucht.

“Er werd geweld tegen hen en tegen hun eer gepleegd, omdat ze gedeeltelijk van zelfvoorzienende mensen in bedelaars waren veranderd.” Velen, vooral kinderen, stierven van de honger, schrijft Domnitch.

Een joodse soldaat vertelde over het lijden waarvan hij getuige was geweest. “De Joden werden vermoord, vrouwen verkracht op straat. De handen van de ouderen en van de vrouwen werden afgehakt en ze werden achtergelaten om te sterven in doodsangst.”

“Kill the Jews, and save the Ukraine.” Enkele van de ergste misdaden werden gepleegd door Kozakken in Oekraïne tijdens de burgeroorlog na de Eerste Wereldoorlog zoals bv. de Proskurov Pogrom van 15 februari 1919

De ergste misdaden tegen Joden werden gepleegd door Kozakken in Oekraïne

Soms werden de Joden aangevallen zonder medeweten of toestemming van militaire officieren. Andere keren dat de autoriteiten in de buurt waren, was er sprake van bedrog. Bij een zo’n incident spraken de Kozakken met Poolse Joden in het Russisch. 

Toen de Kozakken er zeker van waren dat de Joden niet begrepen wat er werd gezegd, sleepten ze het volk naar hun commandant en vertelden hem in het Russisch dat de Joden spionnen waren. Zonder zelfs maar om bewijs te vragen, beval de commandant de Kozakken om de ‘spionnen’ te executeren.

Enkele van de ergste misdaden werden gepleegd door Kozakken in Oekraïne tijdens de burgeroorlog na de Eerste Wereldoorlog zoals bv. de Proskurov Pogrom van 15 februari 1919. 

Volgens een rapport…

… vermoordden de Kozakken alle Joden in de huizen zonder onderscheid naar leeftijd of geslacht. Ze doodden oude mannen, vrouwen en zelfs zogende baby’s. Ze hakten ze niet alleen neer met het zwaard, maar staken ze ook door met bajonetten.

Foto van de voorpagina van de New York Herald op de dag dat Jeruzalem werd ingenomen, 9 december 1917 [beeldbron: Wikimedia Commons]

De goede dingen die de Joden in de Eerste Wereldoorlog zijn overkomen

Niet alles wat er van 1914 tot 1918 gebeurde, was negatief voor het Joodse volk. Er waren inzamelingsacties in de VS en elders om het Europese Jodendom te helpen.

Het Zion Mule Corps werd opgericht als een Joodse eenheid om voorraden te vervoeren naar fronttroepen in de noodlottige Britse Gallipoli-campagne tegen de Turken. De eenheid werd ontmanteld mei 1916.

Later werd het Joodse Legioen, bestaande uit Joodse vrijwilligers die vochten in de veldslagen van Jeruzalem en Megiddo, gevormd als onderdeel van het Britse leger.

En natuurlijk werd de Balfour-verklaring – internationale erkenning van het recht van het Joodse volk op zijn historische thuisland – uitgegeven in 1917, waarin werd verklaard dat de Britse regering “met voorstanders de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het Joodse volk” beschouwt.

De impact van de Eerste Wereldoorlog op het Joodse volk werpt de schijnwerpers op het ongebreidelde antisemitisme in Oost-Europa, dat zo’n 25 jaar later de nazi’s hielp om hun massamoord op miljoenen Joden op zo’n tijdige manier uit te voeren .

Bronnen:

  • naar een artikel van Aaron Leibel “WWI antisemitism was a warm-up for the Nazis, Holocaust – review” van 9 september 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelUkrainian city remembers slain Jews on Holocaust anniversary” van 2 september 2018 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.