Anti-zionisten pleiten voor wereldwijde apartheid

Zoals ik onlangs heb geschreven , heeft de bewering dat Israël een apartheidsstaat is in feite weinig te maken met de feitelijke beschuldiging van apartheid. 

Het is in de eerste plaats niet veel meer dan een goedkope poging om de Joodse staat te demoniseren. Maar nog onheilspellender is dat het ook een oproep is om Israël te ontmantelen, net zoals het apartheidsregime van Zuid-Afrika terecht werd ontmanteld.

De vernietiging van de Joodse staat zou natuurlijk een onrecht voor de Joden zijn dat net zo gruwelijk is als het onrecht dat apartheid de zwarte Zuid-Afrikanen aandeed. Maar het is de moeite waard om na te denken over de aard van dit onrecht en de duistere logica van de apartheidssmaad tot het onvermijdelijke einde te volgen.

De logica ervan culmineert in iets waarop vele decennia geleden werd gezinspeeld door de eerste premier van Israël, David Ben-Gurion. “De strijd voor de Joodse staat,” zei Ben-Gurion, “is geen kwestie van de Joden en de Arabieren; het is een kwestie van de Joden en de wereld.”

Deze eenvoudige maar opmerkelijk diepgaande verklaring wijst erop dat onrecht niet alleen in een gemeenschap of een natie hoeft plaats te vinden. Onrecht kan wereldwijd zijn. Het kan hoger uitstijgen dan louter kwesties van grondgebied en individuele rechten. Het kan worden uitgedrukt in de aard van het internationale systeem zelf.

In het geval van de Joden was dit wereldwijde onrecht duidelijk: door de Joden zonder een eigen natie te laten en zo het Joodse volk het recht op zelfbeschikking en zelfverdediging te ontzeggen, bouwde de wereld een discriminerend regime op dat de Joden gescheiden en ongelijk – tweederangsburgers van de wereld. Het was in feite een wereldwijde apartheid.

Het inzicht van Ben-Gurion houdt niet alleen in dat deze wereldwijde apartheid moet eindigen, maar dat deze alleen kan worden beëindigd door de oprichting en instandhouding van een Joodse staat. 

Volgens Ben-Gurion is het zionisme dus niet alleen een territoriale of nationalistische beweging. Het is een wereldwijde beweging die een wereldwijd onrecht probeert te corrigeren. Het is een strijd om niets meer – maar ook niets minder – te doen dan de Joden gelijke wereldburgers te maken.

Dit heeft ingrijpende implicaties – en niet alleen voor de joden – omdat het niet alleen een morele verplichting impliceert, maar ook een bevestiging van bepaalde verantwoordelijkheden. 

De wereld, zei Ben-Gurion, moet niet vergeten dat ze overwegend niet Joods is. Als zodanig heeft het verantwoordelijkheden tegenover een van zijn kleinste en meest belegerde minderheden, net zoals een overwegend blanke natie tegenover zijn zwarte minderheid of een moslimnatie tegenover zijn niet-moslimminderheid.

De verantwoordelijkheid van de wereld is of zou vrij duidelijk moeten zijn: het is ervoor te zorgen dat het Joodse volk geen tweederangs volk is en dat het via een eigen staat dezelfde rechten en privileges geniet als elk ander volk.

Deze eis voor wereldwijde gelijkheid is de zionistische zaak – een zaak die ofwel wereldwijde gelijkheid voor de joden wil bereiken of, indien nodig, de wereld wil dwingen de joden gelijk te behandelen. De anti-zionisten mogen dit zo verachten als ze willen, en proberen de beweging die ze verafschuwen te schilderen in de kleuren van discriminatie en onderdrukking, maar dit onderstreept niet meer dan hun sinistere hypocrisie.

En dit kan het ironische einde zijn van de logica van de apartheidssmaad. Door het zionisme te demoniseren en het einde van de Joodse staat te eisen, pleiten de lasteraars in feite voor apartheid. Ze willen de Joden opnieuw een eeuwenoud discriminerend regime opleggen door te beweren dat niet het einde van de apartheid, maar de apartheid zelf een morele verplichting is. Zo transformeren ze zichzelf – misschien allemaal onwetend – in een donkere spiegel van hun eigen beleden waarden en overtuigingen.

Dit is des te meer het geval vanwege de aard van het apartheidsregime waar de lasteraars voor pleiten. Het zou niet zijn zoals de Zuid-Afrikaanse apartheid, die op de schaal van een natie was. Dat was al erg genoeg, maar de apartheid van de antizionisten zou op de schaal van de wereld zijn. Het zou een mondiale apartheid zijn waarin de internationale gemeenschap zelf een instrument van onderdrukking en discriminatie wordt.

De meeste anti-zionisten zouden natuurlijk niet onder deze wereldwijde apartheid hoeven te leven, wat misschien de reden is waarom ze denken dat ze er met een zuiver geweten voor kunnen pleiten. Maar dit verandert niets aan de monsterlijke aard van wat ze bepleiten, noch aan de absolute noodzaak om het te bestrijden.

Ben-Gurion had gelijk toen hij zei dat het zionisme een kwestie is van de joden en de wereld, en we moeten niet vergeten dat de wereld eeuwenlang heeft geweigerd haar verantwoordelijkheden jegens de joden na te komen. 

Vandaag de dag weigert een groot deel van de wereld dat nog steeds en wil anderen overtuigen om dit ook te weigeren. De lasteraars kunnen apartheid veroordelen, maar apartheid is wat ze willen, en apartheid is wat ze willen opleggen. Als het zionisme iets betekent, is het dat we ze niet moeten toestaan.

Bronnen:

 • naar een artikel van Benjamin Kerstein “Anti-Zionists advocate a global apartheid” van 12 september 2022 en een artikelWhy the anti-Israel industry is obsessed with South Africa” van 29 augustus 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • naar een artikelThe difference between a “Palestinian” and an “Arab Palestinian” – according to the PLO” van 12 september 2022 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “Anti-zionisten pleiten voor wereldwijde apartheid

 1. Apartheid: géén kwestie van Joden & de wereld, maar Joden ‘op de wereld.

  Zionisme : géén kwestie van Israel & de wereld maar Israel ‘op de wereld.

  De ontmanteling van het Apartheidsregime was op zichzelf een zegen maar………………….wat een zootje hebben ze ervan gemaakt.

  De huidige ZA leiders voeren een Apartheidsregime tegen de witte man & een Boycot tegen de énige Joodse staat = Apartheid.

  Als Israel één ding geleerd heeft is dat het doet wat het moet doen en alle anti Zionisten, zonder Apartheid door kleur, religie of gender laten kletsen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.