Zal de Britse koning Charles III van koers veranderen ten aanzien van Israël?

Jeruzalem, 30 september 2016. Prins Charles gezien tijdens de begrafenis van wijlen voormalig president Shimon Peres op de berg Herzl (Emil Salman/Pool)

De dood van koningin Elizabeth II verraste de wereld. Hoewel ze 96 was, was het alsof ze voor altijd bij ons was geweest. 

Dit kwam deels door haar indrukwekkende aanwezigheid, haar stralende glimlach die de indruk wekte dat ze je een geheim zou toevertrouwen en haar duidelijke standpunt over de dingen die er toe deden. De koningin bleef boven de strijd en bleef trouw aan de traditie, maar ze wist ook wanneer ze van de conventie moest afwijken en voet bij stuk moest houden.

Hoewel weinigen haar persoonlijk hebben ontmoet, voelen velen in het Verenigd Koninkrijk zich nu wees en verlaten. Veel Israëli’s delen dit gevoel van Brits verdriet en hebben een manier gevonden om dit verdriet te uiten. 

Interessant om op te merken is dat Hare Majesteit Koningin Elizabeth II Israël nooit heeft bezocht.

Dus, waarom zouden Israëli’s zich druk maken om de koningin, wiens enige ontmoeting met een Israëlisch staatshoofd plaatsvond 50 jaar na de onafhankelijkheid van Israël, in 1997, toen ze de toenmalige Israëlische president Ezer Weizman ontmoette?

Londen, februari 1997. De Israëlische president Ezer Weizman en de Britse koningin Elizabeth II brengen een toast uit tijdens een officieel diner ter ere van haar, georganiseerd door Weizman in Spencer House in Londen

Die bijeenkomst bewoog zich naar alle deelnemers. Weizman vertelde haar dat hij het voorrecht had het Britse rijk te verdedigen toen hij piloot was bij de Royal Air Force onder haar vader, koning George VI. 

Ik herinner me nog het ontzag op het gezicht van de koningin-moeder, die de ongebruikelijke stap nam om deel te nemen aan het staatsdiner. Wie weet welke andere geweldige gesprekken de koningin zou hebben gehad als ze had besloten meer van dergelijke bezoeken van Israëlische presidenten te accepteren.

Toen ik ambassadeur werd aan het hof van St. James en in het paleis aankwam om mijn geloofsbrieven te overhandigen, was de koningin het meest gefascineerd door de kwestie van de verplichte militaire dienst voor vrouwen in Israël. 

Ze vertelde me hoe vrouwen tijdens de oorlog verplicht werden om deel te nemen aan een of andere vorm van dienstplicht, en dit hielp om Britten bij elkaar te brengen. Toen zij en prins Philip mijn zoon Tomer ontmoetten op het traditionele theekransje na het evenement, was ze er erg op gebrand dat hij over zijn militaire ervaring vertelde.

Nu heeft koning Charles III de leiding. Nadat de tranen zijn opgedroogd, krijgt hij te maken met aanhoudende kritiek op het bestaan ​​van de monarchie. Het lijkt erop dat de meer dan levensgrote persona van de koningin hielp om elke zinvolle actie op dat front af te weren. 

Maar uiteindelijk zal de nieuwe koning een overtuigend pleidooi moeten houden om het systeem te behouden zoals het is en alle vier de naties van het Verenigd Koninkrijk ervan te overtuigen waarom er, zelfs in 2022, nog steeds behoefte is aan een koninklijke soeverein. 

Zal het hem lukken om de status van het Huis van Windsor te behouden door brandende kwesties aan te pakken of door zijn macht in te zetten om internationale conflicten op te lossen? De tijd zal het leren.

Charles neemt niet alleen de kroon van zijn moeder op zich, maar moet ook in haar enorme schoenen stappen nadat ze met succes de spil was geworden die een heel koninkrijk en het Britse gemenebest aan elkaar heeft gelijmd, evenals haar eigen familie. 

De verwachtingen zijn torenhoog en hij krijgt te maken met een nieuwe wereld die nu wordt vertegenwoordigd door prins William en zijn vrouw Kate. Hij zal zijn eigen unieke stempel moeten drukken in deze nieuwe wereld, en dat zou hij kunnen doen door een koninklijk bezoek aan Israël te brengen.

door Ron Prosor

Ron Prosor is de Israëlische ambassadeur in Duitsland. Hij was eerder Israëls ambassadeur in het VK en ambassadeur bij de VN.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ron Prosor “Will King Charles III change course on Israel?” van 11 september 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelIsraeli leaders mourn death of Queen Elizabeth II: Ties ‘flourished’ under her reign” van 8 september 2022 en een artikelKing Charles III: A friend to UK Jewry, with special and historic ties to Israel” van 10 september 2022 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Zal de Britse koning Charles III van koers veranderen ten aanzien van Israël?

  1. Deze mevrouw Elizabeth ligt nu in het dodenrijk,maar zal op de grote geduchte dag des oordeels de GOD van ISRAËL niet meer kunnen ontwijken!!Gelukkig hoef je niet in Israël te zijn geweest om de genade van DE LEVENDE God te mogen ervaren

    Het oordeel is aan de LEVENDE GOD (DE GOD van Israël = DE SCHEPPER van hemel en aarde)!!Bij HEM is genade door YESHUA HAMASHIACH =JEZUS!

    Als mijnheer Charles zich ook aan het satanische WEF vastklampt staat zijn eindpunt reeds vast!! De volgelingen van satan en z’n zeer vele handlangers ,hebben moeite met zich te bekeren van hun misdadige politiek!!Deze mensen zijn als het ware bestemd om de aarde te verderven,maar uiteindelijk zullen zij zelf voor eens en altijd verdelgd worden!!Ontsnappen aan het oordeel van DE LEVENDE GOD is voor satan en z’n zeer vele medeplichtige trawanten niet mogelijk !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.