Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland verwerpen voorstel van Iran omtrent nucleair akkoord

Iran verwierp zaterdag een verklaring van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland als “onconstructief” dat de eisen van Teheran de gesprekken om zijn nucleaire deal met wereldmachten van 2015 nieuw leven in te blazen, in gevaar brachten, meldden Iraanse staatsmedia.

Nasser Kanaani

De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Nasser Kanaani, zei dat de verklaring “niet constructief” was, en voegde eraan toe dat “de drie Europese landen worden geadviseerd een actievere rol te spelen bij het bieden van oplossingen om een ​​einde te maken aan de weinige meningsverschillen die nog bestaan“, meldden de staatsmedia.

Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland uitten zaterdag hun frustratie over de eis van Iran in gesprekken om zijn nucleaire deal van 2015 nieuw leven in te blazen, waarbij de nucleaire waakhond van de VN een sonde naar uraniumdeeltjes die op drie locaties waren gevonden, sloot, eraan toevoegend dat het de gesprekken in gevaar bracht.

Iran stuurde eerder deze maand zijn laatste reactie op de voorgestelde tekst van de Europese Unie om de overeenkomst te herleven op grond waarvan Teheran zijn nucleaire programma had beperkt in ruil voor verlichting van de economische sancties van de VS, de EU en de VN.

Diplomaten hebben gezegd dat de reactie van Iran op de EU-coördinator een stap achteruit was, waarbij het probeerde een heropleving van de deal te koppelen aan de sluiting van onderzoeken door de International Atomic Energy Agency (IAEA) naar de uraniumsporen.

Deze laatste eis roept ernstige twijfels op over de bedoelingen en inzet van Iran voor een succesvol resultaat op de JCPoA“, zeiden de drie landen, bekend als de E3, in een verklaring, verwijzend naar de volledige naam van de deal, het Joint Comprehensive Plan of Action.

De positie van Iran is in tegenspraak met zijn wettelijk bindende verplichtingen en brengt de vooruitzichten op herstel van de JCPoA in gevaar.

De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump verliet de deal in 2018 en legde opnieuw Amerikaanse sancties op, wat Iran ertoe bracht de nucleaire beperkingen van de deal te overtreden en de angst van de VS, Arabieren en Israëli’s nieuw leven in te blazen dat het misschien op zoek is naar een atoombom. Iran ontkent nucleaire ambities te hebben.

De raad van bestuur van de IAEA komt maandag bijeen, drie maanden nadat al een resolutie is aangenomen waarin Iran wordt opgeroepen geloofwaardige antwoorden te geven aan de waakhond.

Het IAEA zei woensdag dat de Iraanse voorraad uranium verrijkt tot 60%, dicht bij de wapenkwaliteit, is gegroeid tot voldoende, indien verder verrijkt, voor een atoombom en dat Teheran er nog steeds niet in is geslaagd de oorsprong van de uraniumdeeltjes te verklaren.

Gezien het falen van Iran om de overeenkomst op tafel te sluiten, zullen we, samen met internationale partners, overleggen over de beste manier om de aanhoudende nucleaire escalatie van Iran en het gebrek aan samenwerking met de IAEA met betrekking tot zijn NPV-overeenkomst (non-proliferatieverdrag) aan te pakken“, zeiden de Europese 3.

Bronnen:

 • naar een artikelIran Rejects Criticism of Its Nuclear Stance by European Powers” en een artikelFrance, Britain and Germany Say Iran’s Stance on IAEA Probe Jeopardizes Nuclear Talks” van 10 september 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland verwerpen voorstel van Iran omtrent nucleair akkoord

 1. Degene die hier het minst verbaasd over zijn zijn Iran & Israel

  Israel kent de Iran bazaar tactiek en zei al weken geleden dat het zo zou gaan….’om nog méér concessies los te peuteren v.h. Westen..

  Iran heeft op het laatste moment nóg hogere eisen gesteld, om daarna hier 25% van te krijgen. Intussen bouwen ze lekker door en laten de inspectie niet binnen.

  M.a.W……..ze doen precies wat ze willen en het Westen bouwt intussen (in stilte) vele sancties af omdat ze de Iraniers nog nodig hebben voor hun energie.

  Het Westen heeft zich éérst aan de Russische beer verkocht en gaat nu hetzelfde doen met de Iraanse ayatollah’s.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.