Scherpe dreigementen van Israël: Escaleert het conflict met Iran?

De nucleaire deal met Iran lijkt van tafel. Eerder uitte de Israëlische premier een videodreiging tegen Teheran dat de Islamitische Republiek binnenkort de “lange arm” van Israël zou kunnen voelen. Waar moeten we ons op voorbereiden?

Als er één ding is dat de wereld niet nodig heeft in het licht van de toch al echte energiecrisis, is het een escalatie van het conflict met Iran. Maar twee recente rapporten suggereren dat het niet veel langer kon duren: aan de ene kant lijkt het nucleaire akkoord met Iran zo goed als van tafel te zijn en het Israëlische regeringshoofd Yair Lapid stuurde ook een ernstige dreiging uit die niet moet worden onderschat.

Nog voordat Washington aankondigde dat de nucleaire deal met Iran van tafel was, plaatste de Israëlische premier een video op Twitter van zichzelf die voor een F-35 stond en duidelijke waarschuwingen gaf aan Teheran.

“Het is te vroeg om te weten of we er daadwerkelijk in geslaagd zijn om de nucleaire deal te stoppen, maar Israël is voorbereid op elke dreiging en scenario,” zei Lapid op de luchtmachtbasis Nevatim in het zuiden van Israël. 

“Als Iran ons blijft testen, zal het de lange arm en capaciteiten van Israël ontdekken. We zullen op alle fronten blijven optreden tegen terrorisme en tegen degenen die ons willen schaden,” voegde Lapid eraan toe.

En nu melden Israëlische kranten dat een nieuwe nucleaire deal tussen de VS en Iran van tafel is en niet in de “nabije toekomst” zal worden ondertekend. Dit nieuws werd overgebracht in recente gesprekken tussen de Israëlische regeringsleider en de Amerikaanse president Joe Biden. Omdat de Amerikanen niet tevreden lijken te zijn met de acties en inspanningen van de Iraniërs.

Een nucleaire deal die het nucleaire programma van Iran onder internationaal toezicht plaatst en strikte grenzen oplegt, zou echter in het belang van Israël moeten zijn in plaats van de status quo, waarin Iraanse wetenschappers uranium volledig ongecontroleerd verrijken en theoretisch binnenkort in staat zouden kunnen zijn om daadwerkelijk een kernbom te bouwen. 

Gezien het feit dat Israël zelf een geheim kernwapenprogramma heeft en weigert het Non-proliferatieverdrag te ondertekenen, manoeuvreert Jeruzalem zichzelf in een positie van ongeloofwaardigheid – zelfs als de Israëlische angst voor een nucleaire dreiging van Iran begrijpelijk is gezien de voortdurende vijandelijkheden van Teheran tegen de Joodse staat.

De vraag die zich echter voordoet is: zal Israël daadwerkelijk militaire actie ondernemen tegen Iran, en zo ja, zullen de Verenigde Staten ook regionale middelen gebruiken om samen met Israëlische troepen tegen de Islamitische Republiek toe te slaan?

Mocht zo’n escalatie plaatsvinden, dan zou een explosie van de olieprijzen een logisch gevolg zijn, zodat de huidige energiecrisis volledig uit de hand zou lopen. Dit zou dan de genadeklap zijn van een wereldwijde economische en financiële crisis die die van de afgelopen decennia zou overschaduwen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Heinz Steiner “Scharfe Drohungen aus Israel: Eskaliert der Konflikt mit dem Iran?” van 9 september 2022 op de site van Report 24

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.