Koning George VI trok de strop rond de nek van het Duitse jodendom aan

Elisabeth II met haar vader koning George VI die in 1952 overleed waarna zij haar vader opvolgde

Naar aanleiding van het overlijden van de Britse koningin Elisabeth II kan het nuttig zijn de geschiedenis van de verhouding tussen het Britse koningshuis en zijn Joodse onderdanen tegen het licht te houden.

In het bijzonder de periode van de Britse bezetting van het Heilig Land (1917-1948) en van het Britse Mandaat voor Palestina (1922-1948) en de houding tijdens de naziperiode (1933-1945) en de vervolging van de Joden tijdens de Holocaust waarvan honderdduizenden trachten te ontkomen naar de Joodse staat in heroprichting.

Auteur Andrew Roberts zei er het volgende over in zijn artikel hoe Groot-Brittannië in de Holocaustperiode er alles aan deed om te verhinderen dat Joden de vervolging en dood trachten te ontkomen door naar het Brits Mandaat te vluchten, in de periode van koning George VI, de vader van koningin Elisabeth II:

”Natuurlijk is de vijandigheid van het Britse establishment ten opzichte van Joodse immigratie naar Palestina sinds lang vóór het beruchte Witboek uit 1939 over dit onderwerp bekend – zelfs koning George VI schreef dat jaar om te zeggen dat hij “blij was te denken dat stappen worden ondernomen worden genomen om te voorkomen dat deze mensen hun land van herkomst verlaten.

Met “terug naar het land van herkomst…” werden Oostenrijkse en in het bijzonder de Duitse Joden, door koning George VI gesommeerd de vervolging in hun landen niet te ontvluchten en zich te schikken in hun lot dat hen was voorbestemd door deze barbaarse dictatoriale regimes.

Een snelle Google onthulde dat koning George VI veel meer deed dan alleen schrijven dat “hij blij was te denken dat …” Zijne Koninklijke Majesteit ging zelfs zover dat hij de minister van Buitenlandse Zaken Lord Halifax opdroeg er iets aan te doen

Het volgende is overgenomen uit de Guardian van 14 april 2002:

“Ondersteuning voor appeasement van Hitler was gebruikelijk onder het Britse establishment in de jaren dertig. Conservatieve parlementsleden die zich publiekelijk tegen het beleid verzetten, zoals Winston Churchill, werden bedreigd met de-selectie. De historicus Andrew Roberts is van mening dat het appeasement-beleid van premier Neville Chamberlain “zich op een aantal niveaus aan de koninklijke familie heeft aangeprezen. Het werd terecht als vanzelfsprekend beschouwd dat een nieuwe oorlog de ondergang van het Britse rijk zou betekenen.

Sommige documenten uit die periode zijn al in het publieke domein gekomen en geven een indicatie van de opvattingen van het koninklijk paar. In het voorjaar van 1939 droeg George VI zijn privésecretaris op om minister van Buitenlandse Zaken Lord Halifax te schrijven. 

Nadat hij had vernomen dat ‘een aantal joodse vluchtelingen uit verschillende landen heimelijk Palestina binnenkwamen’, was de koning ‘blij te constateren dat er stappen worden ondernomen om te voorkomen dat deze mensen hun land van herkomst verlaten’. 

Halifax’s kantoor telegrafeerde de Britse ambassadeur in Berlijn met het verzoek de Duitse regering aan te moedigen “de ongeoorloofde emigratie van Joden te controleren“.

De telegraaf van Halifax in 1939 waarin het verzoek werd ingediend dat Hitler geen “onbevoegde” Joden Duitsland zou laten verlaten, was dus een direct gevolg van de brief van George VI aan hem. Als het op antisemitisme aankwam, stotterde koning George VI helemaal niet!

En om te laten zien dat koning George VI niet de enige was met connecties van het Britse koningshuis met Duitsland, zijn hier een paar items ter inzage.

 • Op de lijst van nazi-koninklijke personen staat ook een nummer uit het vorstendom Hessen, naast Lippe. Onder hen is prins Christoph van Hessen, een van de vrolijke leden van de Ritter SS – en zwager van prins Philip, hertog van Edinburgh.
 • Meer gênant dan namen van de lengte van een bus zijn echter de banden van de familie met nazi-Duitsland. De hertog is Grieks en sommige van zijn familieleden sympathiseerden met de nazi’s; anderen sloten zich bij hen aan. Een zwager, prins Christoph van Hessen, was lid van de SS en vloog met jagers die geallieerde troepen in Italië aanvielen. In feite hadden zoveel familieleden van Philip nazi-links dat hij, toen hij met prinses Elizabeth trouwde, ernstig beperkt was in de gasten die hij kon uitnodigen.
 • Nog beruchter was dat zijn broer [koning George VI], de voormalige koning Edward VIII, die de hertog van Windsor werd na zijn troonsafstand in 1936, sympathie had voor Hitler. Zelfs in 1970 zei hij tegen een interviewer: “Ik had nooit gedacht dat Hitler zo’n slechte kerel was.”
 • Andere royals hadden ook banden met de nazi’s. Baron Gunther von Reibnitz, de vader van prinses Michael van Kent, was partijlid en erelid van de SS. En de broer van prinses Alice, een oudtante van de koningin, was een nazi die zei dat Hitler “geweldig werk” had geleverd.

Interessant om op te merken dat Hare Majesteit Koningin Elizabeth II Israël nooit heeft bezocht.

Prins Phillip is om een ​​persoonlijke reden een keer op bezoek geweest: zijn moeder, prinses Alice, is op haar verzoek begraven in Jeruzalem, en in 1994 kwam hij haar graf bezoeken en ontving hij de Medal of Honor of Righteous Amongst the Nations.

Die werd haar toegekend door het Yad VaShem Holocaust Memorial in Israël, voor het verbergen – en redden – van een joods gezin in Athene tijdens de Tweede Wereldoorlog,toen de nazi’s Griekenland bezetten. Er werd een boom geplant bij Yad VaShem in haar naam.

Prins Charles vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de begrafenis van Rabin.

Bronnen:

 • naar een artikel “King George VI Tightened the Noose Around German Jewry’s Neck” van 18 oktober 2010 en een artikel “Andrew Roberts: Britain Blew Up Jewish Refugee Ships” en een artikel “Operation Embarrass? You bet: Britain’s secret war on the Jews” van 20 september 2010 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
 • naar een artikel van Brett Michael Dykes “Britain bombed ships that were to transport Jews after Holocaust” van 20 september 2010 op de site van Yahoo News.com

Een gedachte over “Koning George VI trok de strop rond de nek van het Duitse jodendom aan

 1. M.a.w, de Britse Koninklijke familie………géén familie als voorbeeld voor menselijke beschaving.

  Zonder alle pompeuze poeha….blijkt er niet veel van over te blijven.

  Schandalen, Nazisme , Racisme, Colonialisme & Opportunisme……

  Misschien had Meghan Markle tóch gelijk toen ze het over racisme in de familie had en zich hiervan zo snel mogelijk wilde distancieren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.