Operation Embarrass: De geheime oorlog van Groot-Brittannië tegen de Joden

Britse soldaten verwijderen Joden uit het schip de Exodus, haven van Haifa, 18 juli 1947

Britse spionnen voerden geheime operaties uit om de pogingen van Holocaustoverlevenden om Palestina te bereiken tussen 1946 en begin 1948 te saboteren.

Een van de tactieken die de Geheime Inlichtingendienst (SIS) in Operatie Embarrass (1946-1948) gebruikte, was het bombarderen van vijf schepen die door potentiële immigranten werden gebruikt, intimidatie en de oprichting van een nep-Palestijnse verdedigingsgroep.

Met Operation Embarass gaf de Britse regering in 1946 groen licht voor de campagne om de illegale immigratie naar Palestina te vertragen, op voorwaarde dat er “geen risico was dat er slachtoffers zouden vallen” en er geen verband kon worden gelegd met de regering.

De onthullingen komen in de eerste geautoriseerde geschiedenis van de SIS, MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949, door professor Keith Jeffery. Het boek verscheen in juni 2011 en deed nogal wat stof oplaaien.

Prof Jeffery zei:

“Operatie Embarrass was een van de meest verbazingwekkende verhalen die ik heb gevonden. Ik struikelde erover. Het was als een spionageroman. Dit zijn verbazingwekkende operationele verhalen. Toen ik ze ontdekte, gingen de haren in mijn nek overeind staan. “

Voordat hij de archieven doorzocht, moest hij ermee instemmen bepaalde verhalen om redenen van nationale veiligheid geheim te houden, maar Operatie Embarrass wordt volledig onthuld.

Prof Jeffery vertelde:

“Het is behoorlijk explosief en je kunt zien waarom de angstniveaus kunnen toenemen, niet alleen in het bureau maar ook in Whitehall. Veel spullen in de archieven werden vernietigd, dus het vinden van dit verhaal was een geruststelling. Als ik was het geweest, ik zou dit soort dingen hebben versnipperd. Er is een mogelijkheid dat het het ministerie van Buitenlandse Zaken moeilijk kan maken. Maar ik zette mijn hakken in het zand en zei dat het heel belangrijk was dat dit werd onthuld. Het zegt veel over de organisatie van de SIS in die tijd, over het Palestijnse beleid van de regering en over de relaties tussen de dienst en de regering.”

Eind 1946 vroeg de regering de SIS om “voorstellen voor maatregelen te ontwikkelen om de kapiteins en bemanningen van schepen te ontmoedigen zich in te laten met illegale Joodse immigratie en handel“. Ongeveer £ 13.000 werd besteed aan de operatie.

Een SIS-rapport stelde: “De beoogde actie is in feite een vorm van intimidatie, en intimidatie zal waarschijnlijk alleen effectief zijn als sommige leden van de groep mensen die geïntimideerd moeten worden daadwerkelijk onaangename gevolgen ondervinden.

Opties die voor de campagne naar voren werden gebracht, waren onder meer het gebruik van sabotageapparatuur, het knoeien met de zoetwatervoorraden van een schip en het voedsel van de bemanning, of het in brand steken van schepen in de haven.

SIS-chef Sir Stewart Menzies stelde voor de actie de schuld te geven van een speciaal opgerichte Arabische organisatie. De agenten kregen de opdracht om faalveilige redenen te bedenken voor hun aanwezigheid in het buitenland en kregen te horen dat als ze rommelden, “ze onder geen enkele omstandigheid hun connectie met de regering zouden toegeven“.

Prof Jeffery zei: “Het boek laat echt de James Bond-kant ervan zien. Schaamte ligt dichter bij de perceptie van het spionagebeeld dan andere verhalen in het boek.

In de zomer van 1947 en begin 1948 leidde het complot tot aanvallen op vijf schepen in Italiaanse havens. De Britten maakten er een prioriteit van dat niemand aan boord was om slachtoffers te voorkomen. Een schip was “total loss” en twee andere waren beschadigd.

‘Defenders of Arab Palestine’

De Britten richtten een fictieve organisatie op – Defenders of Arab Palestine – die de verantwoordelijkheid opeiste voor het werk tegen Joodse immigratie.

Een bericht van JTA van 21 juli 1947 omtrent het opblazen van een Panamees schip “Vrisi” in de haven van Genua op 11 jul 1947 door de zogenaamde “Defenders of Arab Palestine”

Operatie Embarrass eindigde in april, voordat het VK zich de volgende maand terugtrok uit Palestina. Maar prof Jeffery concludeert dat de campagne weinig of geen effect heeft gehad. Een SIS-officier schreef dat het niet uitvoeren van een geplande operatie om het schip van president Warfield in de zomer van 1947 buiten werking te stellen, de grootste gemiste kans was.

In plaats daarvan vertrok de hernoemde Exodus met 4.500 Joodse vluchtelingen, wat leidde tot een van de meest beruchte afleveringen in de strijd om Israël te creëren. Britse troepen grepen de Exodus voor de kust van Palestina. Drie mensen stierven en de immigranten aan boord werden gedwongen teruggestuurd naar Europa.

Het schip de “Exodus” had 4500 Joodse vluchtelingen aan boord, 11 juli 1947

“De kosten”, zei een SIS-officier, “zowel direct als indirect voor de regering, moeten enorm zijn geweest. Dit alles had kunnen worden bespaard als het ministerie van Buitenlandse Zaken de SIS had toegestaan ​​de juiste actie tegen president Warfield te ondernemen.”

Prof Jeffery zei: “Na de ramp met de Exodus zeiden de SIS-jongens min of meer ‘we hebben het je gezegd’. Ze hadden het roer eraf kunnen blazen en de crisis kunnen voorkomen.

“Dit was een fantastische baan voor mij. Ik was als een kind in een snoepwinkel. Maar ik voel ook dat dit deel uitmaakt van het verantwoordingsproces. De Britse belastingbetalers hebben deze operaties gefinancierd. Je zou na 60 jaar kunnen zeggen wat het voor verschil maakt, maar je kan zien dat het zo is. Mensen zullen hiernaar kijken en de zaak rechtzetten..”

Bronnen:

  • naar een artikelKing George VI Tightened the Noose Around German Jewry’s Neck” van 18 oktober 2010 en een artikelAndrew Roberts: Britain Blew Up Jewish Refugee Ships” en een artikelOperation Embarrass? You bet: Britain’s secret war on the Jews” van 20 september 2010 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
  • naar een artikel van Brett Michael Dykes “Britain bombed ships that were to transport Jews after Holocaust” van 20 september 2010 op de site van Yahoo News.com

Een gedachte over “Operation Embarrass: De geheime oorlog van Groot-Brittannië tegen de Joden

  1. Het is nu ook beter te begrijpen waarom de Queen wél naar alle foute Arabische landen op bezoek ging, maar nooit naar Israel.

    Om de nalatenschap van haar vader King George & zijn regering niet te besmeuren!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.