De Britse koningin Elisabeth II heeft de Joodse staat Israël NOOIT bezocht

In haar 70 jaar op de troon heeft de Britse koningin Elizabeth veel gereisd en veel landen bezocht – bijna alle landen van het Gemenebest, met name Canada. Ze bezocht maar liefst 27 keer Canada en nadat ze 50 was geworden, bezocht ze voor het eerst 43 verschillende landen.

Ze bezocht Jordanië, Egypte en andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika – maar nooit Israël.

Na haar bezoek aan Jordanië in 1984 heeft de koningin volgens een bericht in The New York Times alarm geslagen onder Britse joden. Sympathieke opmerkingen die ze had gemaakt over de benarde situatie van de Palestijnen en haar schijnbare afkeuring van Israëlische acties veroorzaakten meer dan alleen maar ophef onder Britse joden.

Desondanks stond ze de Israëli’s voldoende goed gezind om de toenmalige presidenten Chaim Herzog en Ezer Weizman te ontvangen en voormalig president Shimon Peres een eervolle ridderorde te verlenen.

Herzog nodigde haar inderdaad uit naar Israël, en hoewel de koningin zelf nooit kwam, kwamen haar man, de hertog van Edinburgh, haar zonen prins Edward en prins Charles, en haar kleinzoon prins William allemaal afzonderlijk naar Israël. Het enige officiële bezoek was echter dat van prins William.

Algemeen werd aangenomen dat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, uit angst voor Arabische boycots, de koningin had geadviseerd Israël niet te bezoeken, maar zelfs nadat er geen echte angst meer was voor boycots en olie-embargo’s, kwam de koningin nog steeds niet.

Prins William, kleinzoon van de Britse koningin Elisabeth II, bracht in juni 2018 een opgemerkt bezoek aan de Joodse staat Israël:

Relatie van koningin Elizabeth met het Britse jodendom

Haar relatie met de Britse joodse gemeenschap was goed, en in vrij recente herinnering verhief ze opperrabbijn Immanuel Jakobovits en zijn opvolger, opperrabbijn Jonathan Sacks , in de adelstand en verleende ze ridderorden aan vele andere Britse joden.

Ze accepteerde ook de geloofsbrieven van de ambassadeurs van Israël in het Verenigd Koninkrijk, waaronder de in Groot-Brittannië geboren ambassadeurs van Israël Yehuda Avner en Daniel Taub, die met een Brits accent tegen haar spraken.

Barones Jakobovits, in joodse kringen liefdevol bekend als ‘Lady J’, vertelde altijd het verhaal dat wanneer zij en de opperrabbijn werden uitgenodigd voor een staatsdiner in het paleis, nieuwe, voorheen ongebruikte gerechten dezelfde zouden zijn als die waarop de andere gasten werden bediend. Het menu zou worden gegeven aan een strikt koosjere cateraar, die een koosjere maaltijd zou bereiden die identiek was aan degene die aan alle andere gasten werd geserveerd.

Afgezien van de kasjroet, zei lady J, was het duidelijk dat zij en de opperrabbijn altijd een speciale behandeling kregen, omdat de porties op hun bord altijd groter waren dan die op het bord van andere gasten. De koosjere traiteur kon het simpelweg niet opbrengen om een ​​kleine portie aan de opperrabbijn te geven.

Als de koningin het opmerkte, onthield ze zich wijselijk van commentaar.

Bronnen:

 • naar een artikelQueen Elizabeth II never came to Israel” van 8 september 2022 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikel van Raphael Ahren “Prince William’s visit a PR coup for Israel, with some royal pain amid the gain” van 28 juni 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “De Britse koningin Elisabeth II heeft de Joodse staat Israël NOOIT bezocht

 1. Géén schroom om vele mensonteerende, dictaturen met een officieel bezoek te vereren.

  Jordanie, Egypte, Libye, Koeweit, Qatar, Bahrain, Iran, Liberia, Oman, Saudi Arabie, Sudan….de keizer van Brunei & ander ‘VIP’ Afrikaanse landen, China, Rusland etc.etc.etc.

  De Joodse Democratische staat Israel behoorde echter niet tot de gelukkigen……blijkbaar té Multi Culti & Democratisch…..maar vooral té Joods.

  Wij zullen/kunnen daarom ons respectvol verdriet binnen de perken houden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.