Israël repatrieert zeldzaam papyrusschrift uit de periode van de Eerste Tempel

Een uiterst zeldzaam papyrusfragment uit de Eerste Tempelperiode, geschreven in oud Hebreeuws schrift, is dankzij een gezamenlijke inlichtingenoperatie vanuit Montana naar Israël gerepatrieerd, zo maakte de Israel Antiquities Authority woensdag bekend.

Het document dateert uit de late zevende of vroege zesde eeuw v. Chr. Het gerepatrieerde brieffragment bestaat uit vier gescheurde regels die beginnen met de woorden “Naar Ismaël zenden…”, wat aangeeft dat het een bericht of instructies bevatte aan iemand met die naam.

“De eerste documenten uit de Tempelperiode die op organisch materiaal zijn geschreven, zoals deze papyrus, zijn nauwelijks bewaard gebleven”, zegt Joe Uziel, directeur van de Judean Desert-rolleneenheid van de Israel Antiquities Authority. 

“Hoewel we duizenden rolfragmenten hebben die dateren uit de periode van de Tweede Tempel, hebben we slechts drie documenten, waaronder deze nieuw gevonden, uit de periode van de Eerste Tempel. Elk nieuw document werpt meer licht op de geletterdheid en het bestuur van de Eerste Tempelperiode.”

De bewuste papyrus: “Naar Ismaël zenden…”

De naam Ismaël, die voor het eerst in de Bijbel voorkomt als de naam van de zoon van Abraham en Hagar, was een veel voorkomende naam in de bijbelse periode, wat ‘God zal horen’ betekent, volgens professor Shmuel Ahituv van de Ben-Gurion Universiteit.

De Ismaël-papyrus werd pas ontdekt nadat professor Ahituv een afbeelding vond van een zeldzaam en tot dan toe onbekend document uit de Eerste Tempelperiode.

De afbeelding was het startsein voor een gezamenlijke campagne samen met de diefstalpreventie-eenheid van de Israel Antiquities Authority om de verblijfplaats van de originele “Naar Ismaël” papyrus te lokaliseren.

Hun zoektocht leidde naar een man die in Montana woonde, die uitlegde dat hij de papyrus had geërfd van zijn moeder die het had gekregen van Joseph Sa’ad, conservator van het Rockefeller Museum, en Halil Iskander Kandu, een bekende antiquiteitenhandelaar uit Bethlehem toen deze Jeruzalem bezocht in 1965. Toen ze thuiskwam in de VS, hing ze het ingelijste rolfragment aan de muur.

Om de inwoner van Montana – die anoniem blijft – te overtuigen om het fragiele brieffragment terug te brengen zodat het het best bewaard kan worden in klimaatgecontroleerde omstandigheden, nodigde de Israel Antiquities Authority de man uit om een ​​bezoek te brengen aan het IAA-laboratorium voor de instandhouding van de boekrollen in de Judean Desert in Jeruzalem.

Na het bezoek was de eigenaar ervan overtuigd dat de faciliteiten de beste omstandigheden zouden bieden om het zeldzame artefact te conserveren en te onderzoeken en besloot hij het aan de staat Israël te schenken.

Eitan Klein, adjunct-directeur van de diefstalpreventie-eenheid van de Israel Antiquities Authority, zei:

“Het terugzenden van dit document aan Israël maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van de Antiquities Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority om het culturele erfgoed van de staat Israël te beschermen en te behouden, een erfgoed dat toebehoort aan al zijn burgers, en een rol speelt in de verhaal van het historische erfgoed van het land en zijn inwoners door de eeuwen heen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Shaon Wrobel “Note to Ishmael: ‘Extremely Rare’ First Temple Period Papyrus Finds Its Way Back From Montana to Israel” van 7 september 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Ingathering of the exiles? Extremely rare First Temple-era papyrus repatriated” van 7 september 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.