Het Focşani Congres van 1882 in Roemenië, het eigenlijke eerste zionistische congres

Er wordt ons vaak verteld dat “de Joodse staat werd gesticht in Bazel”, de stad waar het eerste zionistische congres bijeenkwam. Echter, 15 jaar eerder kwamen Joden bijeen in de stad Focşani, in Roemenië, om de vestiging van het land Israël te bevorderen.

In 1878 kwamen de grote mogendheden van Europa bijeen op het congres van Berlijn om de buit van Rusland en de overwinning van Roemenië op het Ottomaanse rijk in de Russisch-Turkse oorlog te verdelen. Roemenië en Bulgarije verklaarden daarna de onafhankelijkheid en beloofden alle inwoners het staatsburgerschap te verlenen. De Britse premier Benjamin Disraeli en de Franse minister van Justitie Adolf Crémieux leidden deze inspanning. Disraeli was een afstammeling van een joodse familie die zich tot het christendom had bekeerd, en Crémieux was zelf een jood.

Roemenië deed er alles aan om deze stap te dwarsbomen. Het handhaafde nu wetten die jaren eerder waren aangenomen en die de Joden van het land discrimineerden en hun levensonderhoud verwoestten. De wetten waren nog niet eerder geïmplementeerd. Deze acties, die de toch al harde realiteit van het joodse leven in Oost-Europa verergerden, spoorden de joden ook aan om het idee van een terugkeer naar het land Israël te steunen, een idee dat zich onder de joden in de regio begon te verspreiden.

Eind 1880 publiceerde David Gordon, de redacteur van de Joodse krant Hamagid , een artikel waarin hij de inspanningen analyseerde om nederzettingenverenigingen voor het Land Israël te organiseren. Zijn conclusie was dat kleine organisaties of individuen zouden falen in hun doel om “een grote landbouwnederzetting voor onze mensen te vestigen in het land van onze voorouders.” Hij was van mening dat er een sterk centraal orgaan moest worden opgericht, vergelijkbaar met de ‘Alliantie’-organisatie van het Franse Jodendom, die toezicht zou houden op de organisatie en de afwikkeling.

De vernieuwde Joodse nederzetting in het Land van Israël had destijds slechts twee kolonies, Gei Oni (later uitgroeiend tot Rosh Pinna) en Petah Tikva, die in 1878 werden gesticht met als doel een agrarische nederzetting te creëren die in het levensonderhoud zou voorzien voor zijn bewoners. De inwoners van Gei Oni moesten hun nederzetting verlaten als gevolg van landbouwfalen, terwijl de mensen van Petah Tikva leden aan een zeer ernstige aanval van malariakoorts. In het begin van 1880 werden de oprichters van beide kolonies gedwongen terug te keren naar Safed en Jeruzalem, waar ze leefden van halukkah- fondsen (goede doelen verzameld van Joodse gemeenschappen in Europa en uitgedeeld aan de Joodse inwoners die in het Land van Israël woonden).

Gordons idee was simpel: de basis voor de organisatie zouden lokale verenigingen zijn die grond in Palestina zouden kopen; elke kolonie zou een bepaald aantal boerenfamilies (tot 150 huishoudens, volgens de toestemming van de sultan) aanstellen om er te werken, waarbij de kolonisten hun brood verdienden met de landbouw. Gordon geloofde dat een groot aantal kolonies uiteindelijk zou leiden tot de erkenning van het Land Israël als het thuisland en de staat van het Joodse volk.

Op 13 maart 1881 werd de Russische tsaar Alexander II vermoord door een terroristische groepering. Onder de leden was een joodse vrouw. Pogroms tegen Russische Joden volgden en duurden ongeveer drie jaar. De pogroms, onder de Joden bekend als de “Stormen in het Zuiden”, motiveerden groepen in Rusland om zich te organiseren voor immigratie naar Palestina. De Joden in Roemenië, die zich realiseerden dat de gebeurtenissen in Rusland zich spoedig zouden verspreiden, namen ook het lidmaatschap van zionistische verenigingen op.

Joodse immigranten in 1912 tijdens de 2de Aliyah

Het Focşani-congres, het begin van de nederzetting, “Hibat Zion” en de zionistische organisatie

Ik zou beweren dat de zionistische beweging werd opgericht op 30 december 1881 (volgens de Juliaanse kalender), in Focşani, in Roemenië, op het eigenlijke “eerste zionistische congres”, dat werd bijgewoond door 51 afgevaardigden van 32 nederzettingenorganisaties die elkaar ontmoetten in Joodse school van de stad. 

De conferentie duurde twee dagen, waarin vijf leden werden gekozen om te dienen als het “Centraal Comité voor de regeling van het land Israël en Syrië”. Samuel Pineles, een zionistische activist uit Roemenië, werd gekozen tot commissievoorzitter en secretaris. 

Pineles, een wijze en bekwame organisator, leidde de conferentie met een behendige hand, wetende wanneer hij resoluut moest optreden en wanneer hij flexibel moest zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

De beweging die werd opgericht op het Focşani-congres, dat later zou worden omgedoopt tot Hovevei Zion (“Liefhebbers van Zion”) of Hibat Zion (“Liefde van Zion”), had als doel: “de oplossing voor het probleem van het Roemeense Jodendom door onmiddellijke immigratie naar het Land van Israël, agrarische nederzetting en onafhankelijk werk van de kant van de kolonisten.” In zijn Hebreeuwse boek The Torch Was Lit in Romania ( Ha-Avuka Hudleka Be-Rumanyah ) schrijft Moshe Schaerf dat het Focşani-congres “een nieuw fenomeen in de Joodse geschiedenis was”.

En zo ontstond het centraal comité voor de eerste Joodse nederzettingenbeweging in het Land van Israël. Het financierde en beheerde de oprichting van twee kolonies: Zikhron Ja’akov, dat het volledig beheerde, en Rosh Pinna, waaraan het alleen hulp verleende.

Het comité stuurde ongeveer 120 families (meer dan 600 mensen) naar het Ottomaanse Palestina op vier reizen, die meer dan de helft van de eerste golf van kolonisten meebrachten. De eerste zionistische pioniersgroep die arriveerde, was een groep uit de stad Moinesti, die het land in Gei Oni kocht waarop ze Rosh Pinna vestigden.

Samuel Pineles leidde de zionistische beweging in Roemenië tot aan zijn dood in 1928, met uitzondering van ongeveer vijf jaar waarin hij zijn aandacht richtte op persoonlijke zaken.

Helaas ging in het voorjaar van 1883 het Centraal Comité voor de Regeling van het Land van Israël en Syrië failliet. Eind september van dat jaar droeg het comité de activa van de kolonie die het had gesticht, Zikhron Ya’akov, over aan het beschermheerschap van baron Edmund James de Rothschild.

Tijdens Soekot 1882 ontmoette Baron Rothschild Rabbi Mohilever, die werd vergezeld door Rabbi Zadoc Kahn, de opperrabbijn van het Franse Jodendom. De baron stemde in met het verzoek van Rabbi Mohilever om een ​​nederzetting in Palestina te stichten en bood later een economisch vangnet aan voor de meeste van de eerste golf nederzettingen, die failliet waren gegaan. De filantropie van de baron heeft de ineenstorting van de nederzettingen voorkomen, wat, als het inderdaad was gebeurd, had kunnen leiden tot een grote geloofscrisis met betrekking tot het zionistische doel.

In november 1884 riep de Katowice-conferentie de beweging “Hibat Zion” bijeen en richtte deze officieel op, en daarmee ging het leiderschap van de beweging over van het Roemeense naar het Russische jodendom.

We moeten toegeven dat Hibat Zion als beweging een mislukking was in termen van zijn vermogen om pioniers te motiveren en hen te vestigen in het Land van Israël. De beweging opereerde in “uitbarstingen” die voornamelijk reacties waren op pogroms en geïnstitutionaliseerd antisemitisme. Toen Theodor Herzl op het toneel verscheen, gaf de leiding van de beweging in Oost-Europa graag het stokje van de hele zionistische beweging aan hem door.

In augustus 1897 kwam het “Eerste Zionistische Congres” bijeen in Bazel – maar zoals aan het begin vermeld, verwerp ik deze officiële titel. Als men begint te tellen op het Focşani-congres, was het congres van Bazel in 1897 de zevende bijeenkomst.

Herzl was een uitzonderlijk getalenteerde journalist en de gerespecteerde leider van de zionistische beweging die haar activiteiten zelfs uit eigen zak financierde. Hij richtte de World Zionist Organization op op het congres van Bazel en bouwde een indrukwekkend administratief apparaat op in vergelijking met de voorgaande. Desalniettemin waren de praktische prestaties van de zionistische organisatie in de beginjaren op zijn best gering. In de eerste paar jaar nam het lidmaatschap van de beweging af, kon het politieke zionisme bogen op weinig prestaties, en de vestigingsactiviteit van de organisatie in het Land van Israël was tot ongeveer 1910 verwaarloosbaar.

De vestigingsactiviteiten van de Zionistische Organisatie volgden Herzl’s ‘geen handvest, geen alijah’-concept, en daarom stelde de nederzetting in die eerste jaren niets voor. De eerste nederzetting die onder auspiciën van de zionistische organisatie werd gesticht, was Degania in 1909. Pas in de late jaren dertig werd de zionistische organisatie de belangrijkste nederzettingenbeweging en zelfs toen stichtte ze alleen kibboetsen en moshavim (gemeenschappelijke en coöperatieve landbouwnederzettingen).

De ineenstorting en redding van de nederzetting in het land Israël

De overeenkomst van Baron Rothschild om de nederzetting in het land Israël te sponsoren en het van de ondergang te redden, mag niet worden vergeten. De grondleggers van de joodse nederzetting in het Ottomaanse Palestina betaalden echter de prijs door hun onafhankelijkheid te verliezen en dagloners te worden voor de baron. Ik geloof dat de tijd voor ons is gekomen om onze schulden aan die vroege pioniers te erkennen en hun hun recht te geven.

David Ben-Gurion erkende Baron Edmund de Rothschild als de enige die recht heeft op een ereplaats in het zionistische verhaal omdat hij meer heeft gedaan voor de vestiging van het land Israël dan enige andere persoon of instantie. Hierdoor minimaliseerde Ben-Gurion de acties en het harde werk van de organisaties en pioniers die actief waren van 1882 tot 1897, die voorafgingen aan Herzl’s World Zionist Organization.

Dit alles begon honderdvijfentwintig jaar geleden toen het congres in Bazel het “Eerste Zionistische Congres” werd genoemd, hoewel de volledige naam “Het Eerste Wereldzionistische Congres” was. Het congres in Bazel was in feite het zevende in zijn soort. Tot op de dag van vandaag zijn de meeste Joden niet bekend met de eerste congressen van het Centraal Comité voor de Regeling van het Land van Israël en Syrië. Ik heb mijn bevindingen hier gepubliceerd in de hoop dat historici op een dag deze historische vergissing in het gewone zionistische verhaal zullen corrigeren.

door Israel Gilad (Goldenberg)

  • Israel Gilad is een lid van de First Aliyah Association en achterkleinzoon van de oprichters van Rosh Pinna en Zikhron Ya’akov

Bronnen:

  • naar een artikel van Israël Gilad “This Was the Actual First Zionist Congress” van 6 september 2022 op de site van The Librarians
  • naar een artikel van Dr. Elana Yael Heideman “Focsani Congress of 1882: Advancing Jewish Settlement in our ancestral home” van Israel Forever
  • naar een artikel van Carol Iancu “Focşani 1882” op de site van Yivo Jews in Eastern Europe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.