Vijftiende verjaardag dat de Israëlische luchtmacht de nucleaire ambities van Syrië vernietigde

Gisteren, 6 september, was het exact 5 jaar geleden dat de Israëlische luchtmacht Operation Outside the Box uitvoerde, ook gekend als Operation Orchard, die resulteerde in de vernietiging van de door Syrië gebouwde kernreactor.

Zo werd pas onthuld dat de inlichtingenafdeling van de IDF ongeveer vijf jaar eerder, in 2002, schatte dat Syrië een geheim project was begonnen – waarvan later bleek dat het om dezelfde reactor ging.

Vijf jaar later, op 6 september 2007, werd de Syrische kernreactor in Deir ez-Zor, Syrië, aangevallen en vernietigd door Israëlische militaire vliegtuigen.

Dit werd mogelijk gemaakt na een complexe inlichtingen- en operationele inspanning die de nucleaire dreiging voor de staat Israël en de hele regio die het Syrische nucleaire programma presenteerde, wegnam.

Beelden van de Syrische nucleaire reactor in het gebied van Deir ez-Zor (Deir al-Zour) voor en na het Israëlische bombardement. Bij de aanval vonden een tiental Noord-Koreaanse nucleaire experts de dood. Israël ’s militaire Operation Orchard, uitgevoerd op 6 september 2007, werd een volledig succes voor de Israëlische Luchtmacht (IAF).

Operation Orchard – 6 september 2007

Hieronder vertelt de betrokken piloot, van wie de naam niet wordt vermeld om voor de hand liggende veiligheidsredenen, aan journalist Yoni Kempinski van Arutz-7 hoe tijdens Operation Orchard een en ander in die donkere nacht van 6 september 2007 is verlopen, zonder daarbij specifieke technische details vrij te geven omtrent de missie.

“We zijn opgestegen vanuit deze luchtmachtbasis. Het was een donkere nacht, een laat uur, een heel lange afstand tot het doelwit. De route en het doelwit bevonden zich op vijandig grondgebied. We vlogen op een laag niveau, heel dicht bij de grond. Het was een erg donkere nacht en er waren enkele beslissingen die we binnen enkele seconden hadden genomen.”

Voornamelijk om niet ontdekt te worden zodat de missie niet zou worden gedwarsboomd?

“Ja. Het was van erg veel belang dat we niet door de radars van de vijand worden gedetecteerd en na een zeer lange route naar het doelwit klommen we omhoog tot op het vliegniveau dat we nodig hadden om de bommen te laten vallen. Er was een hele volgorde waarin we de bommen moesten vrijgeven. Iedereen wist wat zijn positie was in de aanval.”

En gedraag je je op dat moment als robots of denk je na over de betekenis ervan?

“Nee, we gedroegen ons niet als robotten. Als ik in een gewone vlucht alle meters en alles slechts één of twee keer controleer voordat ik de bommen loslaat, heb ik in deze vlucht alles ongeveer vijf keer gecontroleerd en ik was er volledig zeker van dat de bommen op de juiste plaats en tijd zouden worden vrijgegeven.” 

En hoe snel begrijp je dat je het hebt gedaan, we hebben aangevallen en het is ons gelukt?

“We hebben de bommen uit het vliegtuig vrijgegeven en ongeveer 10 tot 30 seconden later zagen we al dat de bommen het doelwit vernietigden. Eerst zien we de explosies, de aanvankelijke schade, en na een of twee minuten zien we de volledige vernietiging.”

En hoe snel moet je vertrekken omdat het antwoord en de reacties heel snel kunnen komen?

“Ten eerste moeten we begrijpen dat onze missie is volbracht. Nadat we het hebben begrepen, concentreren we ons nu op de terugweg. Je hebt een lange afstand op vijandig gebied en dat is je focus na de aanval.”

En dan ga je terug naar de basis en begin je na te denken over de betekenis, begin je na te denken over het grotere geheel?

“We waren ons bewust van het belang van de zeer vroege stadia van de planning van deze operatie. Dit was de tweede keer dat de staat Israël de luchtmacht stuurde om een ​​kernreactor aan te vallen, en we kenden alle lessen die we van de aanval [in Irak *] in 1981 hadden geleerd en we kenden die aanval uit het hoofd. Dus we waren ons bewust van de betekenis en we dachten na over de toekomst van de staat Israël na deze aanval.”

[*Operatie Opera ook bekend als Operatie Babylon, was een Israëlische luchtaanval die werd uitgevoerd op 7 juni 1981, en waarbij de kernreactor van Osirak vernietigd werd die nog in aanbouw was ten zuidoosten van Bagdad, Irak.

Hoe kijk je naar het feit dat het tot nu toe geheim werd gehouden? Ik zal je vragen hoe je ermee omging, hoe je ermee leefde, maar eerst waar komt die beslissing vandaan wat betreft hoe je ernaar kijkt?

“De staat Israël besloot het geheim te houden om oorlog te voorkomen. De situatie in 2007 was erg gespannen en dat was de strategische beslissing om niet in oorlog betrokken te worden.”

En hoe leef je daarmee? Je hoort al die kleine geruchten en je wilt zeggen: ‘He, dat ben ik’.

“Er is altijd de behoefte om het aan je vrienden en je familie te vertellen, maar ik denk dat we weten hoe je een geheim kunt bewaren. We begrijpen het belang van het geheimhouden, maar elk jaar begin september ontmoeten wij elkaar – de groep piloten die aan deze operatie hebben deelgenomen – en we delen onze ervaringen en gevoelens en er zijn dingen die pas na enkele jaren worden onthuld, dus is het heel interessant.”

Nu, 10 jaar later, is het niet alleen dat we begrijpen wat er toen gebeurde, we kunnen ook bedenken wat de situatie vandaag zou zijn als het huidige Syrië een kerncentrale zou hebben.

“De staat Israël heeft geen existentiële dreiging laten ontstaan ​​in het Midden-Oosten. Zo was het in 1981 in Irak, het was in 2007 in Syrië, en ik geloof dat we op elke andere plaats in staat zullen zijn om het exacte en juiste antwoord te geven en elke existentiële dreiging die zal ontstaan ​​aan te vallen.”

Interview met de piloot omtrent Operation Orchard 2007 in Syrië

Bronnen:

  • naar een artikelFifteen years since Israel struck Syria nuke plant” van 6 september 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelRevealed: Israel knew of Syrian nuclear reactor 5 years before destroying it” van 6 september 2022 en een artikel van Yoni Kempinski “Watch: Israeli pilot speaks about Syria raid” van 21 maart 2018 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikel “Israel Lifts Censorship, Confirms 2007 Attack on Syrian Nuclear Reactor” van 21 maart 2018 op de site van TPS / Tazpit News Agency

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.