Israël keurt bouw goed van 700 woningen in Joodse wijk Givat HaShaked in Jeruzalem

Nieuwe Joodse wijken in Jeruzalem voorbij de Groene Lijn rijzen als paddenstoelen uit de grond

De gemeentelijke plannings- en bouwcommissie van Jeruzalem heeft de bouw goedgekeurd van de Givat HaShaked-wijk, die over de Groene Lijn ligt. De wijk, bedoeld voor het Joodse publiek, wordt gebouwd naast de Palestijnse wijk Beit Safafa.

Het plan is ontwikkeld door de administrateur-generaal van het ministerie van Justitie. Givat Hashaked bestaat uit 38 dunams (9,4 acres) in het zuidwesten van Jeruzalem, tussen Dov Yosef Street en David Benvenisti Street en het dorp Beit Safafa.

De eerste rij gebouwen wordt op slechts twintig meter van de gebouwen van het dorp gebouwd. Het plan bepaalt niet dat de buurt voor joden is, maar de schets van het landgebruik specificeert een plaats voor een synagoge, en critici van het plan beweren dat zowel de namen van de buurten als het feit dat het niet is geclassificeerd als onderdeel van Beit Safafa, aangeven dat het bedoeld is voor joden.

Het oorspronkelijke plan voorzag in de bouw van 470 appartementen, maar tijdens besprekingen in de wijkcommissie werden de bouwrechten verhoogd en nu vraagt ​​het plan om 700 appartementen. Dit betekent dat er in een deel van de wijk 24 verdiepingen tellende torens worden gebouwd.

In het aangrenzende Beit Safafa zijn gebouwen beperkt tot zes verdiepingen, met uitzondering van één straat waar gebouwen van 10 verdiepingen zijn toegestaan. 210 van de appartementen in het plan worden bestemd voor lange termijn verhuur.

Naast de woningen voorziet het plan in ruimte voor een nieuwe school en ruimte voor werkgelegenheid en bedrijvigheid op de begane grond van gebouwen aan de straatkant. Het plan bepaalt ook dat er een voetgangers- en fietstoegang komt tot het metropoolpark Emek Refaim dat dicht bij de wijk ligt.

Advocaat Shlomo Heisler, voorzitter van het National Planning Headquarters, en Shira Talmi Babai, de stadsplanner van het district bij de Planning Administration, prezen het plan:

“Dit markeert een nieuwe belangrijke stap in de uitvoering van het nationale planningsbeleid dat tot doel heeft het aanbod van appartementen in de hoofdstad te vergroten. Het plan implementeert het wijkplanningsbeleid dat pleit voor het maximaliseren van de ontwikkeling van stedelijke kavels om aan de ontwikkelingsbehoeften te voldoen, met behoud van open ruimtes en het vergroten van het gebruik langs de routes van de lightrail, en het bieden van een kans voor een diverse bevolking om genieten van een goede kwaliteit van leven en wonen in een wenselijke stedelijke omgeving.”

Minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, leider van de Zionist Spirit Party, bekritiseerde dinsdag premier Yair Lapid en zei dat ze door het kabinet van de premier onder druk was gezet om de bouw van nieuwe huizen in Jeruzalem niet te bevorderen.

In gesprek met activisten in Tirat Zvi, een religieuze kibboets in de Beit She’an-vallei, gaf Shaked commentaar op de bouwplannen in Givat Hashaked, een wijk in het zuiden van Jeruzalem, die maandag werden goedgekeurd door het Districtscomité voor Planning en Bouw in Jeruzalem.

Givat Hashaked is een bouwplan van 700 woningen in Jeruzalem, in de buurt van Malcha, en er was zware druk op mij van het kabinet van de premier, vanwege druk van de VS, om de promotie van het plan niet toe te staan, maar ik heb het toch gepromoot, en gisteren werd het goedgekeurd door de Districtscommissie. Het is een heel belangrijk en strategisch plan“, zei ze.

Over de illegale overname van Area C door de Palestijnse Autoriteit zei Shaked: “We moeten er meer aan doen. Het ministerie van Defensie en de minister van Defensie moeten op dit punt veel meer doen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Nir Hasson “Israel Approves New Jerusalem Settlement for Jews” van 5 september 2022 op de site van Haaretz
  • naar een artikelShaked criticizes Lapid: I was under heavy pressure not to promote Jerusalem construction” van 7 september 2022 en een artikel‘Givat Hashaked’ Jerusalem neighborhood approved despite US opposition” van 5 september 2022 op de site van Israel National News (INN)

Een gedachte over “Israël keurt bouw goed van 700 woningen in Joodse wijk Givat HaShaked in Jeruzalem

  1. Ik begrijp niet waarom dit ‘nieuws” is.

    Hier word ook niet iedere nieuwbouw wijk in de krant aangekondigd….hij word gewoon gebouwd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.