Amerika en de Holocaust: Oude Jodenhaat en harteloze onverschilligheid verduisterde de geesten

The US and the Holocaust is een driedelige documentaire van zes uur die het verhaal vertelt van hoe het Amerikaanse volk worstelde met een van de grootste humanitaire crises van de twintigste eeuw, en hoe deze strijd de idealen van onze democratie op de proef stelde. 

Door de periodes voorafgaand aan en tijdens de Holocaust met frisse ogen te bekijken, verdrijft deze film concurrerende mythen dat Amerikanen ofwel onwetend waren van de onuitsprekelijke vervolging waarmee Joden in Europa werden geconfronteerd, of dat ze met harteloze onverschilligheid toekeken. 

Het werpt ook een openhartige blik op de rollen die eugenetica en racisme, evenals vreemdelingenhaat en antisemitisme, hebben gespeeld tijdens deze crisis en in de hele Amerikaanse geschiedenis. 

Los Angeles, augustus 1938. Anti-nazi-protest buiten Deutsches Haus

In het proces worstelt het met vragen die vandaag de dag essentieel blijven voor onze samenleving: is Amerika echt, zoals het beweert te zijn, een land van immigranten? Waarom slaagden we er niet in een volk te redden in de tijd van hun grootste nood? Hoe bepalen de voortdurende strijd over hoe we ons verleden definiëren onze toekomst als land?

The US and the Holocaust wordt geregisseerd door Ken Burns, Lynn Novick & Sarah Botstein, telescript door Geoffrey C. Ward en geproduceerd door Burns, Novick, Botstein & Mike Welt. De eerste uitzending is gepland voor 18-20 september 2022. (6 uur)

Trailer The US and the Holocaust

Bronnen:

 • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “Acclaimed Filmmaker Ken Burns Focuses New Documentary on US Role, Response to Holocaust” van 29 april 2022 op de site van The Algemeiner
 • een artikel op deze blog “Het geheime pleidooi van president Franklin D. Roosevelt aan Adolf Hitler in de zomer van 1936” van 2 oktober 2021 en een artikel “‘Iedereen deed het’, is geen excuus voor Roosevelt om de Joden in de steek te laten tijdens WOII” van 9 december 2020 en een artikel “Waarom werd Auschwitz niet gebombardeerd? Omwille van het ‘America First’ -beleid van Roosevelt” van 26 januari 2020 en een artikel “Brief geveild van Eleanor Roosevelt waarin zij pleit om Israël niet in de steek te laten” van 6 juni 2018

Een gedachte over “Amerika en de Holocaust: Oude Jodenhaat en harteloze onverschilligheid verduisterde de geesten

 1. Mensen zijn mensen en zij, niet landen, bepalen hun houding t.o. anderen.

  De mens ageert….de politiek reageert.

  Europeanen, Amerikanen (N & Z), Canadezen & Australiers beroepen zich trots op hun “gezamelijke waarden.

  Deze bestaan o.a. uit een gezamelijk & universeel “Jodenprobleem” en een blinde vlek deze te erkennen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.