PA: Israël ontwijkt verantwoordelijkheid voor de dood van Al Jazeera journaliste

Palestijnse journalisten betogen tegen de beperking van de vrije meningsuiting en het gebrek aan persvrijheid onder het regime van de Palestijnse Autoriteit, geleid door Mahmoud Abbas

De Verenigde Staten hebben enorme druk gezet op Israël om door de IDF een onderzoek te voeren met betrekking tot de dood van journaliste Shireen Abu Akleh.” (Israel Hayom)

Nabil Abu Rudeineh, officiële woordvoerder van Mahmoud Abbas, voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), zei maandag dat het Israëlische rapport over de dood van de Palestijns-Arabische journalist Shireen Abu Aqleh “een nieuwe Israëlische poging is om de verantwoordelijkheid voor het veroorzaken van haar dood te ontlopen”.

Abu Rudeineh beweerde dat al het gevonden bewijs en de uitgevoerde onderzoeken hebben bewezen dat Israël de “crimineel” is die de journalist heeft vermoord en daarom de verantwoordelijkheid moet dragen voor de “misdaad die het heeft begaan”.

De woordvoerder van Abbas voegde eraan toe dat het Palestijnse leiderschap de zaak van de dood van Shireen Abu Aqleh zal blijven volgen en zich zal wenden tot alle relevante internationale instanties, geleid door het Internationaal Strafhof.

“We kunnen niet toestaan ​​dat Israël de straf ontloopt voor zijn voortdurende misdaden tegen het Palestijnse volk en de heilige plaatsen van de islam en het christendom”, zei Abu Rudeineh.

Ramallah, 17 juli 2021. Palestijnen demonstreren tegen de Palestijnse Autoriteit naar aanleiding van de mensenrechtenactivist Nizar Banat die werd dood gefolterd in een Palestijnse gevangenis [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

Dat zegt dan de woordvoerder van het regime geleid door Mahmoud Abbas in de Palestijnse Autoriteit waar persvrijheid onbestaande is en de vrije meningsuiting bloedig wordt onderdrukt.

De Palestijnse regering is medeplichtig aan “ongebreidelde, wijdverbreide en systematische marteling van Palestijnse staatsburgers” en Israëli’s, volgens een historische juridische klacht die in juli werd ingediend door International Legal Forum (ILF) bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Israël

Eerder op maandag presenteerde de bevelhebber van het Centrale Commando, Yehuda Fuchs, de chef van de generale staf, Aviv Kochavi, de definitieve conclusies van het onderzoek naar de dood van Abu Aqleh.

Uit het onderzoek bleek dat een ballistisch onderzoek heeft uitgewezen dat in het licht van de slechte fysieke staat van de kogel, het moeilijk is om de bron te identificeren waaruit deze is afgevuurd. Daarom was het ook niet mogelijk om uit dit onderzoek te bepalen of de kogel al dan niet werd afgevuurd vanuit een IDF-geweer:

“Volgens de onderzoeken en hun bevindingen lijkt het niet mogelijk om de bron van het geweervuur ​​​​dat mevrouw Abu Aqleh trof en doodde, ondubbelzinnig vast te stellen. Er is echter een grote kans dat mevr. Abu Aqleh per ongeluk werd geraakt door IDF-geweervuur ​​op verdachten die geïdentificeerd werden als gewapende Palestijnse schutters tijdens een vuurgevecht waarbij levensbedreigende, wijdverbreide en willekeurige schoten werden afgevuurd op IDF-soldaten. 

“Het is ook belangrijk om te benadrukken en te verduidelijken dat tijdens het hele incident IDF-geweervuur ​​werd afgevuurd met de bedoeling de terroristen te neutraliseren die op IDF-soldaten schoten. Een extra mogelijkheid is dat mevr. Abu Aqleh werd geraakt door kogels die werden afgevuurd door gewapende Palestijnse schutters in de richting van het gebied waarin ze aanwezig was.”

Abu Aqleh, een Amerikaans-Palestijnse Arabier, werd op 11 mei doodgeschoten terwijl zij voor Al Jazeera verslag deed van botsingen tussen IDF-soldaten en terroristen in Jenin .

De PA weigerde aanvankelijk het verzoek van Israël om een ​​gezamenlijk onderzoek te starten om het incident te onderzoeken, en gaf in plaats daarvan de bevindingen van het onderzoek vrij en beweerde dat ze was neergeschoten door IDF-troepen.

Uiteindelijk stemde de PA uiteindelijk in met een forensisch onderzoek door de VS van de kogel die volgens hen Abu Aqleh heeft gedood.

Bronnen:

 • naar een artikelIsrael Releases Findings of Probe Into Abu Akleh Death; Violence Sweeps Across West Bank” van 5 september 2022 op de site van Honest Reporting
 • naar een artikel van Dalit Halevi “Abbas spokesman: Israel evading responsibility for killing journalist, we will turn to ICC” van 6 september 2022 en een artikel van Prof. Phyllis Chesler “How many names of journalists killed in war zones do you know?” van 24 mei 2022 op de site van Israel National News
 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: Arresting, Torturing Journalists” van 7 maart 2019 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “PA: Israël ontwijkt verantwoordelijkheid voor de dood van Al Jazeera journaliste

 1. Geen énkele beschuldigde word veroordeeld bij “”waarschijnlijk schuldig”!

  Alléén Israel word via suggestieve aantijgingen als beschuldigde aangewezen…..zonder énig gevalideerd bewijs..

  De geschiedenis staat bol van dit soort gevallen….ik noem o.a. Dreyfuss of “spionnen voor Israel” etc.etc.etc.

  De dood van een palestijns/Amerikaanse oorlogs reporter word opgeblazen enkel & alleen voor politieke redenen….*de anti Israelische/Joodse bias!.

  Jaarlijks sterven er tientallen reporters door geweld in conflict gebieden en bij niemand word er überhaupt onderzoek verricht of kent men zelfs hun naam.

  Deze hele kop slagroom is opgeklopt door de palestijnen en word maar al te graag opgegeten door de rest van de wereld met boter op hun hoofd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.