Europese politici bekritiseren VN-functionaris voor het negeren van antisemitisme in Palestijnse leerboeken

Leden van een hooggeplaatst nevenorganisatie van het Parlement van de Europese Unie hebben de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) opgeroepen om antisemitische leerboeken in Palestijnse scholen die het financiert en beheert, aan te pakken.

Onder verwijzing naar een rapport van juli over het probleem door de Israëlische onderwijswaakhond Impact-se, zei Reinhard Bütikofer, lid van de EU-Commissie voor Buitenlandse Zaken, op 31 augustus dat hij “moe is om jaar na jaar terug te moeten naar hetzelfde gesprek”.

“Ik denk dat het een gemakkelijke taak is om ervoor te zorgen dat er nooit antisemitisch materiaal wordt gefinancierd”, zei Bütikofer tegen UNRWA-commissaris-generaal Philippe Lazzarini. “Dus, alsjeblieft – werk aan het probleem [de problemen] in plaats van degenen die ze opwerpen te beledigen.”

Andere leden noemden de kwestie een “eindeloze saga”, en vice-voorzitter van de commissie EP-lid Željana Zovko uit Kroatië vertelde Lazzarini dat zijn opmerkingen erover impliceren “dat we allemaal dom zijn”.

Educatief materiaal voor Palestijnse studenten dat door de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) wordt verstrekt, promoot jihadistisch geweld en zet aan tot antisemitisme, zo blijkt uit het rapport van Impact-se.

Voorbeelden zijn onder meer een grammaticales die de zin gebruikt: “De Palestijnen offeren hun bloed om Jeruzalem te bevrijden”, en “Arabische boorkaarten” voor 9e klassers die luiden: “Als de [moslim] natie nalatig is in het beschermen van al-Aqsa, dan Joden zullen het wagen het te verontreinigen.” 

Ook komt Israël op geen enkele kaart voor. Veel van het materiaal, vervolgde Impact-se, is “UNRWA-merk”.

EU-leiders merkten op dat UNRWA veel van haar geld ontvangt van Europese belastingbetalers. Een aanzienlijk deel daarvan is bestemd voor onderwijs. Vorige maand keurde de EU 261 miljoen euro aan financiering voor de organisatie goed, waarvan 15 miljoen euro voor voedsel in gebieden die zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne.

UNRWA-commissaris Philippe Lazzarini prees onlangs de kwaliteit van het Palestijnse onderwijs in een verklaring aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) over het “existentiële gevaar” dat verminderde financiering vormt voor het werk van het agentschap.

“We hebben lang geleden gendergelijkheid bereikt op onze scholen en we zijn de enige openbare onderwijsinstelling die een uitgebreid mensenrechtencurriculum heeft uitgerold in onze 700 scholen in de hele regio”, zei Lazzarini.

Vervolgens beweerde hij dat UNRWA “ongeëvenaarde investeringen heeft gedaan in het promoten van VN-waarden en UNESCO-normen.”

De Algemeiner vroeg Impact-se om commentaar op dit verhaal.

Bronnen:

 • naar een artikel van Dion J. Pierre “European Politicians Blast UN Official for Ignoring Antisemitism in Palestinian Textbooks” van 5 september 2022 en een artikelUNRWA Palestinian Textbooks Still Inciting Antisemitism and Jihadi Violence, Concludes New Report” van 7 juli 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Europese politici bekritiseren VN-functionaris voor het negeren van antisemitisme in Palestijnse leerboeken

 1. Je we weten het nu wel………’loze kritiek leveren, maar gewoon financieel blijven steunen.

  Men noemt dit lipservice.

  Al deze EU bobo’s moeten eens boter bij de vis leveren en de financiële hulp stoppen……..dan houd het haatcurriculum ook op te bestaan!

  Pappen & nathouden is hét recept voor mislukking.

  Hebben deze intelligente politici nu écht nog niet door dat “”de palestijnen” liegen wanneer ze hun mond opendoen?

  Het maten met 2 maten van al deze Europeese beleidsmakers moet eens stoppen!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.