Israël’s leger heeft een nieuwe stafchef: generaal-majoor Herzi Halevi

Na een maandenlang besluitvormingsproces heeft minister van Defensie Benny Gantz besloten om de huidige IDF plaatsvervangend stafchef generaal-majoor Herzi Halevi te kiezen als zijn aanbevolen kandidaat om de 23e stafchef van de IDF te worden.

De komende week zal Gantz zijn aanbeveling voorleggen aan de adviescommissie voor benoeming van senior posities, geleid door de gepensioneerde rechter Menachem Mazuz van het Hooggerechtshof. Na bevestiging van de commissie wordt het advies ter goedkeuring aan de regering voorgelegd.

Minister van Defensie Gantz stelde premier Yair Lapid en IDF-stafchef Aviv Kohavi op de hoogte van zijn beslissing. Gantz koos Halevi na een georganiseerd proces, waarbij de minister van Defensie overleg had met veel hoge functionarissen, waaronder de huidige en voormalige premiers, voormalige ministers van Defensie en stafchefs, en de huidige stafchef.

Gantz heeft een langdurige kennis met beide eindkandidaten. De minister van Defensie heeft op basis van zijn ervaring besloten dat Halevi de meest geschikte generaal is voor de taak. Gantz sprak met de generaal-majoor en stelde hem op de hoogte van de beslissing.

De minister van Defensie sprak ook met de tweede generaal-majoor Eyal Zamir en vertelde hem dat hij hem ziet als een uitstekende kandidaat voor de functie van stafchef.

Ook voormalig premier Benjamin Netanyahu feliciteerde de nieuwe stafchef en hij twitterde: “Ik feliciteer de nieuwe stafchef, generaal-majoor Herzi Halevi, en wens hem veel succes in zijn functie.”

Premier Yair Lapid sprak zondag over de beslissing van Gantz:

“Generaal-majoor Herzi Halevi is een waardige en natuurlijke keuze. Herzi is een uitstekende en getalenteerde officier met aanzienlijke ervaring. Ik ben er zeker van dat hij de IDF naar veel belangrijke prestaties zal leiden. Dit was een keuze tussen twee goede en waardige kandidaten. Ik wens generaal-majoor Eyal Zamir veel succes in de toekomst. Ik twijfel er niet aan dat hij zijn ervaring en talenten zal blijven bijdragen aan de veiligheid van de staat Israël.”

Chef van de Generale Staf, LTG Aviv Kohavi, sprak ook met de twee kandidaten. De Chef van de Generale Staf verwelkomt de selectie van een hooggekwalificeerde en ervaren officier. LTG Kohavi feliciteerde MG Herzi Halevi met zijn benoeming in de functie en wenste hem succes. De chef van de generale staf bedankte MG Eyal Zamir voor zijn opmerkelijke en volleerde dienst en wenste hem veel succes verder.

Generaal-majoor Halevi heeft in het verleden gediend als hoofd van het Zuidelijk Commando, hoofd van de militaire inlichtingendienst, commandant van het interbranchcommandocollege en commandant van de Galil Formation.

Halevi werd geboren in Jeruzalem. Zijn vader is de zoon van Haim Shalom Halevi (Gordin), die vóór de oprichting van de staat Israël vocht voor de ondergrondse Irgun, en Tzila, de dochter van Dov Ber Kook, en nicht van rabbijn Avraham Yitzhak Hakohen Kook.

Herzi is vernoemd naar zijn oom, Herzel, die sneuvelde tijdens de Zesdaagse Oorlog tijdens de slag om Jeruzalem.

Hij woont in Kfar Ha’oranim en is vader van vier kinderen. Hij heeft een BA in filosofie en bedrijfsbeheer en een MA in nationaal hulpbronnenbeheer van de National Defense University in Washington DC.

Bronnen:

  • naar een artikelThe IDF’s new chief of staff: Maj. Gen. Herzi Halevi” van 4 september 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.