Een deal op basis van leugens: het nucleaire akkoord met Iran zal oorlog waarschijnlijker maken

Terwijl westerse regeringen beven in het licht van Russische nucleaire dreigingen, staan ​​ze op het punt een deal te sluiten die Iran dezelfde macht over hen zal geven.

Zelfs na zes maanden oorlog in Europa lijken ze de parallellen tussen de twee niet te begrijpen. Poetin dreigde Oekraïne binnen te vallen vanwege de zwakte en verzoening van het Westen, door naïef Rusland terug te verwelkomen in de familie van naties nadat het in 2014 grote delen van Oekraïne had verslonden, terwijl hij tegelijkertijd zijn oorlogskisten vulde met steeds meer miljarden euro’s aan energie-export naar Europa .

Iran voert sinds de Islamitische Revolutie in 1979 non-stop oorlog tegen het Westen en zijn bondgenoten in het Midden-Oosten. Teheran sussen door zijn nucleaire programma goed te keuren en het miljarden dollars te geven uit sanctieverlichting, zal de ayatollahs eveneens machtigen en aanmoedigen om grotere agressie zelfs dan tot nu toe. 

Dit zijn de effecten van de voorgestelde nucleaire deal die is bemiddeld door de EU, Rusland en China. Waarom wordt er bemiddeld door de EU, Rusland en China? Omdat de Verenigde Staten door Teheran schandalig werden uitgesloten van directe onderhandelingen. Het is niet schandalig dat Iran het eiste, maar dat de VS hun eigen uitsluiting tolereerden.

De zwakke mantra van de apologeten voor JCPOA 2.0 van president Joe Biden, een wanhopige poging om de mislukte overeenkomst van president Barack Obama uit 2015 die de weg vrijmaakte voor een Iraanse atoombom, nieuw leven in te blazen, is “een slechte deal is beter dan geen deal”. 

Nou, nee, dat is het niet, en de deal die op het punt staat te verschijnen, zal nog erger zijn. Het argument van de “slechte” dealers is dat het tijd voor het Westen koopt, met een hoopvol optimisme dat “er iets zal opduiken”. Dit denken blijkt duidelijk uit Bidens belachelijke hoop dat hij de deal kan ‘verlengen en versterken’ zodra deze is gesloten. 

Maar optimisme is geen strategie en het is zeker geen strategie om het hoofd te bieden aan een gewelddadig en vluchtig revolutionair regime dat zich inzet voor de vernietiging van de Joodse staat, die het ziet als de proxy van zijn ultieme vijand, Amerika.

Terwijl hij in functie was, verklaarde Obama dat Iran geen kernwapens zou mogen bouwen tijdens zijn wacht. Hij moet hebben geweten dat de enige manier om dat te voorkomen was door middel van militaire actie of misschien verlammende sancties, maar hij wilde geen van beide doen en het resultaat was de JCPOA, die het probleem op de weg naar iemand anders schopte.

Helaas was de weg kort – en is nu nog korter. De zonsondergangclausules in Obama’s JCPOA zullen niet worden verlengd in deze nieuwe deal, en dat betekent dat Teheran binnen twee jaar legitiem kan beginnen met de exploitatie van geavanceerde centrifuges voor uraniumverrijking, terwijl ze tegelijkertijd voluit werken aan de ontwikkeling van nucleair capabele ballistische raketten die, samen met de terroristische activiteiten van Iran, komen in het geheel niet aan de orde in de overeenkomst. In het beste geval start de nieuwe deal van Biden het blik op de weg naar zijn eigen opvolger.

Het “tijd kopen”-argument, en inderdaad een argument voor een overeenkomst, werkt alleen als je Iran niet begrijpt en naïef genoeg bent om te geloven dat het regime zal eren waar het mee instemt. Je hoeft alleen maar over de grens te kijken naar de gelijkwaardige jihadistische entiteit naast de deur in Afghanistan, waarvan Biden ons verzekerde dat het op de een of andere manier was hervormd en had toegezegd Al Qaida niet toe te staan ​​zijn basis daar te herbouwen, om een ​​jaar later zijn leider te vinden die leefde en plannen maakte in Kabul onder bescherming van de leiding van de Taliban.

De realiteit die de optimistische en ongeschoolde mensen niet begrijpen, is dat het regime in Teheran de door de deal opgelegde beperkingen die het niet leuk vindt, zal negeren. Dat is wat het deed met het oorspronkelijke JCPOA en zijn andere internationale verbintenissen, waaronder het non-proliferatieverdrag voor kernwapens dat het vaak heeft geschonden, eerder dit jaar opnieuw bevestigd door het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie.

Zoals Mossad-chef David Barnea een paar dagen geleden zei, is de deal “gebaseerd op leugens”.

Teheran zal doorgaan met het ontwikkelen van de nucleaire capaciteit die het als zijn recht ziet – deal of geen deal – met de snelheid die het wil totdat het fysiek wordt gestopt om dit te doen. Welke vorm de deal van Biden ook aanneemt, er zijn alleen maar nadelen voor het Westen en het Midden-Oosten en alleen maar voordelen voor Teheran. 

De ondertekening van de deal zal Iran hernieuwde legitimiteit geven (terwijl Biden en zijn Europese vrienden ervan weerhouden worden de realiteit onder ogen te zien). Sterker nog, volgens de Israëlische premier Yair Lapid zal Teheran 100 miljard dollar per jaar ontvangen als gevolg van de opgeheven sancties.

Die dollars zullen Iran in staat stellen zijn nucleaire programma te versnellen, inclusief de ontwikkeling van ballistische raketten die kernkoppen kunnen lanceren, niet alleen door het Midden-Oosten, maar ook naar Europa en de VS. Die dollars zullen de regionale agressie van Iran stimuleren, Saoedi-Arabië en de VAE bedreigen vanuit Jemen, Israël bedreigen vanuit Libanon, Syrië en Gaza, en de VS, Europa en de wereld bedreigen met hun wereldwijde netwerk van terroristische volmachten en volgelingen. 

Deze gewelddadige kwaadaardigheid, die met een enorme geldinjectie in overdrive zal gaan, werd het meest recentelijk aangetoond door de handlangers van Teheran in Gaza die in augustus duizenden raketten op Israël lanceerden, door raketaanvallen in Syrië die een paar dagen geleden Amerikaanse militairen verwondde, door de poging om Salman Rushdie in de VS te vermoorden en door onlangs onthulde Iraanse moordcomplotten tegen voormalige leden van de regering-Trump. En dat allemaal terwijl ze de voorwaarden dicteren aan de onderhandelingstafel.

Aangezien geen enkele kans wordt gemist om de westerse ruggengraatloosheid uit te buiten, is er ook een belangrijk voordeel voor de bondgenoot van Teheran, Rusland, dat in bed lag met Amerika, Europa en Iran tijdens de onderhandelingen en tegelijkertijd onnoemelijk veel geweld in Oekraïne heeft toegebracht. 

Vrijgesteld van sancties, zal Iran door Moskou worden gebruikt als economisch toevluchtsoord om zijn eigen internationale sancties te omzeilen. Het zal Westerse burgers niet geruststellen te weten dat hun regeringen actie ondernemen die de Russische pijn zal verzachten, terwijl zij zelf enorm economisch lijden ondergaan als gevolg van de beperkingen die Poetin zal omzeilen.

Volgens de ontwerpovereenkomst zal Iran het uranium kunnen behouden dat het illegaal heeft geproduceerd sinds het oorspronkelijke JCPOA, verrijkt boven alle vereisten voor een vreedzaam nucleair programma. In een wending die velen schokkend zullen vinden, lijkt het waarschijnlijk dat Rusland – ondanks zijn eigen herhaalde nucleaire dreigingen – de controle over deze bestaande uraniumvoorraad zal krijgen. 

In combinatie met de voordelen die ook China ten deel zal vallen, dat vorig jaar een economische overeenkomst voor de lange termijn sloot met Iran, druist deze deal duidelijk in tegen de Amerikaanse en Europese nationale veiligheidsbelangen en die van Israël. Dit is geen strategische inschattingsfout die alleen stroomafwaarts zou kunnen worden ontdekt; het is overduidelijk vandaag.

Aangezien de deal de Islamitische Republiek legitimeert, zal het de vitale inspanningen van degenen die geen andere keuze hebben dan ermee om te gaan of vernietiging te riskeren, delegitimeren. 

Soms voert Israël met Amerikaanse en Britse hulp een langdurige geheime campagne om het nucleaire project van Iran in te dammen en te vertragen. Deze campagne, die moet worden voortgezet, zal door westerse regeringen in een ander licht worden gezien als de deal eenmaal is gesloten – een deal waarvan ze net zo wanhopig zullen zijn om publiekelijk gezien te worden om te slagen als ze zijn geweest om het tot stand te brengen.

Tweemaal eerder heeft Israël de wereld gered van een nucleaire ramp in het Midden-Oosten, door een Iraakse kernreactor in 1981 en een Syrische reactor in 2007 te bombarderen. Beide invallen werden destijds veroordeeld door wereldleiders, die pas later de enorme omvang gingen begrijpen waarvan Israël hen van verlost heeft. 

Stel je de reacties voor van westerse regeringen op dergelijke acties tegen Iran als er een deal is gesloten. Het vernietigen van de Iraanse nucleaire infrastructuur, terwijl het zich tegelijkertijd verdedigt tegen de inferno die Teheran zal proberen te ontketenen met behulp van zijn Hezbollah-volmachten in Libanon, zal een uitdaging zijn die oneindig veel groter is dan die waarmee Israël in Irak of Syrië wordt geconfronteerd.

Dit huiveringwekkende scenario – waarvoor de wereld een zeer hoge prijs zal betalen – wordt waarschijnlijker gemaakt door het ondoordachte optreden van regeringen in Amerika en Europa, die niet de vastberadenheid en moed hebben om voldoende economische druk en militaire afschrikking uit te oefenen op een einde te maken aan de Iraanse nucleaire ambities. In plaats daarvan kiezen ze, zoals ze deden in reactie op de Russische agressie, opnieuw voor appeasement, de opium van angsthazen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Richard Kemp “A Deal Based on Lies: The Iran Nuclear Agreement Will Make War More Likely” van 1 september 2022 op de site van The Gatestone Institute
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.