Waarom worden de ‘Palestijnen’ onderdrukt in de Arabische wereld’?

Sloppenwijken in Libanon die voor het merendeel worden bewoond door de nazaten van Palestijnse vluchtelingen die met zo’n 475.000 ‘Palestijnen’ trachten te overleven in het vijandige Libanon.

Het Palestijnse vluchtelingenprobleem is nooit meer geweest dan enkel een propagandawapen in de handen van de Arabieren en hun linkse westerse aanhangers, in hun onvermoeibare queeste om de vernietiging van Israël.

Of de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen het struikelblok van de nederzettingen zullen overwinnen of niet, elke poging om vrede te sluiten tussen Israël en de Palestijnen zal uiteindelijk tegen de kernproblemen aanlopen. Vragen over het lot van Palestijnse vluchtelingen zullen zeker bovenaan de agenda staan.

Met dit in gedachten moeten we ons herinneren hoe nutteloos veel landen in de Arabische wereld zijn geweest over de kwestie van vluchtelingen. In de meeste gevallen is hun het staatsburgerschap, het recht op werk of bezit ontzegd.

Als onderdeel van deze decennia oude sage is er een beroemd en vaak geciteerd citaat geweest, waarin een zekere Ralph Galloway, voormalig directeur van de VN-vluchtelingenautoriteit in Jordanië (de UNRWA), in 1958 het volgende zei over het penibele lot van de Palestijnse vluchtelingen in de Arabische wereld:

“… de Arabische landen willen het Arabische vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of de Arabische vluchtelingen leven of sterven.”
 [Ralph Galloway, UNRWA, zoals hij geciteerd werd door Terence Prittie in The Palestinians: People, History, Politics, blz. 71 – bron]

Dit vernietigende citaat wordt meestal toegeschreven aan Ralph Galloway, die werkte voor de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) in Jordanië. Het enige probleem is dat niemand met de naam Ralph Galloway ooit voor UNRWA heeft gewerkt.

Een artikel in het Middle Eastern Studies Journal heeft de oorsprong van dit citaat geïdentificeerd als zijnde van een andere Galloway. Luitenant-generaal Sir Alexander Galloway diende Groot-Brittannië gedurende een periode die beide wereldoorlogen omvatte; zijn laatste commando was als Hoge Commissaris en opperbevelhebber van de Britse troepen in Oostenrijk.

Sir Alexander Galloway

Gedurende de hele periode vertegenwoordigde hij de Britse en westerse belangen krachtig. Hierna nam hij de functie van UNRWA-vertegenwoordiger in Jordanië op zich.

De vertakkingen van de identiteit van de ware Galloway zijn groot: niet alleen zorgde de verwarring ervoor dat UNRWA-functionarissen plausibele ontkenning kregen wanneer ze werden ondervraagd over het citaat, maar de echte auteur van het citaat voegt gewicht toe aan de bewering.

Het werd niet gezegd door Ralph Galloway, een gemiddelde werknemer voor UNRWA of zelfs maar een louter internationale ambtenaar of bureaucraat. Het werd gezegd door een man die de UNRWA-vertegenwoordiger in Jordanië was geweest, die ervaren was als leider van ingewikkelde organisaties en die in zeer politieke situaties had gefunctioneerd, waardoor hij een unieke deskundige positie had.

Hij was een man die bekend was met vluchtelingencrises die veel erger en groter waren dan de Palestijnen. Hij had gewerkt met complexe politiek in Britse koloniën, bezette gebieden en tussen grootmachten. Ondanks dat hij een buitengewoon goed gekwalificeerd man was, was hij nog nooit een situatie tegengekomen waarin staten met steun de vluchtelingen in hun toestand houden en waarin de vluchtelingen eisten dakloos te blijven met het oog op eventuele repatriëring.

Dit stond in schril contrast met vluchtelingen elders in de wereld, zoals in Europa of India, waar vluchtelingen repatriëren en er slechts een heel kleine ‘harde kern’ is die hervestiging weigerde. Hij had ongetwijfeld niet te maken gehad met een organisatie als UNRWA die, zoals hij zelf suggereerde, zichzelf al probeerde opnieuw uit te vinden als een permanente opvangorganisatie voor permanente vluchtelingen.

Als zodanig helpt UNRWA de situatie in het Midden-Oosten niet. 60 jaar later zijn de vluchtelingen er nog steeds, en ze zijn in aantal met 400% toegenomen.

Het is absurd dat de UNRWA een andere definitie van vluchteling hanteert dan de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) die zich bezighoudt met vluchtelingen van overal ter wereld.

UNRWA rekent elke afstammeling van de oorspronkelijke vluchtelingen uit de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 zelf als vluchteling, wat betekent dat ze generatie na generatie vluchtelingen zullen blijven, zelfs als ze een permanent thuis vinden in een ander land. UNRWA heeft ook serieuze vragen over haar connecties, zowel in het verleden als in het heden, met militante groepen zoals Hamas.

Hoewel de uitspraak van Alexander Galloway meer dan een halve eeuw geleden werd gedaan, zijn de kwesties waarop ze zinspeelt vandaag de dag nog steeds relevant. UNRWA, gefinancierd door westerse belastingbetalers, moet verantwoordelijk worden gehouden voor haar relaties en de constructie die het bestendigt, met betrekking tot de zogenaamde Palestijnse vluchtelingen, vereist dringende aandacht en eerlijke herbeoordeling als vrede moet worden bereikt.

De na-oorlogse Egyptische minister voor Buitenlandse Zaken, Muhammad Salah al-Din, zei het aldus:

“… door de terugkeer te eisen van de Palestijnse vluchtelingen bedoelen de Arabieren dat als meesters en niét als slaven; of om het wat duidelijker te stellen: het doel is de vernietiging van Israël.” (Al-Misri, 11 October 1949, as quoted by N. Feinberg, p109)

Iets gelijkaardigs zei ook president Nasser van Egypte:

“Van het ogenblik dat de vluchtelingen terugkeren naar Israël, betekent dit het einde van Israël.”  (Neue Zuercher Zeitung, September 1, 1960)

Op de website van Al Fatah (factie van Mahmoud Abbas) klinkt het als volgt:

“Voor ons is de kwestie van de vluchtelingen een winnende kaart die het einde betekent van de staat Israël.”

Video: Onderdrukking van de Palestijnse ‘vluchtelingen’ in de Arabische buurlanden:

Bronnen:

 • naar een artikel van Will Chamberlain “UNRWA: Fit for the Wrong Purpose…” van 11 oktober 2010 op de site van Asaf Romirowsky’s Pundicity
 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Why Arabs Are Fed up With the Palestinians” van 12 juli 2022 op de site van The Gatestone Institute
 • naar een artikel van Lt. Col. (res.) Dr. Mordechai Kedar “Why Do the Arabs Hate the Palestinians?” van 24 september 2020 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center) 

4 gedachtes over “Waarom worden de ‘Palestijnen’ onderdrukt in de Arabische wereld’?

 1. Van Arabier in door GB bezet Palestina >>>>> Arabische vluchteling >>>>>>> palestijnse vluchteling >>>>>>palestijns volk.

  Dit noemt men minipulatie van de waarheid, een ziekte waar de héle politiek aan lijd en waarvan de mens altijd het grootste slachtoffer is.

  “De palestijn” is in dit verhaal/manipulatie het grootste slachtoffer….uit vrije wil.

  Like

 2. @VarAway
  Ja dat klopt.

  Tijdens de Britse bezetting van het Land van Israël (1917-1948) en vooral de periode van het Brits Mandaat voor Palestina (1922-1948), weigerden de Arabieren zich Palestijn te noemen. Zij verkozen de benaming ‘Arabieren’ of ‘Groot-Syriërs’. In tegenstelling tot Joden, Christenen e.a. die zich wel Palestijnen heetten.

  Het is pas in 1964 wanneer Yasser Arafat en de zijnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) oprichten, dat voor het eerst de aanduiding Palestijnen wordt gebruikt en dat in de context van het veroveren van Israël.

  Dat gold niét voor Judea & Samaria (aka de West Bank), want dat werd in 1948 bezet en geannexeerd door Jordanië; en ook niet voor Gaza, want dat was immers bezet door Egypte van 1948 tot 1967.

  Pas nadat in juni 1967 Israël het door de Arabieren bezette land heroverde, inclusief Jeruzalem, begonnen de Arabieren olv Arafat zich in al de gebieden die door Israël werden heroverd, ‘Palestijnen’ te noemen vermits de Palestina-Joden zich sinds 1948 Israëliërs waren gaan noemen.

  Like

 3. “… de Arabische landen willen het Arabische vluchtelingenprobleem niet oplossen. Ze willen het bestendigen als een open zweer, als een belediging voor de Verenigde Naties en als een wapen tegen Israël. De Arabische leiders kan het geen barst schelen of de Arabische vluchtelingen leven of sterven.”

  Valt het U ook op, dat er in dit citaat, met geen WOORD gesproken wordt over zg palestijnen?
  Hij heeft alleen maar over ARABISCHE vluchtelingen.
  Het woord “ palestijnen “ heeft Egyptenaar Jasser Arafat pas véél later uitgevonden…….

  Geliked door 1 persoon

 4. Toen & nu….’de palestijnse vluchtelingen saga is gewoon een wapen tegen Israel met mensen als munitie

  Welke Galloway het citaat over de palestijnen ook heeft gemaakt………hij sprak gewoon de waarheid.

  Toen & nu……..’de waarheid is als eerste vermoord in dit MO conflict met als resultaat dat een paar vluchtelingen tot heel
  ‘volk’ werden gebombardeerd.

  Het is hét bewijs hoe je van een mug een olifant maakt.

  De leugen waarin de héle wereld een rol speelt omdat ze het potentieel (de vernietiging van de Joodse staat) hierin zien.

  UN/EU/VS/Arabische landen mét hulp van Media & NGO’s, allemaal blijven ze doorzeuren over die 2-staten “”oplossing”” terwijl ze allemaal weten dat dit alléén tot de ‘oplossing van de Joodse staat zal leiden ………en dát is precies de bedoeling.

  Er zijn inderdaad nog stééds mensen die geloven dat door de “”oplossing”” van de Joodse staat de vrede op aarde zal neerdalen.

  Hoe debiel moet je zijn!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.