Amerikaanse gezant in Israël om ‘2-statenoplossing’ te realiseren

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde donderdag een hooggeplaatste functionaris naar Israël om de Joodse staat onder druk te zetten om meer concessies te doen om “de levenskwaliteit van het Palestijnse volk te verbeteren” en om dichter bij het bereiken van de zogenaamde “tweestatenoplossing” te komen.

Adjunct-secretaris voor Zaken in het Nabije Oosten, Barbara Leaf, arriveerde afgelopen donderdag in Israël voor een snelle reeks ontmoetingen met functionarissen in Jeruzalem en Ramallah voordat ze zaterdag afreisde voor een 24-uurs bezoek aan Jordanië, een andere sterke voorstander van de tweestatenoplossing.

Ramallah, 11 juni 2022. Barbara Leaf op visite bij Mahmoud Abbas

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring aan verslaggevers dat Leaf een ontmoeting had met functionarissen van de Israëlische en Palestijnse Autoriteit om ‘een reeks prioriteiten te bespreken, waaronder de ijzersterke inzet van de Verenigde Staten voor de veiligheid van Israël, versterking van de Amerikaanse samenwerking met Israël en de Palestijnse Autoriteit, het belang van de VS in het verbeteren van de levenskwaliteit van het Palestijnse volk, en de voortdurende steun van de regering voor een tweestatenoplossing.”

Volgens de diplomatieke correspondent van Channel 13 News, Moriah Ashraf Wolberg, heeft Leaf ‘de Amerikaanse vrees geuit over de mogelijkheid van een ‘escalatie’ in Judea en Samaria in de komende dagen.

“Een veiligheidsfunctionaris die deelnam aan de ontmoetingen met [Leaf] vertelde ons: ‘De Amerikanen zijn erg overstuur. Het aantal Palestijnse doden baart hen zorgen, en ze vrezen dat de dynamiek in [Judea en Samaria] en de toegenomen activiteiten van de IDF zullen doorgaan”, aldus het rapport.

Een hoge Israëlische functionaris die op de hoogte was van de details van de ontmoetingen met Leaf, voegde toe: “De boodschap die van onze kant wordt overgebracht, is dat Israël zal blijven optreden tegen terrorisme waar [een dergelijke actie] nodig is.”

Volgens Barak Ravid van Axios proberen de VS de leiding van de Palestijnse Autoriteit ervan te overtuigen om geen bod te doen op volwaardige VN-leden in de VN-Veiligheidsraad. Ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit hebben benadrukt dat ze van plan zijn het verzoek in te willigen, ook al weten ze dat de Verenigde Staten – een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad – een veto zullen uitspreken en de verhuizing zullen blokkeren.

Bronnen:

 • naar een artikelState Dept Sends Senior Official to Pressure Israel on 2-State Solution” van 3 september 2022 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikelUS said to be ‘very troubled’ by surge of violence, rising tensions in West Bank” van 3 september 2022 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Amerikaanse gezant in Israël om ‘2-statenoplossing’ te realiseren

 1. Een criminele terroristische islamitische Palestijnse staat is en blijft een project van en voor gestoorde idioten!!

  De SCHEPPER van hemel en aarde heeft gelukkig voor Israël andere plannen zonder de islamitische terroristische Palestijnse staat!!

  Like

 2. De Biden regering is “zéér bezorgd over de escalatie in de “palestijnse” gebieden, waar volgens hen de oplossing voor het confllict moet komen via de magische “de 2-staten oplossing” met daarhna……… ‘pais & vree voor beide landen.

  Het zou beter zijn voor de Biden regering de escalatie in zijn achtertuin (steden) en aan de zuid grens op te ruimen.

  Verder zou zijn ‘angst voor escalatie niet aan Israel maar aan “president” Abbas moeten worden gebracht die de macht in vooral de steden totaal kwijt is…..’vandaar de escalatie!!!!

  De beide oude presidenten presidenten met dezelfde state of mind, begrijpen mekaar vast wel, al doen anderen dat niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.