Rusland dringt er bij het Iraanse leger op aan om Syrië te verlaten

Teheran, Iran, 1 januari 2019. Syrisch president Bashar al-Assad op visite bij de Opperste Geestelijke Leider van Iran, Ayatollah Al Khamenei

Rusland heeft er bij Iran en zijn proxies op aangedrongen om zich terug te trekken uit posities in Syrië te midden van een recente toename van luchtaanvallen die aan Israël worden toegeschreven, volgens een vrijdagrapport.

Het in Saoedi-Arabië gevestigde dagblad A-Sharq Al-Aswat, citeerde Syrische functionarissen die zeiden dat Russische officieren de Iraanse troepen hadden opgeroepen om verschillende locaties in de Arabische republiek te verlaten, tijdens een bijeenkomst van woensdag op de militaire luchthaven van Hama in centraal Syrië.

Op dezelfde dag waren luchtaanvallen die aan Israël worden toegeschreven, gericht op de luchthaven en de gebieden eromheen in de stad Aleppo in het noorden van Syrië. Een militaire basis in de buurt van de luchthaven van Damascus werd ook getroffen, waarbij twee Syrische soldaten omkwamen en twee anderen gewond raakten, zeiden Syrische bronnen.

Volgens het rapport eisten drie Russische officieren dat hun Iraanse tegenhangers hun militaire hoofdkwartier in de westelijke provincie Hama, die vlakbij de Syrische legerbasis Regiment 49 ligt, evacueren.

De basis gebruikt naar verluidt de basis om raketten op te slaan voor zijn S-200 luchtverdedigingssysteem, evenals andere Russische militaire uitrusting.

Russische officieren eisten ook dat Iran een locatie in de buurt van de mediterrane kuststad al-Hamidiyah evacueerde, zei A-Sharq Al-Aswat. In juli beschuldigde Syrië Israël ervan een luchtaanval op de stad uit te voeren.

Het rapport vermeldde dat de oproepen kwamen toen Rusland de stabiliteit in Syrië wil handhaven en Israël wil beroven van doelwitten om aan te vallen. Een vermeende Israëlische luchtaanval vorige maand trof verschillende Iraanse locaties in de buurt van de belangrijkste marinebasis van Rusland in de Syrische havenstad Tartus.

Israël heeft de afgelopen jaren talloze aanvallen uitgevoerd in Syrië, voornamelijk gericht op vermeende wapenkonvooien van geallieerde strijders uit Iran.

Jeruzalem becommentarieert de aanvallen zelden per geval, maar geeft toe dat het er sinds 2011 honderden heeft uitgevoerd. Voor de Joodse staat zijn deze aanvallen noodzakelijk om te voorkomen dat Iran zich voor de deur vestigt.

Vorige week werd een reeks aanvallen ook toegeschreven aan Israël gerichte depots van wapens en munitie van aan Iran gelieerde milities in de buurt van de steden Hama en Tartous in het westen van Syrië.

Bronnen:

  • naar een artikelReport: Russia urges Iranian forces to leave Syria” van 2 september 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.