Israël moet Gaza voor onbepaalde tijd innemen en vasthouden

Hamas en PIJ investeren de internationale hulpgelden liever aan de bouw van tunnels en het verwerven van raketten en missiles dan aan welvaart voor de eigen bevolking in Gaza

Het is of zou duidelijk moeten zijn dat Israël de situatie in Gaza niet kan beheersen totdat het zelf Gaza controleert. Het kan niet bepalen wie Gaza bestuurt of hoe het wordt bestuurt, tenzij het zelf over Gaza regeert. Met andere woorden, Israël moet de Gazastrook voor onbepaalde tijd innemen, vasthouden en besturen.
(Martin Sherman, 28.08.2022, JNS)

Bijna een kwart eeuw is verstreken sinds Israël eenzijdig de Gazastrook heeft verlaten, waarbij bijna elk spoor van Joodse aanwezigheid en zionistische industrie is verwijderd. In schril contrast met de beloften van de architecten van de terugtrekking, bracht het noch vrede noch stabiliteit. Integendeel. De dreiging vanuit Gaza is exponentieel gegroeid, van een terroristische overlast tot een strategische dreiging.

Desondanks hebben Israëlische beleidsmakers koppig vastgehouden aan het idee dat de Palestijnse Arabieren een wonderbaarlijke metamorfose zullen ondergaan die hen zal transformeren in iets wat ze al meer dan honderd jaar niet zijn geweest en hen ertoe zal aanzetten permanente ongelovige controle te aanvaarden over land dat ze als hun eigendom beschouwen.

De perioden van kalmte die volgden op de botsingen van Israël met Gaza hebben geleid tot een misplaatste discussie over de vraag of de zware schade en de toegebrachte slachtoffers de vijand van verdere agressie hebben afgeschrikt. Hoewel het waar is dat elke gevechtsronde tot een staakt-het-vuren leidde, zijn er geen aanwijzingen dat er enige substantiële afschrikking is bereikt.

In feite is het tegenovergestelde het geval. Terreurgroepen in Gaza hebben de pauzes van het interbellum uitgebuit om zich te hergroeperen, te herbewapenen en opnieuw in te zetten. Ze zijn elke keer naar voren gekomen met hun capaciteiten verbeterd en hun bereidheid om onverminderd opnieuw deel te nemen.

Dit patroon herhaalde zich in Operatie Breaking Dawn. Israël toonde opmerkelijk nauwkeurige inlichtingencapaciteiten en nauwkeurig gebruik van technologische munitie om chirurgische aanvallen uit te voeren tegen het leiderschap van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

Hoe de partijdige westerse pers het nieuws brengt…

Maar ondanks een overweldigend overwicht van militaire macht, was de IDF niet in staat het raketvuur vanuit Gaza te stoppen. Zelfs met het onthoofde leiderschap, liet de PIJ zien dat het nog steeds honderden raketten op Israël kon laten regenen.

Bovendien stond Israël zijn terroristische vijand opnieuw toe om te overleven, wat zijn tegenstander als ‘aanvaardbare verliezen’ beschouwde, en liet het bederven voor een nieuw gevecht.

In zijn zoektocht naar duurzame vrede heeft Israël het hele scala van mogelijke beleidsmaatregelen genomen: onderhandelde terugtrekking, eenzijdige terugtrekking en periodieke militaire operaties. Geen enkele heeft het gewenste resultaat opgeleverd. Soms waren ze zelfs contraproductief.

De politieke leiders van Israël lijken dit niet te begrijpen. Ze weigeren resoluut hun mentaliteit te veranderen. De ongemakkelijke waarheid, hoe onverteerbaar ook, moet toch duidelijk zijn, zelfs voor degenen die de realiteit niet willen erkennen.

Deze realiteit is brutaal eenvoudig: het is of zou duidelijk moeten zijn dat Israël de situatie in Gaza niet kan beheersen totdat het Gaza controleert. Het kan niet bepalen wie Gaza regeert of hoe het wordt geregeerd, tenzij het zelf over Gaza regeert. Met andere woorden, Israël moet de Gazastrook voor onbepaalde tijd innemen, vasthouden en regeren.

Uiteindelijk is de les van Gaza dat Israël de verloren hoop op het winnen van Arabische vriendschap moet opgeven. Het moet verschillende strategische doelen nastreven. Het maximale waarop het kan hopen, is met tegenzin te worden geaccepteerd als een onoverwinnelijke rivaal. Het minimum dat het moet bereiken, is gevreesd te worden als een meedogenloze tegenstander, nooit mee te spotten.

Bronnen:

  • naar een artikel van Martin Sherman “Israel must take and hold Gaza indefinitely” van 28 augustus 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.