Duizend Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars in hongerstaking

Zoals op het plaatje te zien is, valt het leven van een Palestijn in een Israëlische cel zoals hier in de gevangenis van Ofer wel best mee [beeldbron: Atzuma]

Het Supreme National Emergency Committee, een organisatie die veiligheidsgevangenen vertegenwoordigt, kondigde op donderdag 1 september 2022, het begin aan van een hongerstaking van duizend gevangenen uit protest tegen administratieve detentie en het feit dat de gevangenisdienst niet ingaat op hun eisen voor betere gevangenisomstandigheden.

De leiding van de veiligheidsgevangenen is onlangs begonnen met een reeks escalerende protestmaatregelen ter voorbereiding van de aankondiging van een algemene hongerstaking, in het kader waarvan alle organisaties die de gevangenen vertegenwoordigden vóór de gevangenisdienst werden ontbonden en werd besloten om deel te nemen aan een campagne van ongehoorzaamheid.

De chef van de Palestijnse Gevangenenvereniging, Kadora Fares, benadrukte dat de veiligheidsgevangenen zich niet zullen onderwerpen aan het beleid van Israël om “hun geest en standvastigheid te breken”, en ze stelden Israël een ultimatum om op hun eisen te reageren.

In een interview met de Al-Aqsa TV-zender van Hamas riep Fares op tot publieke steun voor de veiligheidsgevangenen, onder meer door middel van een “verruimende volksrevolutie” in heel “Palestina”, tegelijk met de “revolutie van de gevangenen”.

Palestijnse gevangenen in één van de modernste gevangenissen ter wereld, de Hermon gevangenis in Galilea, Israël, in maart 2017. Hierboven, november 2018, mogen de gevangenen dagelijks een uurtje wandelen [beeldbron: J-Post] 

Administratieve detentie
Ongeveer 670 Palestijnen worden nu vastgehouden in administratieve detentie, een aantal dat in maart steeg toen Israël bijna nachtelijke arrestaties begon in Judea & Samaria na een golf van dodelijke terreuraanslagen tegen Israëli’s.

De ‘administratieve detentie’ is een Britse noodmaatregel die werd geïntroduceerd ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina (1920-1948), waarmee de Britten een verdachte (Joods of Arabisch) kon interneren zonder proces voor een periode van zes maanden en die onbeperkt in de tijd verlengd kan worden indien dat noodzakelijk is.

Na de onafhankelijkheid van Israël in mei 1948 hebben de Israëli’s deze noodmaatregel gewoon overgenomen die tot op vandaag rechtsgeldig is.

Israel zegt dat administratieve detentie een belangrijk instrument is om terreuraanslagen te voorkomen. Ook het Internationaal recht laat detentie zonder proces toe in extreme beperkte omstandigheden. Gezien de recente geweldsgolf in Gaza en in Arabische dorpen en gemeenten zoals bv. Jenin in Judea & Samaria en in Jeruzalem, kan men gerust spreken van extreme omstandigheden volgens het internationaal recht.

De administratieve detentie is ook bedoeld om de verdachte zolang vast te houden om de autoriteiten toe te laten bewijzen te verzamelen, en met het doel verdere aanslagen te voorkomen. In sommige gevallen wordt detentie gebruikt wanneer een delicate Arabische bron concrete informatie heeft verstrekt en de autoriteiten de identiteit van deze informant willen beschermen.

Overigens heeft Israël de voorbije maanden ook een aantal Joodse Israëliërs onder administratieve detentie geplaatst, op verdenking van haatmisdrijven jegens Palestijnen en Christenen.

Bronnen:

  • naar een artikel1,000 terrorists in prison to begin food strike” van 30 augustus 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikelHunger strikes in Israel – Protesting administrative detention” van 1 september 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.