Polen eist van Duitsland $ 1,3 biljoen aan herstelbetalingen voor WO II

De Poolse hoofdstad Warschau werd door de nazi’s compleet van de kaart geveegd eind 1944 tijdens WOII

Jaroslaw Kaczynski, de Poolse toppoliticus, zei donderdag dat de regering het equivalent van $ 1,3 biljoen aan herstelbetalingen van Duitsland zal eisen voor de invasie en bezetting van zijn land door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Jaroslaw Kaczynski, leider van de partij Wet en Rechtvaardigheid (PiS), kondigde de enorme claim aan bij de publicatie van een langverwacht rapport over de kosten voor het land van jarenlange nazi-Duitse bezetting, aangezien het 83 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog begon.

“We hebben niet alleen het rapport voorbereid, maar we hebben ook de beslissing genomen over de verdere stappen”, zei Kaczynski tijdens de presentatie van het rapport.

“We zullen ons tot Duitsland wenden om onderhandelingen te openen over de herstelbetalingen”, zei Kaczynski, eraan toevoegend dat het een “lange en geen gemakkelijke weg” zal zijn, maar “op een dag zal succes brengen.”

De rechtse regering van Polen stelt dat het land, dat het eerste slachtoffer van de oorlog was, niet volledig is gecompenseerd door buurland Duitsland, dat nu een van zijn belangrijkste partners binnen de Europese Unie is.

Hertekening van de Poolse grenzen in 1945. Polen werd opgeschoven naar het Westen en kreeg een deel van Duitsland, maar verloor in het oosten een deel aan de Sovjet-Unie verdeeld over Wit Rusland, Oekraïne en Litouwen

Duitsland stelt dat er in de jaren na de oorlog compensatie is betaald aan Oostbloklanden, terwijl gebieden die Polen in het Oosten verloor toen de grenzen werden hertekend, werden gecompenseerd met een deel van Duitslands vooroorlogse land. Berlijn noemt de zaak gesloten.

Topleiders, waaronder Kaczynski, de belangrijkste beleidsmaker van Polen, en premier Mateusz Morawiecki woonden de ceremoniële release van het rapport bij in het Koninklijk Kasteel in Warschau, herbouwd uit oorlogsruïnes.

De publicatie van het rapport was het middelpunt van de nationale vieringen van de verjaardag van de oorlog die op 1 september 1939 begon met de bombardementen en invasie van Polen door nazi-Duitsland, gevolgd door meer dan vijf jaar van brutale bezetting.

Een team van zo’n 30 economen, historici en andere experts werkte sinds 2017 aan het rapport. De kwestie zorgde voor bilaterale spanningen.

De oorlog was “een van de meest verschrikkelijke tragedies in onze geschiedenis”, zei president Andrzej Duda tijdens de vieringen in de vroege ochtend op het schiereiland Westerplatte bij Gdansk, een van de eerste plaatsen die werden aangevallen tijdens de nazi-invasie.

“Niet alleen omdat het onze vrijheid heeft afgenomen, niet alleen omdat het onze staat van ons heeft afgenomen, maar ook omdat deze oorlog miljoenen slachtoffers heeft gemaakt onder de Poolse burgers en onherstelbare verliezen heeft geleden voor ons vaderland en onze natie”, zei Duda.

In Duitsland zei de regeringsfunctionaris voor de Duits-Poolse samenwerking, Dietmar Nietan, in een verklaring dat 1 september “een dag van schuld en schaamte voor Duitsland blijft, die ons er keer op keer aan herinnert de misdaden die door Duitsland zijn begaan niet te vergeten”. het “donkerste hoofdstuk in onze geschiedenis” en hebben nog steeds invloed op de bilaterale betrekkingen.

Verzoening aangeboden door mensen in Polen is “de basis waarop we samen naar de toekomst kunnen kijken in een verenigd Europa”, zei Nietan.

De Poolse regering verwerpt een verklaring uit 1953 van de toenmalige communistische leiders van het land, onder druk van de Sovjet-Unie, die ermee instemden geen verdere aanspraken op Duitsland te doen.

Een parlementslid van de oppositie, Grzegorz Schetyna, zegt dat het rapport slechts een “spelletje in de interne politiek” is en benadrukt dat Polen goede betrekkingen met Berlijn moet opbouwen.

Ongeveer 6 miljoen Poolse burgers, waaronder 3 miljoen Joden, werden gedood in de oorlog en de industrie, infrastructuur en cultuur leden enorme verliezen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Monika Scislowska “Poland to demand $1.3 trillion in WWII reparations from Germany” van 1 september 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.