Israël koopt vier tankvliegtuigen te midden van Iraanse nucleaire dreiging

Een Boeing KC-46-tanker van de Israëlische luchtmacht tankt op 22 februari 2021 in de lucht een F-15 straaljager bij boven een niet nader genoemde locatie in de woestijn.

Israël zal vier Boeing Co. KC-46A tankers kopen in een deal ter waarde van $ 927,5 miljoen ( = € 9,31 miljoen) terwijl het land zijn militaire paraatheid tegen de Iraanse nucleaire dreiging opvoert.

De eerste leveringen van het vliegtuig, dat de verouderde Israëlische vloot van Re’em Boeing 707-tankers zal vervangen, zullen naar verwachting in 2025 worden uitgerold. Volgens de voorwaarden van het contract zal Boeing ook ondersteuning, onderhoud en reparaties, logistiek en reserveonderdelen voor de vloot van de Israëlische luchtmacht.

De deal, die al een tijdje aan het brouwen is, komt nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag Boeing een contract heeft toegekend om de tankvliegtuigen te leveren aan de Israëlische luchtmacht.

De tankers maken deel uit van een inkoopinspanning die het ministerie van Defensie de afgelopen twee jaar samen met de IDF heeft ondernomen om de capaciteiten van het leger, de strijdkrachtopbouw en de paraatheid om bestaande en toekomstige dreigingen het hoofd te bieden, met name vanuit Iran, te versterken.

Tijdens een oproep op woensdag over de indirecte nucleaire deal-gesprekken met Iran, verzekerde president Joe Biden de Israëlische premier Yair Lapid met de Amerikaanse inzet voor de veiligheid van Israël, en “het behoud van het vermogen van Israël om zijn vijanden af ​​te schrikken en zichzelf te verdedigen tegen elke dreiging .”

Video: de Israëlische Luchtmacht (november 2019):

Israël, dat openlijk gekant is tegen de opkomende nucleaire deal tussen westerse mogendheden en Iran, heeft verklaard dat als het wordt ondertekend, het het land niet zal verplichten om te voorkomen dat Teheran een nucleaire staat wordt.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz bedankte de Amerikaanse regering voor het groen licht voor de “belangrijke” overeenkomst voor de levering van de brandstoftankers, die hij begroette als “nog een bewijs van de krachtige alliantie en strategische banden tussen de defensie-inrichtingen en regeringen van Israël en de Verenigde Staten.”

“Ik begon twee jaar geleden met het promoten van deze overeenkomst, die de versnelde implementatie van de Amerikaanse FMF [financiering van het buitenlands leger] omvat, in samenwerking met de ministeries van Financiën en Justitie”, zei Gantz. 

“De tankvliegtuigen die worden gekocht, samen met de aanschaf van het F-35-squadron, helikopters, onderzeeërs en geavanceerde munitie, zullen de IDF in staat stellen om veiligheidsuitdagingen dichtbij en veraf het hoofd te bieden,” voegde Gantz eraan toe.

Eind vorig jaar ondertekenden de VS en Israël een defensiedeal van $ 3 miljard voor de levering van 12 Lockheed Martin-Sikorsky-helikopters ter vervanging van de Yasur-helikopters, en voor twee Boeing KC-46-tankvliegtuigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Israel to Buy Four Refueling Planes Amid Looming Iranian Nuclear Threat” van 1 september 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelIsrael obtains 4 Boeing refueling planes for possible Iran strike” van 1 september 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.