Geen Joden, Geen Nieuws: de media berichten niet over de dodelijke explosie in Gaza

Khan Younis, Gaza, 23 augustus 2022. Een zelfgemaakte bom van een Hamasterrorist explodeerde voortijdig in zijn appartement en doodde een Palestijns meisje van 9 jaar.

Waarom hebben ’s werelds toonaangevende nieuwsorganisaties ervoor gekozen om niet te berichten over de dood van een onschuldige Palestijn en de gewonden als gevolg van een explosie in Gaza?

In de middag van dinsdag 23 augustus deed een krachtige explosie het vluchtelingenkamp Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook, waar ongeveer 87.000 mensen wonen, schudden. Foto’s gemaakt door ooggetuigen  toonden  dikke zwarte rook die de straten van de drukke stad vulde; een woongebouw werd verwoest in de ontploffing.

Volgens Palestijnse verslagen (bijvoorbeeld  hierhier en hier) vond de explosie plaats in een appartement direct achter de door de  UNRWA gerunde Mustafa Hafez-basisschool, op slechts een steenworp afstand van het Nasser Medical Center, het tweede grootste  ziekenhuis in de Strook.

Palestijnse bronnen  meldden aanvankelijk  de dood van de 9-jarige Mira al-Attal en haar familielid die eigenaar was van de flat, Nidal al-Attal. Laatstgenoemde bleek  lid te zijn van een Palestijnse terroristische groepering. Zeker zes anderen liepen verwondingen op als gevolg van de ontploffing.

Het aan Hamas gelieerde Shehab News Agency  schreef  de doden toe aan een “toevallige explosie”. In een verklaring zei het “Ministerie van Binnenlandse Zaken” van de door de VS aangewezen terroristische organisatie dat het een onderzoek naar de zaak lanceerde.

Met betrekking tot mogelijke Israëlische betrokkenheid bevestigde IDF-woordvoerder luitenant-kolonel Richard Hecht dat die er niet was, en stelde op Twitter  dat “wapens die onveilig waren opgeslagen in het huis van een lid van een Palestijnse terroristische groep, explodeerden en een jong kind doodden in de nabijheid.

Maar zoals gebruikelijk is wanneer de Joodse staat niet de schuld kan krijgen van het Palestijnse lijden, negeerde de internationale pers het verhaal volledig.

Maar hoewel het misschien niet past in het reflexieve anti-Israëlische verhaal van de media, toonde het incident van vorige week opnieuw de minachting van terroristische groeperingen in Gaza voor het burgerleven en het internationale recht.

Palestijnse media hebben bericht over meerdere “toevallige explosies” veroorzaakt door terroristische activiteiten vanuit burgerwijken – waaronder een ontploffing in juli 2021 in een wapendepot van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in de buurt van de Al-Zawiya-markt in Gaza-Stad,  waarbij één persoon omkwam en 14 anderen gewond raakten.

Het laatste incident in Khan Yunis is echter bijzonder flagrant, en dus nieuwswaardig, vanwege de nabijheid van meerdere ziekenhuizen en door de VN gerunde onderwijsfaciliteiten – die beide recht hebben op bescherming volgens het internationaal gewoonterecht (zie hier ,  hier en  hier ).

Het is inderdaad bekend dat Hamas, PIJ en andere terreurorganisaties   woongebouwen, hotels, ziekenhuizen en  UNRWA-scholen gebruiken  als lanceerplatforms voor aanvallen op Israël.

Dit komt neer op een dubbele oorlogsmisdaad: het opzettelijk afvuren van raketten op Israël, terwijl de Gazanen worden gebruikt als menselijk schild om Israëlische acties af te weren die gericht zijn op de bescherming van meer dan negen miljoen burgers.

De tactiek van Hamas en PIJ om woonwijken in Gaza te militariseren heeft geleid tot de dood en verminking van veel Palestijnse burgers, vooral gezien het feit dat de raketten die door deze terroristische outfits worden gelanceerd op Israëlische burgerbevolkingscentra vaak voortijdig binnen de kustenclave vallen.

Ondertussen, zoals herhaaldelijk  uiteengezet door HonestReporting , doet de IDF er alles aan om te voorkomen dat onschuldigen schade worden berokkend, waarbij ze vaak verder gaat dan haar verplichtingen op grond van internationale verdragen.

Bijvoorbeeld, tijdens de  militaire confrontatie van 5-7 augustus 2022 met PIJ , riep Jeruzalem  veel luchtaanvallen  op het elfde uur af, zelfs toen ze de IDF een ” concreet en direct militair voordeel ” gaven.

Hoewel wordt erkend dat burgerslachtoffers en gewonden een ongelukkig resultaat zijn van vijandelijkheden, erkent het internationaal recht het recht van de Joodse staat om zijn burgers te verdedigen tegen willekeurige aanvallen door een vijand die zich niet houdt aan dezelfde wettelijke normen voor gewapende conflicten.

Toch trekken de media alleen een wenkbrauw op als alleen Israël op de een of andere manier in verband kan worden gebracht met het verlies van Palestijns leven.

In de nasleep van Operatie Breaking Dawn tegen de Palestijnse Islamitische Jihad, plaatste de telegraafdienst van Associated Press (AP) op 10 augustus een artikel waarin het verhaal werd belicht van Duniana al-Amour, een Palestijnse kunstenaar die naar verluidt is omgekomen bij een Israëlische aanval op Khan Yunis.

Het stuk, dat werd herdrukt door  The Washington Post  en  ABC News , beweerde dat de dood van al-Amour “de kwetsbaarheid van Palestijnse burgers tijdens de frequente conflicten onderstreept”.

Zoals de explosie van 23 augustus aantoont, is dit zeker waar, maar niet op de manier waarop de AP wil dat zijn lezers denken.

Israël als doelwit voor karaktermoord is al erg genoeg.

Maar het stilzwijgen van de media doet nog iets ergers: het normaliseert in feite de dood van onschuldige burgers door terroristische organisaties.

Hoeveel onschuldige Palestijnen moeten er nog sterven voordat nieuwszenders een simpele waarheid erkennen: terroristen in de Gazastrook brengen bewust Palestijnse levens in gevaar?

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “No Jews, No News: The Deadly Gaza Explosion the Media Didn’t Cover” van 30 augustus 2022 op de site van Honest Reporting
  • naar een artikel van Emanuel Fabian “Gaza child dies in blast caused by weapons unsafely stored at terrorist’s home: IDF” van 23 augustus 2022 op de site van The Times of Israel
  • een artikel op deze blogTwee doden en vele gewonden in Gaza nadat wapendepot in dichtbevolkte wijk onverwachts explodeerde” van 25 augustus 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.