Van zodra VS nucleair akkoord met Iran ondertekent, staat Israël er alleen voor

Het lijkt nu zo goed als zeker dat de Amerikaanse president Joe Biden zijn deal met Iran zal sluiten. In dit scenario kan Israël geen noemenswaardige hulp van de Verenigde Staten verwachten om zijn gevaren te verminderen. 

Israël kan ook niet verwachten dat het het Amerikaanse beleid op een substantiële manier zal veranderen totdat er een andere president is gekozen. Dit ongeacht de uitslag van de tussentijdse verkiezingen.

Als er dus geen concrete maatregelen worden genomen tijdens deze interimperiode, zal Iran de zogenaamde “immuniteitszone” betreden. Het zal voldoende militaire nucleaire capaciteit hebben om zowel rechtstreeks als via zijn volmachten onder een nucleaire paraplu te opereren. En Israël zal te maken krijgen met een bedreigende omgeving die moeilijk te hanteren zal zijn.

Dit is het resultaat van een discussie die u niet mag missen over de huidige stand van zaken in de nucleaire diplomatie van de regering-Biden tijdens het ” Midden- Oosten Nieuwsuur ” van deze week, met Caroline Glick als gastheer van Richard Goldberg, een senior adviseur bij de Foundation for Defense of Democracies.

Goldberg was een vooraanstaande functionaris in de Nationale Veiligheidsraad tijdens de regering-Trump. Hij werd onder meer beschuldigd van het omgaan met Iran.

Een deal die slechter is dan de JCPOA van 2015

Goldberg zet de bekende inhoud van de nieuwe deal uiteen. Hij laat zien hoe categorisch anders – en erger – is dan het zogenaamde Joint Comprehensive Plan of Action, de nucleaire deal die Barack Obama in 2015 met Iran sloot.

De analist verklaart de zwakte van de beperkingen van de deal op de nucleaire operaties van Iran. Hij benadrukt dat de beperkingen zowel qua duur als qua inhoud ontoereikend zijn. Hij en Glick bespreken de mechanismen die in de deal zijn ingebouwd die Iran de macht geven om nog meer concessies af te dwingen, zelfs nadat de onderhandelingen zijn afgelopen, en hoe de deal het toezicht door het congres minimaliseert. Dit omvat het vermogen van het Congres om nieuwe sancties tegen Iran vast te stellen.

Ten slotte bespreken ze waar deze deal Iran verlaat ten opzichte van Israël, en hoe verwoestend het is voor het voortbestaan ​​van de Joodse staat.

Hoe Israël de nieuwe overeenkomst bekijkt

De aflevering behandelt ook het aanhoudende beleidsdebat tussen de Lapid-Gantz-regering en oppositieleider Benjamin Netanyahu, waarvan de wortels bijna 50 jaar oud zijn en de kern vormen van hoe Israël de inzet van Amerika voor zijn veiligheid beschouwt.

Bronnen:

 • naar een artikel van Caroline Glick “Israel is on its own against Iran” van 30 augustus 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • naar een artikelCaroline Glick: Israël staat alleen tegen Iran” van 30 augustus 2022 op de site van Mideast News Hour

Een gedachte over “Van zodra VS nucleair akkoord met Iran ondertekent, staat Israël er alleen voor

 1. Israel staat er sinds haar bestaan alleen voor.
  Daarom is ze zo groot & sterk geworden.

  Biden & friends willen blijkbaar de geschiedenisboeken ingaan als zijnde de grootmachten die WO3 niet ‘wilden voorkomen….daar olie een belangrijker argument bleek dan veiligheid en ‘deals’ op papier dit moesten bewijzen.

  De Chamberlain doctrine.

  Door deze Iran deal staan we voor grote gevaren, want een beetje intelligent mens begrijpt dat de Iraanse droom over wereld heerschappij niet eindigd met Israel’s “”vernietiging”.

  Velen zijn hen hierin voorgegaan en hebben (na veel bloedvergieten) uiteindelijk stééds verloren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.