Slachtoffers van christen pogrom uit 1190 ontdekt in waterput van Norwich, Engeland

Een prominente Engelse historicus roept op tot verbreding van de discussies over historische misdaden tegen Joden in Groot-Brittannië, na een aankondiging dat menselijke resten die meer dan tien jaar geleden zijn ontdekt, verband houden met een middeleeuwse pogrom in de stad Norwich.

“Het wordt tijd dat de massamoord op joden in het middeleeuwse Engeland in elk Brits geschiedenisboek voorkomt”, tweette Simon Schama, auteur van meer dan een dozijn boeken over de Britse, joodse en kunstgeschiedenis.

Schama reageerde op dinsdag gepubliceerde bevindingen van wetenschappers van het Natural History Museum in Londen dat de lichamen van Joden waarschijnlijk zijn gedumpt in de put waarin hun stoffelijke resten werden gevonden. Er zijn aanwijzingen dat de slachtoffers ergens tussen 1161-1216 na Christus zijn omgekomen tijdens een pogrom.

“Het herinnert me eraan dat onderwijs over de geschiedenis van de Joden in Groot-Brittannië niet alleen geschiedenis van de Holocaust zou moeten zijn, hoe belangrijk dat ook is”, vervolgde Schama. “Joods [Museum in Londen] doet geweldig werk, maar we hebben veel meer ruimte en ambitie nodig – iets in de trant van Polin in Warschau.”

Schama voegde eraan toe dat hoewel hij het werk van het Joods Museum Londen waardeert, “meer ruimte en ambitie” zou kunnen leiden tot projecten zoals die in het POLIN Museum van de Geschiedenis van Poolse Joden in Warschau, waar tentoonstellingen te zien zijn over de eerste Joden die zich ooit in Polen hebben gevestigd.

In totaal werden 17 lichamen ontdekt door het Natural History Museum in Londen, waaronder die van drie zussen. Er werden ook een volwassen man en een roodharige jongen met blauwe ogen gevonden. Volgens The Orthodox Union kregen ze in 2013 een behoorlijke begrafenis op de Earlham Orthodox Cemetery in Norwich.

Bronnen:

  • naar een artikelResearchers say DNA of medieval human remains may reveal secrets about Ashkenazi Jewish origins” van 31 augustus 2022 op de site van Campaign Against Antisemitism
  • naar een artikel van Dion J. Pierre “More Medieval History of Jews Is Needed, Says English Historian After Pogrom Victims Discovered” van 31 augustus 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel “York to mark 830th anniversary of city’s massacre of Jewish community” van 13 maart 2020 op de site van Campaign Against Antisemitism
  • naar een artikel “The Massacre Of The Jews at Clifford’s Tower, York” op de site van English Heritage: History and Stories

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.