Dansen op een slappe koord: Hoe de Arabische landen naar de oorlog in Oekraïne kijken

President Poetin op visite bij Ayatollah Khamenei, de Opperste Geestelijke Leider van Iran

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas sprak in april zijn steun uit voor het standpunt van de Russische leider Vladimir Poetin ten aanzien van Oekraïne.

Abbas zei: “De Palestijnse Autoriteit steunt het standpunt van de Russische leider bij het nastreven van inspanningen om een ​​onderhandelde oplossing voor de Oekraïense crisis te vinden.

Van zijn kant beloofde Poetin dat Rusland “de Palestijnse en andere importeurs in het Midden-Oosten zou voorzien van al hun behoeften aan Russische tarwe, materialen en gewassen.

Dat is alvast duidelijk.

Het standpunt van de Arabische staten over de oorlog in Oekraïne wordt vooral gekenmerkt door hun verzet tegen de Verenigde Staten. De landen in het Midden-Oosten, met name de gasproducerende en exporterende staten van de Golf, hadden al snel door dat het Westen hun natuurlijke hulpbronnen nodig heeft en ze gebruiken als een middel voor diplomatieke druk.

Arabische landen stemden, onder zware druk van de VS, in maart met een overweldigende meerderheid tegen de Russische invasie van Oekraïne tijdens de eerste stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ze namen echter snel een neutrale houding aan en bij de derde stemming in april onthielden twaalf Arabische landen zich van stemming over een ontwerpresolutie om Rusland uit de Mensenrechtenraad te schorsen.

Een stevige meerderheid van de Arabische landen heeft nooit in het Russische kamp gezeten: noch in de dagen van de Sovjet-Unie en de Koude Oorlog, noch in andere perioden van de moderne geschiedenis. Ze hebben geen roeping om de wereldorde te veranderen, in tegenstelling tot de Russen en de Chinezen. 

Ze hopen niettemin dat de oorlog in Oekraïne Washington zal doen inzien dat hun betrekkingen gebaseerd moeten zijn op wederkerigheid en wederzijds respect. Ondanks de machtsongelijkheid en de Arabische behoefte aan Amerikaanse steun, verschuiven sommige crises de machtsverhoudingen. Het Russisch-Oekraïense conflict is een voorbeeld: de westerse wereld heeft Arabische steun nodig om een ​​alternatief voor Russische brandstof te vinden.

De positie van de Arabische landen ten aanzien van de oorlog in Oekraïne hangt daarom sterk af van hun betrekkingen met de Verenigde Staten en hun wens om hun betrekkingen te heroriënteren naar meer gelijkheid. De Arabieren proberen niet de invasie van de ene staat door de andere te verdedigen, maar weigeren toe te laten dat noties van mensenrechten en vrijheden de Arabisch-Amerikaanse betrekkingen vervuilen, waarvan de waarde niet alleen op deze criteria mag worden beoordeeld.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden – die de Jemenitische Houthi-rebellen van de lijst van terroristische organisaties heeft verwijderd, de wapenverkoop aan de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië heeft verboden en kroonprins Mohammed bin Salman op het internationale toneel isoleerde na de moord op journalist Jamal Khashoggi – was gedwongen om dit beleid te matigen in zijn zoektocht naar brandstof. 

Daarmee zoekt het naar een oplossing voor het tekort aan gas- en olievoorziening , een gevolg van de sancties die aan Rusland zijn opgelegd.

Aan het begin van het laatste decennium bevond een groot deel van de Arabische wereld zich in het kamp tegen Rusland vanwege zijn betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog. Na zijn overwinning bij de verkiezingen van 2020 en de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Afghanistan, legde Biden de Arabieren uit dat zijn regering terugkeerde naar de traditionele democratische benadering van Obama, een benadering die zelfs verhardde onder druk van de progressieve vleugel van de Democratische Partij. 

De Democraten, die de hele relatie van de regering-Trump met de Arabieren in twijfel trokken en hun beleid baseerden op het principe van non-inmenging – zolang de acties van Arabische landen niet in strijd zijn met de Amerikaanse belangen en de nationale veiligheid – duwden de Arabieren in Amerika’s rivaliserend kamp. En deze ontwikkelingen kristalliseerden zich uit in het Arabische standpunt over de Oekraïense oorlog.

De Arabische straat maakt geen onderscheid tussen Amerika en Rusland. De laatste wordt door velen gezien als een hoofdrolspeler in de tragedie die het Syrische volk treft, terwijl de Verenigde Staten voor een groot deel worden gezien als verantwoordelijk voor het lot van de Palestijnen en de Arabieren in het algemeen. 

Daarom zou je kunnen zeggen dat het straatbeeld over de oorlog in Oekraïne gebaseerd is op het fatalistische principe van ‘wat er ook gebeurt’. Desalniettemin ontneemt sommige Arabische elites hun regeringen het vermogen om elke toekomstige invasie van een Arabisch land of de Israëlische militaire aanwezigheid in de Palestijnse gebieden te veroordelen.

Voor de Arabische staten is dit een kans om de Amerikanen een lesje te leren in nederigheid en internationale betrekkingen. Vooral omdat het deze keer de Arabieren zijn die de wortel in handen hebben en het Washington is die het voorlopig zonder zijn stok zal moeten doen.

Bronnen:

  • naar een artikelOn the war in Ukraine, Arab states seek to play their cards right” van 24 augustus 2022 op de site van i24News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.