Wereldraad van Kerken beschuldigt Israël van Apartheid

Terwijl de Wereldraad van Kerken zich voorbereidt op de opening van zijn Algemene Vergadering in de Duitse stad Karlsruhe op woensdag, heeft een lokale Joodse leider gewaarschuwd voor het risico van antisemitische retoriek tijdens het evenement, terwijl afgevaardigden debatteren over resoluties die streng kritisch zijn over Israël.

Een antisemitisch schandaal kan niet worden uitgesloten”, vertelde Rami Suliman – voorzitter van de Joodse gemeenschap in de regio Baden – maandag aan de Juedische Allgemeine .

Suliman voegde eraan toe dat hoewel de Joodse gemeenschap goede relaties genoot met lokale christelijke groepen, “helaas zijn er ook andere stemmen in de wereldkerken, niet zo voor de hand liggend, maar als je goed luistert, dan worden de Joden verantwoordelijk gehouden voor lijden en onrecht, en de staat Israël – de enige democratie in de regio – wordt haar bestaansrecht ontzegd.”

Er zijn ontwerpresoluties ingediend bij de Algemene Vergadering – de 11e die door de Wereldraad van Kerken wordt gehouden – waarin de vervolging van christenen in de Palestijnse gebieden wordt veroordeeld en Israël wordt beschuldigd van hun benarde situatie, evenals een verklaring waarin Israël wordt veroordeeld als een “apartheidsstaat”.

Een verklaring van 1 juli uitgegeven door de Wereldraad van Kerken beschuldigde Israël van “openlijk en systematisch discrimineren [tegen] Palestijnen.” Het riep de Israëlische regering op om “gelijke mensenrechten te waarborgen voor alle mensen die onder hun verantwoordelijkheid leven, en om verantwoording af te leggen voor aanvallen en schendingen van Palestijnen, heilige plaatsen, kerken, christelijke gemeenschappen, moslims en andere groepen.”

Het nieuw gekozen hoofd van de Wereldraad van Kerken – ds. Jerry Pillay, een Zuid-Afrikaanse geestelijke – schreef in 2016 een paper met de titel “Apartheid in het Heilige Land: Theologische reflecties op de situatie in Israël en/of Palestina vanuit een Zuid-Afrikaans perspectief.” 

De krant stelde dat een “vergelijking tussen het Israëlisch-Palestijnse conflict en de Zuid-Afrikaanse apartheidservaring inderdaad gerechtvaardigd is” en beschreef de campagne “Boycot, Desinvestering en Sancties” (BDS) gericht op Israël in positieve bewoordingen.

Toen Warren Goldstein, de opperrabbijn van Zuid-Afrika, Pillay opriep om zijn beschuldiging van Israëlische ‘apartheid’ in te trekken, vermeed zijn verklaring in reactie met name elke erkenning van Israëls bestaansrecht. 

“Ik steun het Joodse volk bij het behouden van hun identiteit en het praktiseren van hun religieuze overtuigingen en waarden”, zei Pillay, voordat hij zijn steun beklemtoonde voor “resoluties van de Verenigde Naties over de bezette gebieden.”

Voorafgaand aan het WCC-parley riep de Joodse gemeenschap van Baden kerken in Duitsland op om te bevestigen dat “antisemitisme geen mening is, antisemitisme is minachting voor mensen en aanzetten tot haat.”

Bronnen:

  • naar een artikelGerman Jewish Leader Warns of Potential ‘Antisemitic Scandal’ at World Council of Churches Assembly” van 30 augustus 2022 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Wereldraad van Kerken beschuldigt Israël van Apartheid

  1. De wereldraad van Kerken, met de Joodse Rabbijn Jehoshuah als hun verlosser, gaat alwéér tekeer tegen de Joden alleen nu tegen een hele staat vol Joden.

    Niet de “president van palestina” of de leiders van Hamastan maar Israel, de Apartheid staat, is verantwoordelijk voor de schending
    van Christelijke/Moslim heilige plaatsen, palestijnse mensenrechten, het stoppen van terreur en de verdwijning van Christenen in die gebieden……. etc.etc.

    Jawel, een Christelijke vos verliest zijn haren maar niet zijn streken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.