Hamas verwierp Israël’s economisch plan voor Gaza en koos voor tunnelbouw, wapens en raketten

Senior Hamas-leider Mahmoud Al-Zahar verwierp vrijdag het aanbod van minister van Defensie Avigdor Liberman voor een internationale luchthaven, zeehaven en industriële zone in Gaza als Hamas stopt met het bouwen van terreurtunnels op Israëlisch grondgebied, stopt met het afvuren van raketten op Zuid-Israël en de Israëli’s die het vasthoudt teruggeeft in Gaza.

“Laat de Palestijnse gevangenen vrij en je krijgt je gevangenen terug”, zei Zahar tegen een Arabischtalige krant, volgens een vertaling van de Walla! Hebreeuwstalige nieuwswebsite.

Hij riep op tot de vrijlating van de “heldhaftige strijders van alle facties” uit Israëlische gevangenissen in ruil voor de vrijlating van de soldaten wiens lichamen Hamas vasthield. “Wij geven meer om onze gevangenen dan om uw soldaten”, zei Zahar.

Ook verwierp hij het idee van de terugkeer van de Israëli’s als voorwaarde voor de vestiging van een zeehaven en luchthaven.

“Dit is een gevangenenruil. Als we Gaza in Singapore hadden willen veranderen, hadden we het zelf gedaan. We hebben van niemand gunsten nodig”, verklaarde Zahar.

In een video-interview dat donderdag werd vrijgegeven, zei Lieberman dat als Hamas zijn aanvallen op Israël zou staken en zijn inspanningen om terreurtunnels op Israëlisch grondgebied te bouwen, Israël bereid zou zijn te investeren in de aanleg van zee- en luchthavens, evenals industriële zones, in Gaza .

“De tweede keer dat Hamas de [terreur]tunnels en raketten opgeeft, zullen wij de eerste zijn die voor hen zowel een zeehaven en luchthaven als een industriële zone zal investeren en bouwen – zowel in Kerem Shalom als in Erez,” zei Lieberman, verwijzend naar grensgebieden bij grensovergangen naar Israël.

“We zouden onmiddellijk 40.000 banen kunnen creëren voor inwoners van Gaza, ervan uitgaande dat Hamas zijn [charter] artikel [oproept tot “de vernietiging van de staat Israël”, de tunnels opgeeft, de raketten opgeeft, en natuurlijk – en dit is het eerste en belangrijkste ding – de lichamen van onze soldaten teruggeven en onze burgers teruggeven die gevangen worden gehouden,” voegde hij eraan toe.

Hamasleider Mahmoud Zahar ligt hier in een hospitaalbed in Gaza, woensdag 10 september 2003. Hij was ternauwernood aan de dood ontsnapt nadat een Israëlisch vliegtuig hem onder vuur nam in een poging om hem te liquideren. Zijn zoon kwam hierbij om het leven alsmede een bodyguard. (foto: AP/Suhaib Salem, POOL)

Dat gebeurde een dag nadat twee Palestijnse zelfmoordenaars  in het Israëlische Café Hillel in Jeruzalem 7 Israëliërs vermoordden en 50 anderen verwondden. Diezelfde dag werd aan een militaire basis in Tzrifin nabij Rishon LeZion nog een tweede aanslag gepleegd. Acht IDF soldaten werden gedood en 30 mensen werden gewond door een zelfmoordbommenlegger. Beide bloedige aanslagen van 9 september 2003, waarbij op één dag in totaal 15 doden vielen en ca. 80 gewonden, werden opgeëist door Hamas.

Bronnen:

 • naar een artikel van Elad Benari “Hamas to Liberman: Thanks, but no thanks” van 17 februari 2017 en een artikelLiberman offers Hamas airport, seaport in exchange for quiet” van 16 februari 2017 op de site van Israel National News (INN)

2 gedachtes over “Hamas verwierp Israël’s economisch plan voor Gaza en koos voor tunnelbouw, wapens en raketten

 1. We weten het: Hamas zal nooit een handreiking van Israël accepteren. Deze terroristische organisatie heeft maar één doel: de vernietiging van de staat Israël, de vernietiging van alle joden en de mond snoeren van elke oppositie tegen hun schrikbewind. Kortom, ze gaan door met het graven van tunnels, het afschieten van raketten en de zelfverrijking van de leiders. Zorg voor de Palestijnse Arabieren en hun economisch welzijn, is niet hun zorg en de meeste Palestijnen trappen er nog in ook. Hoe dom kun je zijn!

  Like

 2. En gelijk heeft hij.
  Als Hamas dit aanbod aanneemt dan is hun rol uitgespeeld.

  Liberman wist natuurlijk dat het zou worden afgewezen.
  Daarom heeft hij het gemaakt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.