Satellietbeelden tonen ‘uitgebreide schade’ op Syrische raketsite die naar verluidt door Israël is getroffen

Satellietbeelden tonen zware schade aan een Syrische wapeninstallatie in de buurt van de stad Maysaf in de noordwestelijke regio van het land, die naar verluidt donderdag door Israël is gebombardeerd, meldde het in Londen gevestigde  Iran International zondag.

De foto’s van het Scientific Studies and Research Center (SSRC) zijn vrijgegeven door Planet Labs, een openbaar bedrijf voor beeldvorming van de aarde in San Francisco.

Ynet meldde zaterdag dat Rusland onlangs zijn S-300 luchtverdedigingssysteem heeft verplaatst van Masyaf om zijn militaire operaties in Oekraïne te versterken. Beelden van een Israëlisch satellietbedrijf bevestigden dat een S-300-batterij die in de buurt van de SSRC was gestationeerd, niet langer op zijn plaats was, aldus het rapport.

Het is onduidelijk hoeveel van de 24 S-300-batterijen waarvan bekend is dat ze in Syrië zijn gestationeerd, door Rusland zijn verwijderd, volgens het rapport, dat opmerkte dat sommige batterijen nog aanwezig zijn en het vermogen van Israël om doelen in Syrië en Libanon aan te vallen, zouden kunnen belemmeren.

Russische troepen in Syrië meldden vrijdag dat vier Israëlische straaljagers donderdag vier kruisraketten en 16 geleide luchtbommen hadden afgevuurd tegen een “onderzoeksfaciliteit” in Masyaf, meldde Reuters

Volgens het rapport, dat de Russische persbureaus Tass en RIA citeerde, hebben Syrische troepen twee raketten en zeven geleide bommen neergehaald met behulp van “Russische luchtafweerwapens”.

Volgens Ynet is Masyaf de belangrijkste productiefaciliteit geworden voor Syrische en Iraanse precisieraketten en raketten die worden gebruikt door Hezbollah en andere sjiitische milities. Iraanse raketten en raketcomponenten komen regelmatig aan via de nabijgelegen Syrische zeehaven Tartus en worden volgens het rapport opgeslagen in enorme ondergrondse bunkers bij deze installatie.

Het Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), een oorlogsbewakingsgroep gevestigd in Londen, meldde zaterdag dat Masyaf zes uur lang door explosies op zijn grondvesten deed schudden, en voegde eraan toe dat de ontploffing werd veroorzaakt door de ontploffing van grond-grondraketten voor de middellange afstand die in Masyaf onder het toezicht op deskundigen van de Islamitische Revolutionaire Garde.

De raketten werden gebouwd over een periode van meer dan een jaar en telden volgens het rapport meer dan 1.000.

Volgens SOHR werden de afgelopen maanden ook raketten van Iraanse makelij naar het magazijn vervoerd.

Donderdag beschuldigde het door de Syrische staat gerunde Syrian Arab News Agency (SANA) Israël van het uitvoeren van luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië en beweerde dat twee burgers gewond waren geraakt en dat Syrische luchtverdedigingssystemen waren geactiveerd en verschillende Israëlische raketten hadden onderschept.

Bronnen:

  • naar een artikelSatellite images show ‘extensive damage’ at Syrian missile site reportedly struck by Israel” van 28 augustus 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikelWar monitor: Israeli strike targeted missile depot in Syria” van 28 augustus 2022 op de site van Ynet News
  • naar een artikelIsraeli attacks in 2022 | 65 targets destroyed and over 100 people killed and wounded in 21 attacks so far” van 28 augustus 2022 op de site van The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.