Rusland verplaatst S-300 raketsystemen van Syrië naar de Krim in Oekraïne

Russische batterij S-300 luchtafweerraketten

Rusland heeft een batterij S-300 luchtafweerraketten van Syrië naar een Russische haven in de buurt van de Krim verscheept, zei het Israëlische satellietbeeldvormingsbedrijf ImageSat International (ISI), in wat lijkt op een poging om zijn luchtverdediging te versterken in de oorlog met Oekraïne , meldde Reuters .

Het bedrijf maakte in april foto’s van de aanwezigheid van de S-300 luchtafweerbatterij in Masyaf, Syrië, en de lege plek die op 25 augustus werd achtergelaten nadat de hardware naar de haven van Tartus was verscheept.

Afzonderlijke afbeeldingen toonden de batterijcomponenten op een dok in Tartus tussen 12 en 17 augustus. Tegen 20 augustus waren ze vertrokken en ISI concludeerde dat ze waren overgebracht naar een Russisch schip, de Sparta II, dat Tartus verliet naar de Russische haven van Novorossiysk.

Het S-300-raketsysteem, oorspronkelijk ontwikkeld door het Sovjetleger, maar sindsdien gemoderniseerd en verkrijgbaar in verschillende versies met aanzienlijk verschillende capaciteiten, vuurt raketten af ​​vanuit vrachtwagens en is ontworpen om militaire vliegtuigen en ballistische raketten voor de korte en middellange afstand neer te schieten.

Rusland leverde de S-300-systemen voor het eerst aan Syrië in 2018. Israël had herhaaldelijk pogingen gedaan om Moskou ervan te overtuigen de S-300’s niet aan Syrië te verkopen, omdat het vreest dat dit zijn luchtcapaciteiten tegen wapenleveringen aan de terroristische groep Hezbollah zou belemmeren.

Rapporten in Israël zeiden destijds dat Rusland $ 1 miljard ontving van Syrië als betaling voor de S-300. Het Russische ministerie van Defensie weigerde commentaar te geven op de verplaatsing van de S-300’s.

Indien bevestigd, zou de overdracht wijzen op een belangrijke Russische stap om de luchtverdediging in de buurt van Oekraïne te versterken.

Bronnen:

  • naar een artikel van Elad Benari “Satellite footage: Russia shipped S-300 systems from Syria” van 30 augustus 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.