Palestijnen: de arrestaties en martelingen waar niemand over praat

Middeleeuwse folterpraktijken in de gevangenissen van de semi-autonome Palestijnse gebieden. Daarmee vergeleken zijn Israëlische gevangenissen 3-sterren hotels…

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zei op 27 augustus dat hij zich zorgen maakt over de toestand van de Palestijnen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden. 

Hij beschreef de gevangenen, van wie velen zijn veroordeeld voor het uitvoeren van of betrokkenheid bij aanvallen op Israël en Israëlische burgers, als “vrijheidsstrijders” en kondigde aan dat het Palestijnse leiderschap en het Palestijnse volk hen zullen blijven steunen “totdat ze hun vrijheid krijgen”.

Op dezelfde dag dat Abbas zijn opmerkingen maakte , riep een commissie die de families van Palestijnse gevangenen in gevangenissen van de Palestijnse Autoriteit (PA) vertegenwoordigt, op tot het houden van een protest in Ramallah, de stad op de Westelijke Jordaanoever, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnen.

De families hebben de afgelopen weken soortgelijke protesten gehouden om de vrijlating van hun zonen uit de Palestijnse gevangenissen van Abbas te eisen. De families hebben de veiligheidstroepen van Abbas ook beschuldigd van het martelen van de gevangenen, die werden gearresteerd vanwege hun banden met Palestijnse groepen die tegen het beleid van de PA zijn of die kritiek hebben op Palestijnse leiders.

De Palestijnen noemen deze arrestaties ‘politieke detenties’ omdat de gedetineerden alleen vanwege hun politieke overtuiging en opvattingen in hechtenis worden genomen door de veiligheidstroepen van Abbas, en niet voor het plegen van veiligheids- of strafgerelateerde overtredingen.

Abbas dacht duidelijk niet aan deze gevangenen toen hij zijn bezorgdheid uitte over de omstandigheden van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. Hij lijkt zich ongemakkelijk te voelen bij het bespreken van het feit dat zijn veiligheidstroepen Palestijnen arresteren en martelen.

In plaats daarvan zou Abbas willen dat de wereld zich alleen concentreert op de gevangenen die door Israël worden vastgehouden en de protesten negeert tegen de “politieke detenties” die wekelijks plaatsvinden, niet ver van zijn kantoor en residentie in Ramallah.

Uren voor de opmerkingen van Abbas over de gevangenen in Israël, werd de moeder van Ahmad Hreash, een Palestijnse man die meer dan 80 dagen geleden door de Palestijnse veiligheidstroepen was gearresteerd , met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Ze is al tien dagen in hongerstaking om de vrijlating van haar zoon uit de beruchte Jericho-gevangenis van de Palestijnen te eisen. De gevangenis wordt door de Palestijnen berucht het “slachthuis van Jericho” genoemd vanwege de wrede martelingen die de Palestijnen hebben ondergaan terwijl ze daar werden vastgehouden door de veiligheidstroepen van Abbas.

“Sinds de dag dat Ahmad werd opgesloten [door de Palestijnse veiligheidstroepen], heb ik niet langer dan vijf uur achter elkaar geslapen”, zei de moeder, Mukaram Qurt. “Mijn gedachten razen de hele nacht door en ik blijf bidden. Ik ben altijd uitgeput.”

Haar zoon klaagde in een Palestijnse rechtbank dat hij was gemarteld, onder meer met shabeh (strappado) en afranselingen met stokken en rubberen touwen, volgens berichten in sommige Palestijnse media.

“Er zit geen menselijkheid in hun behandeling”, vertelde de moeder aan het Al-Jazeera TV-netwerk. “Wat zij [Palestijnse Autoriteit] doen, is een schande voor de geschiedenis van Palestina. Ze blijven zijn detentie verlengen zonder dat wij, of zelfs de advocaat, weten wat de aanklachten zijn.”

Hreash is een van de tientallen Palestijnen die worden vastgehouden in het “Jericho Slaughterhouse” van Abbas. Onder de arrestanten bevindt zich Qassam Hamayel, een student van de Birzeit University op de Westelijke Jordaanoever, die de afgelopen twee maanden in de gevangenis heeft gezeten. Hamayel wordt verdacht van het behoren tot een studentenlijst die banden heeft met Abbas’ rivalen in Hamas, de islamitische beweging die de Gazastrook controleert.

Volgens de commissie die de families van de gevangenen in de gevangenissen van Abbas vertegenwoordigt, hebben de Palestijnse veiligheidstroepen in juli 73 Palestijnen gearresteerd vanwege hun politieke voorkeuren en opvattingen. Nog eens 16 Palestijnen werden om dezelfde reden opgeroepen voor ondervraging door de Palestijnse veiligheidstroepen, terwijl 19 gedetineerden klaagden dat ze fysiek waren mishandeld.

Op 26 juli arresteerden agenten van de Palestijnse Algemene Inlichtingendienst Mohammed Al-Rimawi, een hoge functionaris bij het Palestijnse Ministerie van Landbouw, om onbekende redenen. Kort na zijn arrestatie ging Al-Rimawi in hongerstaking in een Palestijnse gevangenis.

Bronnen:

 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: The Arrests and Torture No One Talks About” van 29 augustus 2022 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Palestijnen: de arrestaties en martelingen waar niemand over praat

 1. Waarom zouden ze.
  Niemand hangt graag zijn vuile was buiten.

  Bovendien gaat het prima zo.

  De Westerse landen hebben er géén probleem mee en blijven gewoon geld sturen voor instandhouding van de situatie.

  De situatie die uiteindelijk moet leiden naar een “2-staten oplossing” met vrijheid & democratie voor hun palestijnse vrienden…..LOL.

  De media manipuleert gewoon verder en rapporteert alléén als Israel beschuldigd kan worden.

  Waarom de vette $$$ koe slachten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.