Israël, een Zionistisch succes 125 jaar later

Ter gelegenheid van de 125e verjaardag van het Eerste Zionistische Congres, is het tijd om de balans op te maken van wat er tot nu toe is gebeurd. 

De aan de gang zijnde zionistische revolutie is een van de weinige uit die tijd die er daadwerkelijk in is geslaagd om op een radicale manier verandering teweeg te brengen, terwijl ze voortdurend evolueert naar de opkomende uitdagingen.

Het transformeerde het Joodse volk en redde het van een geleidelijke ontbinding in een groep orthodoxe fanatici en een kring van assimilerende Joden. Het bracht het Joodse volk terug in de geschiedenis als een natie die op eigen benen kon staan ​​en zijn toekomst vorm kon geven.

De ligging van het land in het begin had veel obstakels die schijnbaar onoverkomelijk waren. De visie omvatte immers de vestiging van nationale soevereiniteit voor de joden zonder te voldoen aan de voorwaarden: een functionerend volk, een nationale levende taal en een concentratie van joden in het gewenste land. Bovendien was er actief verzet van de lokale bevolking tegen deze inspanning. 

Een meerderheid van het Joodse volk maakte geen actief deel uit van deze revolutionaire visie. Slechts een kleine minderheid, waaronder de vele supporters, was bereid om op het bord te stappen en actie te ondernemen. De meerderheid van de rabbijnse leiders verzette zich ertegen en sommigen van hen verwierpen zelfs het idee om terug te keren naar Zion en zeiden dat dit verwant was aan godslastering. 

Vermoedelijk één van de oudste foto’s van de Damascuspoort omstreeks 1850

De meeste Joden die geleidelijk aan deze zaak oppakten, waren niet bereid om huid in het spel te hebben. De zionistische prestatie is uniek, niet omdat het externe tegenstand van de Palestijnen of de wereld overwon, en zelfs niet omdat het erin slaagde een klein kader van vastberaden idealisten te overtuigen. 

Het geweldige succes is voornamelijk geworteld in het feit dat het erin slaagde Joden te overtuigen die er om niet-zionistische redenen toe waren aangetrokken om hun passies om te zetten in echte zionistische vurigheid die het pre-staat Israël een realiteit maakte die uiteindelijk een levensvatbaar en sterk nationaal thuisland zou worden .

Een overweldigende meerderheid van de Joden die in Israël wonen, zijn degenen die hier zijn aangekomen vanwege de noodzaak, niet vanwege hun zionisme. Ze konden niet in hun thuisland blijven en bij hun vertrek konden ze de bestemmingen die ze hadden gezocht niet bereiken. 

De ultieme test waarmee Israël te maken kreeg – de zionistische test – was om hen te integreren ondanks de vele ontberingen waarmee ze werden geconfronteerd en om hen en hun nakomelingen te overtuigen om hier te blijven en er hun thuis van te maken. 

Aan de Westelijke Muur (Kotel) in Jeruzalem eind 19de eeuw

De uitdagingen die voor ons liggen

Verreweg de belangrijkste prestatie van de zionistische beweging was het succes om van Israël de thuisbasis te maken van het grootste aantal Joden (bijna de meerderheid van de Joden woont in Israël) en het – bijna van nul af aan – de plaats te maken waar de voortzetting van Het Joodse volk is gegarandeerd. Dankzij deze onderneming keerden de joden als functionerend volk terug naar hun historische thuisland, werd hun nationale taal nieuw leven ingeblazen en werd hun historische soevereiniteit toegepast.

Het bruggenhoofd, opgericht door een minderheid met een radicale visie in het Land van Israël, werd het bruisende centrum van het Joodse leven. Wat twee generaties geleden begon als een derdewereld, arm en zwak land dat slechts 6% van de Joden telde, transformeerde dankzij de toewijding en het talent van latere generaties in een regionale democratische macht met een bloeiende economie en eersteklas prestaties. 

Belangrijker dan de successen uit het verleden is het verzekeren van winst op de weg. Het is bijna onvermijdelijk dat Israël het middelpunt van het Joodse leven zal blijven, ten koste van de op een na belangrijkste Joodse concentratie, Noord-Amerika. 

De wijdverbreide assimilatie onder jongere generaties, in combinatie met dalende geboortecijfers, vergeleken met bijna nul gemengde huwelijken in Israël en een zeer hoog geboortecijfer, zorgt ervoor dat Israël het epicentrum van het Joodse leven zal zijn. 

De grote uitdagingen binnen de Israëlische samenleving zijn veel gevaarlijker dan de bedreigingen van Iran en zijn proxies. Israël heeft een succesvolle staat van dienst in het doorstaan ​​van moeilijke tijden, net als na de Yom Kippur-oorlog en de Tweede Intifada. 

Wat ons zorgen zou moeten baren, is de radicalisering van sommige Haredi-groepen en de voortdurende controle over miljoenen Palestijnen. Die twee trends bedreigen het democratische en pluralistische karakter van de zionistische onderneming die haar de afgelopen 100 jaar zo succesvol heeft gemaakt. Zonder hen zal Israël veranderen in een achterlijke, autoritaire staat die de toekomst van het Joodse volk zou kunnen bedreigen. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Schueftan “A Zionist success 125 years later” en een artikelWhere it all began: The gathering that sparked Zionism” van Eyal Levi van 29 augustus 2022 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.