Bereidt Iran zich voor op een proxy-oorlog tegen Israël zodra het nucleair akkoord is ondertekend?

Haaretz is perplex :

Naast de voortgang in de richting van een nieuwe nucleaire overeenkomst met Iran en de besprekingen die gericht zijn op het voorkomen van een lerarenstaking op 1 september, hadden Israëlische beleidsmakers deze week nog een andere kwestie om over na te denken. Veel tijd en andere middelen werden besteed aan het proberen te achterhalen wat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah van plan is. De antwoorden zijn tot nu toe zeer gedeeltelijk.

Er lijkt geen logica in de veelvuldige dreigementen van Nasrallah om Israëlische boorplatforms in de Middellandse Zee aan te vallen, met het risico op oorlog, als er geen definitief akkoord wordt bereikt over de zeegrens tussen Israël en Libanon. Libanon bevindt zich midden in een ernstige economische en politieke crisis, en als er oorlog zou uitbreken, zou Hezbollah er waarschijnlijk alom de schuld van krijgen dat het land verwikkeld is in een onnodig en zeer kostbaar militair avontuur.

Desalniettemin heeft Nasrallah de hele zomer het geschil over de rechten voor aardgasboringen uitgesproken, en in zijn verklaringen steeds extremer geworden. Wat zorgwekkend is, vooral voor de militaire inlichtingendienst, is de moeilijkheid om zijn opvattingen en bedoelingen te analyseren. Ondanks de grote waarschijnlijkheid van een uiteindelijke overeenkomst, met Amerikaanse bemiddeling, is er nog steeds oprechte bezorgdheid over mogelijke verrassingen van Hezbollah.

Het verbaast me nog steeds dat serieuze analisten denken dat Hezbollah-leider Nasrallah echte beslissingen alleen zou nemen. Zijn loyaliteit is aan Iraanse leiders en aan niemand anders. 

Het welzijn van Libanon is niet een van zijn doelen, het is een belemmering voor zijn doelen. Zelfs UNIFIL, die terughoudend is om Hezbollah in het openbaar te bekritiseren, heeft opgeroepen tot  de toegenomen militarisering en schendingen van de bufferzone in Zuid-Libanon.

De toenemende oorlogszucht van Nasrallah moet worden gezien in de context van wat er gebeurt met andere Iraanse proxies (huurlegers). 

Dit verslag van vandaag zegt bijvoorbeeld dat Syrië aan Iran en zijn proxies heeft gevraagd om geen aanvallen op Israël uit te voeren vanaf zijn grondgebied – wat betekent dat Syrië op de hoogte is van dergelijke plannen.

Om nog maar te zwijgen van de mini-oorlog van de Islamitische Jihad eerder in augustus, die werd ingegeven door een verijdelde poging tot een grote terreuraanslag tegen Israël. Dat was allemaal georkestreerd door Iran, schijnbaar tegen de wensen van Hamas in voor stabiliteit in Gaza. Zie je een patroon?

Er was ook een intrigerend verhaal over een mogelijke Israëlische aanval op een Houthi-kamp in Jemen op 7 augustus, tijdens de gevechten in Gaza, waarbij zes Iraanse en Libanese adviseurs werden gedood. 

De Houthi’s hebben met behulp van Iraanse technologie hun bereik voor ballistische raketten en kruisraketten vergroot om Israël te bereiken en hebben Israël ook rechtstreeks bedreigd

Uit alle indicaties blijkt dat Iran zich voorbereidt op een grote escalatie van de strijd tegen Israël, maar het is niet klaar om direct aan te vallen. Het wil dat zijn proxies in Syrië, Libanon, Gaza en schijnbaar Jemen (misschien zelfs Irak) de Israëlische raketafweer met duizenden raketten uit alle richtingen overweldigen. (Men moet er ook van uitgaan dat Iran samenwerkt met enkele Israëlische Arabieren om een ​​vijfde colonne terreuraanslagen binnen Israël zelf te creëren in het geval van een oorlog.) 

De escalatie van dreigingen door Iran en zijn volmachten houdt vrijwel zeker verband met de nucleaire onderhandelingen. De miljarden dollars die Iran zou verdienen met een overeenkomst, zouden deze volmachten helpen financieren, een basisfeit dat het Westen bewust over het hoofd ziet in zijn ijver om een ​​slechte deal met Iran te sluiten. 

Iran begrijpt het Westen veel beter dan het Westen Iran begrijpt, en de mullahs hebben al bewezen dat ze veel meer invloed kunnen krijgen met strijdbaarheid dan met vertrouwenwekkende maatregelen.  En ze weten heel goed dat het Westen, na eindelijk opgelucht te hebben gezucht bij een akkoord, niet de wil of de wens zal hebben om met nieuwe sancties te dreigen als reactie op een door Iran geleide proxy-oorlog tegen Israël. 

Bronnen:

  • naar een artikelIs Iran preparing for a proxy war with Israel as soon as JCPOA is signed?” van 28 augustus 2022 op de site van Elder of Ziyon (EoZ)
  • naar een artikelUS, Iran finesse issue of IAEA’s nuclear probes as deal inches closer” en een artikelLapid, Biden to discuss nuclear deal in phone call” van 28 augustus 2022 een artikelIsrael’s bumps strategy on the new Iran deal” van 26 augustus 2022 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Bereidt Iran zich voor op een proxy-oorlog tegen Israël zodra het nucleair akkoord is ondertekend?

  1. Jawel op het Westen is altijd te bouwen…..en Iran heeft dit allang begrepen.

    Israel zit nog stééds te twijfelen en probeert nog sééds het Westen over te halen haar voorgeprogrammeerde inzichten te veranderen en dat is een fout daar zij als hoofdgang gaat dienen in de warme maaltijd die de Iraniers hebben geprepareerd.

    Voor het Westen dient dit als toetje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.